Zupa z kwaszonych ogórków


250 gram ćwiartki z kurczaka - 1 udko.
250 gram włoszczyzny bez kapusty ( marchewka, pietruszka, por, cebula )
  30 gram mąki - 1 czubata łyżka
125 gram śmietany lub jogurtu naturalnego ( dla Diabetyka 45 gram jogurtu na 1 porcję )
300 gram kwaszonych ogórków małosolnych ( dla diabetyka; koper, czosnek, chrzan )
125 gram soku ogórkowego z kiszonych ogórków
1 łyżka siekanego koperku
1 1/2 - 2 litry wody
sól do smaku

Włoszczyznę i udko z kurczaka oczyścić i ugotować bulion drobiowy, pod koniec gotowania dodać śmietanę lub jogurt rozmącony z mąką i zahartowany ciepłym bulionem, oraz ogórki utarte na tarce. Posypać przed podaniem koperkiem. Podawać z grzankami, ziemniakami, ryżem, lub lanymi kluseczkami zacierkowymi. Zupę można podprawiać masłem z żółtkiem jajka. Są dwie wersje zupy ogórkowej z kwaszonych ogórków; na bulionie oraz bez bulionu jako danie wegańskie, zawierające do 2 dag tłuszczu w jednym przepisie kulinarnym.


Ogórkowa z lanymi kluseczkami



Ogórkowa z ryżem 



Ogórkowa z ziemniakami 



Ogórkowa z grzankami 



Ogórki kiszone po białorusku 



Cenione ogórki na sposób białoruski; chrzan, koper, czosnek, sól, woda.  W tradycji kuchni białoruskiej pije się sok ogórkowy oraz same kwaszone ogórki do wielu potraw w kuchni zimowej. Ponoć ogórki mają wspomagać soki trawienne w żołądku, a przyprawy nie szkodzą Diabetykom. Tak na prawdę w kuchni osób na ścisłej diecie z powodu choroby wątroby lub otyłości, wystarczy 20 gram na jedną porcję, choć nie którzy lekarze są za tym by w ogóle ich nie jadać. Diabetyk nie powinien zakwaszać organizmu. A jednak w Kuchni Polskiej dopuszcza się 300 gram ogórków kwaszonych na 4 porcje.



Komentarze