Nalewka z czereśni lub wiśni




  • 1 kg czereśni lub wiśni 
  • 1 litr spirytusu 95 % 
  • 400 gram cukru 
  • 500 ml wódki 45 %

Owoce oczyścić i wydrylować w ilości 2/3 owoców, resztę pozostawić z pestkami. Wsypać do dużej butli szklanej, zalać spirytusem i pozostawić zakorkowane na 2 tygodnie. Potem płyn zlać do drugiej butli używając lejka i waty, a owoce zasypać cukrem i zalać wódką. Butlę często wstrząsać, aby dobrze rozprowadził się cukier. Po dwóch tygodniach płyn zlać przez lejek z watą i zakorkować. Smak nalewek poprawia dłuższe stanie. Nalewkę wiśniową można dodatkowo za maić łyżką miodu i dużą garścią malin.



Nalewka alkoholowa nie jest dla Diabetyka, choć istnieje w Kuchni Polskiej, jako trunek na imprezy. Składa się głównie z cukrów prostych a nawet złożonych i skondensowanych. 


Komentarze