Nalewka na suszonych śliwach


  • 250 gram śliw suszonych bez pestek 
  • 250 gram spirytusu 95 %
  • 1 litr wódki czystej 45 %
  • 250 ml przegotowanej wody. 


Suszone śliwki bez pestek pokroić w paski, wsypać do dużej butelki lub słoja i zalać spirytusem oraz wódką, a następnie zakorkować lub zakręcić pokrywką słój i pozostawić w ciepłym miejscu minimum na 14 dni, a tak najlepiej macerować trochę dłużej od 4 do 6 tygodni - im dłużej stoi tym lepiej i co kilka dni wstrząsnąć płyn. Po tym czasie odcedzić śliwy, a płyn najlepiej przelać przez watę lub inne gęste sito. Śliwy zaleć przegotowaną wodą, a po 1 - 2 dniach zlać płyn przez lejek z watą do poprzedniego odlanego płynu, wymieszać i pozostawić do sklarowania. Po kilku dniach zlać wódkę z nad osadu, przecedzić przez lejek z watą do czystych butelek, w których ostatecznie ma być przechowywana. Wódka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie z przepisu Kuchni Polskiej.

Polska śliwa podobnie jak w większości krajów, miała by przypominać ludziom o Judaszu - synu wisielca...na drzewie Judaszowym w słowach Biblii Tysiąclecia;  ,, zanim kogut trzy razy zapieje ... trzy razy się mnie wyrzekniesz '' - w słowach Jezusa Chrystusa. 


Komentarze