Wino jabłkowe


  • 20 kg jabłek jesienno - zimowych; ( Konsoletka, Macintosh, Cesarz Wilhelm, Antonówka )
  • 2 litry wody 
  • Drożdże winne rasy do wyboru; Bingen, Steinberg, Tokaj;  ( Zaprawy do win białych ). 
  • 2 kg cukru 
  • 1/2 dag fosforanu amonowego 

Owoce przebrać, opłukać, pokroić i zmiażdżyć lub przepuścić przez sokowirówkę. Otrzymany miąższ trzeba obliczyć ile dodać cukru oraz wody. Z jabłek uzyskujemy od 40 do 70 % miąższu, zależnie od gatunku jabłek  i sposobu ich tłoczenia.Chcąc otrzymać wino średniej mocy, na każdy litr miąższu , dodaje się 20 dag cukru i 3/10 wody. Wodę przeznaczoną na wino należy przegotować, a następnie zalać wytłoki i pozostawić na 2 - 3 godziny, powtórnie je wycisnąć.




Oba otrzymane soki przecedzić i wlać do balonu, dodać rozmącone drożdże, a następnie przygotować podobnie jak wino porzeczkowe lub z ryżu - chińskie sake; połowę pożywki i połowę cukru w postaci przestudzonego syropu. Płynu powinno być co najmniej 3/4 balonu. Zamknięty balon korkiem z rurką fermentującą, uszczelnić i pozostawić ciepłe. Rurkę napełnić wodą. Po kilku dniach dosypać resztę cukru. Fermentacja burzliwa trwa około tygodnia, a fermentacja cicha około 2 miesiące. Po tym czasie wino należy spuścić do innego balonu i pozostawić do sklarowania. Ponieważ wino jabłkowe się dość trudno klaruje, można je jeszcze raz ściągnąć. Sklarowane wino przelać do butelek, zakorkować, zalakować i przechowywać w chłodzie, w pozycji leżącej.



Z jabłek jesienno - zimowych, można przygotować lekkie wino, tak zwany jabłecznik, bez dodatku cukru, a nawet drożdży. Winno to cechuje się niską zawartością alkoholu i dlatego jest nie trwałe; gdy powstaje ocet jabłkowy - cenny eliksir na odchudzanie otłuszczonego organizmu. Takie przygotowane wino należy szybko zużyć, w kilka tygodni po przygotowaniu. Przygotowany jabłecznik zawiera niską zawartość węgla. Czas przechowywania wina jabłkowego można przedłużyć, umieszczając je w chłodnej temperaturze od 2 do 5 stopni Celsjusza, wedle przepisu Kuchni Polskiej. W Kuchni Białoruskiej często wino jabłkowe łączy się z miodem pod nazwą - ,, Mioducha '' ; pitny nektar miodowy.


Wino królów - jabłeczny ,, Tokaj ''.  ( Wino z rasowymi drożdżami Tokaj )



Polsko - Słowiański jabłecznik - czyli Cydr. ( Wino bez rasowych drożdży )




Wino jabłeczne św. Hildegardy ( Wino z rasowymi drożdżami z Bingen )




 
Wino jabłkowe na rasowych drożdżarzach z Steinberg często łączone z rodzynkami lub winogron. 




 
Grzane wino jabłkowe z miodem i przyprawami korzennymi ,, Mioducha Białoruska ''.





Komentarze