Zupa szczawiowa - szpinakowa



250 gram szyi z indyka ( 1/2 sztuki )
250 gram włoszczyzny
150 gram mrożonego szczawiu lub szpinaku
200 gram ryżu
100 gram jajka - 2 żółtka
250 gram mleka lub śmietany
    5 gram masła lub margaryny
    4 gram mąki - 1 łyżeczka płaska
Sól i sok cytrynowy do smaku
2 miseczki wody od wagi..

Ugotować bulion z szyi indyczej z włoszczyzną, dodać do gotowania ryż oraz szczaw mrożony lub też szpinak ( na zimę w Kuchni Polskiej miesza się liście szpinaku z liśćmi szczawiu ), przyprawiamy solą morską do smaku. Podprawić do wyboru mlekiem, śmietaną lub żółtkiem jajka z masłem. 

Zupy ze szczawiu i szpinaku podajemy do wyboru z; ryżem, lanym ciastem, pęczakiem, jajkami na twardo, ziemniakami z wody. Zupę szczawiową lub też szpinakową można przygotować na mleku, bez bulionu o smaku kostek rosołowych; drobiowych lub wołowych. 

W diecie Diabetyka kostki rosołowe raczej są nie wskazane przez Zakony, które leczą osoby na choroby duszy i ciała - a głownie wątrobę, cukrzycę lub nadciśnienie tętnicze sposobami naturalnymi. Powiedzmy sobie szczerze, że dieta wegańska i cukrzycowa odrzuca wszelkiego rodzaju tłuszcze oraz ostre przyprawy, a głównie sól kamienną. Nie ma przeciwwskazań by dokwasić sobie zupę sokiem cytrynowym.


Trzy zioła które uchodzą za ,, szpinak '' w Kuchni Polskiej. 



  • Ziele pokrzywy pasuje bardziej w zupie z ziemniakami i jajkiem -  nie trzeba dodawać soku z cytryny.
  •  Ziele szczawiu bardziej pasuje z ryżem i śmietaną - nie trzeba dodawać soku z cytryny.
  •  Ziele szpinaku bardziej pasuje z mięsem o smaku kostek bulionowych - a zarazem soku z cytryn.
  •  Ziele szczawiu i szpinaku można przeznaczać na konserwy lub mrozić.  



Jednak te trzy zioła mają zastosowanie w Kuchni Polskiej pod jedną nazwą ,, Szpinak ''. Nie wiadomo dla czego ale tak właśnie pisze w książce z 1990 roku. Aby nadać zielu kwaskowego posmaku, można użyć soku z cytryny, czosnku lub też cebuli jako potrawa pikantna na przykład zupa z kluseczkami.


Gotowa zupa szczawiowa - szpinakowa  



Bardzo ekskluzywne danie ziołowe mogące być podawane w wazie, a nie od razu na talerze... i zapewne wzbogaci zimowe menu nie tylko w składniki  lecznicze.



Komentarze