- 1 kg czereśni lub wiśni
- 1 litr spirytusu 95 %
- 400 gram cukru
- 500 ml wódki 45 %
Owoce oczyścić i wydrylować w ilości 2/3 owoców, resztę pozostawić z pestkami. Wsypać do dużej butli szklanej, zalać spirytusem i pozostawić zakorkowane na 2 tygodnie. Potem płyn zlać do drugiej butli używając lejka i waty, a owoce zasypać cukrem i zalać wódką. Butlę często wstrząsać, aby dobrze rozprowadził się cukier. Po dwóch tygodniach płyn zlać przez lejek z watą i zakorkować. Smak nalewek poprawia dłuższe stanie. Nalewkę wiśniową można dodatkowo za maić łyżką miodu i dużą garścią malin.
Nalewka alkoholowa nie jest dla Diabetyka, choć istnieje w Kuchni Polskiej, jako trunek na imprezy. Składa się głównie z cukrów prostych a nawet złożonych i skondensowanych.
Komentarze
Prześlij komentarz