Żeberka duszone w miodzie


Składniki na żeberka duszone w miodzie - I. 

  •     żeberka - 1 kg
  •     czosnek - kilka ząbków
  •     musztarda krymska - 2 łyżki
  •     miód naturalny - 2 łyżki
  •     sól, pieprz, papryka słodka

Żeberka kroję w mniejsze kawałki.W naczyniu żaroodpornym nacieram solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiam na około 2 godziny.Następnie do żeberek dolewam ok 4 łyżki wody. Piekę w piekarniku pod przykryciem przez około 1h – 1,5h w temp 200 st. (do miękkości). Musztardę mieszam z miodem i polewam żeberka.Potem piekę je bez przykrycia jeszcze około 15 min. Żeberka pieczone w miodzie świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Sprawdzony przepis gwarantuje sukces. 



Składniki na żeberka duszone w miodzie - II. 



  •     Żeberka 1 kilogram
  •     Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  •     Czosnek 2 ząbki
  •     wódka czysta 2 łyżki
  •     Ocet winny 2 łyżki
  •     Miód 3 łyżki
  •     Sos sojowy 3 łyżki
  •     Sos chilli 5 kropli
  •     Musztarda 0.5 łyżki
  •     Olej 1 sztuka

 W dużym garnku gotujemy wodę. Żeberka wrzucamy do wrzątku na 3–5 minut. Wyjmujemy, zahartowujemy pod zimną wodą. Sparzone żeberka kroimy na kawałki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Wlewamy sos sojowy. Cały czas mieszając wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wódkę, ocet winny, musztardę, miód i sos chilli. Wszystko dokładnie mieszamy. Połową marynaty zalewamy pokrojone żeberka. Przykrywamy i odstawiamy mniej więcej na 45 minut. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wkładamy dobrze odsączone z marynaty żeberka. Smażymy około 5–10 minut, w zależności od wielkości porcji. Przekręcamy od czasu do czasu, tak by mięso dobrze się zrumieniło ze wszystkich stron. Zdejmujemy z ognia. Obsmażone żeberka układamy na ruszcie lub na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15–20 minut w temperaturze 190°C, aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia przewracamy co jakiś czas i za pomocą pędzelka, smarujemy marynatą.



Składniki na żeberka duszone w miodzie po holendersku - III. 




  •     1 kg żeberek
  •     4 łyżki miodu
  •     2 łyżki musztardy
  •     3 łyżki oliwy
  •     1 łyżka octu jabłkowego
  •     2 ząbki czosnku
  •     1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  •     ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  •     ½ łyżeczki tymianku
  •     ½ łyżeczki majeranku
  •     ¼ łyżeczki cynamonu
  •     1 ½ łyżeczki soli

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Miód mieszamy z musztardą, oliwą, octem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy wszystkie przyprawy i sól. Mieszamy. Marynatą nacieramy mięso z wszystkich stron, układamy w pojemniku z pokrywką i na kilka godzin wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 1 – 1,5 godziny, do miękkości, w piekarniku nagrzanego do 1800C. Przed końcem pieczenia żeberka można odsłonić, aby się lekko przyrumieniły. 


Składniki na żeberka duszone w miodzie - IV. 



  •     żeberka wieprzowe - 1 kg
  •     ostra papryka - 1 czubata łyżeczka
  •     majeranek - 2-3 łyżki
  •     płynny miód - 3 łyżki
  •     czosnek - 3 ząbki
  •     sól - 1 łyżeczka
  •     pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
  •     olej rzepakowy - 3-4 łyżki
  •     woda - 2-3 łyżki

 
Zobacz też przepisy Kuchni Polskiej; 




  • Żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej
  • Żeberka wieprzowe duszone z cebulą
  • Żeberka wieprzowe duszone w jarzynach


Komentarze