Masło czosnkowe - La beurre d'ail



  • 1 kostka masła mix tłuszczy 
  • 1 czosnek 
  • 1 mała cebulka 
  • 1 natka pietruszki 
  • Sól 

Masło rozetrzeć z czosnkiem i solą, na gładką masę ; ( tu trzeba zaznaczyć, że chory na cukrzycę nie może zjeść więcej niż trzy ząbki czosnku - na dobę, a chorzy na wątrobę nie tolerują cebuli i na 4 osoby w Kuchni Polskiej przypada 5 dag cebuli, a tłuszcz się ogranicza do 5 gram - czyli małej 1 porcji, dostępnych w sklepach - niczym kostka bulionowa ), dodać poszatkowaną cebulką i natkę pietruszki, delikatnie wymieszać, przełożyć do pojemnika na masło i schłodzić - by masło się sklarowało w smaku.

Podawać do różnych potraw francuskich. Już jedna łyżka natki pietruszki w posiłku, jest lekiem na serce i działa moczopędnie - do picia można podać leczniczo sok winogronowy. W żywieniu chorych na cukrzycę, lub wątrobę nie stosuje się potraf smażonych lub duszonych - o odczynniku przypalenizny. Masło czosnkowe jest świetnym rozwiązaniem w nieżycie dróg oddechowych. Zioła suszone obciążają trzustkę i nie powinny być stosowane w diecie diabetyka. Coraz częściej na rynek Podkarpacki trafiają bagietki francuskie z masłem czosnkowym - jako gotowe danie dla przeziębionych.



Komentarze