1 opakowanie makaronu fabrycznego kolanka lub łazanki
1 opakowanie kapusty kiszonej ( 500 gram )
3 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka oregano
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki rozdrobnionych kiełków z rzeżuchy ogrodowej
Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, przyprawić przyprawami oraz olejem rzepakowym i zapiec w piekarniku około 20 minut. Do garnka wlać wodę i zagotować, a następnie wsypać makaron i gotować wedle instrukcji na opakowaniu all dente, a następnie odcedzić. Makaron połączyć z uduszoną kapustą i nakładać na talerze, a następnie udekorować kiełkami rzeżuchy ogrodowej, obok można podać jeszcze buraczki tarte na grubej tarce z chrzanem. Idealne danie na przekąskę po obiedzie lub na kolację.
Naczynie żaroodporne na dzień Matki Boskiej Gromnicznej
Komentarze
Prześlij komentarz