Ciasto na naleśniki ;
- 250 ml mleka 2 %
- 250 gram mąki - 1 szklanka
- 200 gram jaja - około 3 - 4 sztuki
- szczypta soli
Nadzienie ;
- 250 gram sera twarogowego chudego
- 40 gram śmietany - 2 łyżki
- 9 mrożonych truskawek
- Cukier do smaku ( ale nie dla Diabetyka )
Z mleka, mąki, jaj i soli wyrobić ciasto naleśnikowe o gęstości śmietany, upiec na patelni do naleśników od 4 do 6 placków naleśnikowych. Ser wymieszać z truskawkami i śmietaną - utrzeć blenderem, ewentualnie dodać cukru do smaku. Przełożyć naleśniki i zwinąć w rulon lub złożyć w kopertę. Diabetyk zwykle nie toleruje cukrów ani truskawek, a więc porcje można zmniejszyć, przez pokrojenie naleśnika skośnie nożem.
Komentarze
Prześlij komentarz