Naleśniki z serem truskawkowym


Ciasto na naleśniki ; 

  • 250 ml mleka 2 % 
  • 250 gram mąki - 1 szklanka 
  • 200 gram jaja - około 3 - 4 sztuki 
  • szczypta soli

 Nadzienie ;

  • 250 gram sera twarogowego chudego 
  •   40 gram śmietany - 2 łyżki 
  •     9 mrożonych truskawek 
  •  Cukier do smaku ( ale nie dla Diabetyka )

Z mleka, mąki, jaj i soli wyrobić ciasto naleśnikowe o gęstości śmietany, upiec na patelni do naleśników od 4 do 6 placków naleśnikowych. Ser wymieszać z truskawkami i śmietaną - utrzeć blenderem, ewentualnie dodać cukru do smaku. Przełożyć naleśniki i zwinąć w rulon lub złożyć w kopertę. Diabetyk zwykle nie toleruje cukrów ani truskawek, a więc porcje można zmniejszyć, przez pokrojenie naleśnika skośnie nożem. 


Komentarze