Menu na Polską Wielkanoc i Post


Babka lancetowata – matka roślin na cukrzycę ( galaretka )
Babka czekoladowa
Babka kakaowa
Babka koronkowa
Babka korzenna
Babka łokciowa wielkanocna
Babka migdałowa
Babka na białkach
Babka pety nowa muślinowa
Babka podolska z szafranem
Babka ponczowa
Babka prawdziwie polska
Babka rodzynkowa
Babka tiulowa
Babka ukraińska
Babka warszawska
Babka z gryczanej mąki
Babka z szafranem
Babka z tartego ciasta
Babka zwyczajna
Barszcz
Barwienie lukru
Bażant nadziewany
Bażanty pieczone
Chrzan z borówkami
Chrzan z jabłkiem
Chrzan ze śmietaną
Ciasteczka marcepanowe
Ciasto śmietanowe
Cielęcina marynowana
Cielęcina pieczona
Cietrzew pieczony
Comber sarni po litewsku
Comber jeleni ze śmietaną
Comber sarni
Comber z dzika w angielskim cieście
Czernina po staropolsku ( nie chciany gość )
Czernina ( nie chciany gość )
Czerwona kapusta na winie po holendersku
Czerwony barszcz wielkanocny
Ćwikła I – II
Ćwikła Mikołaja Reja ( Język polski )
Fałszywy łosoś z cielęciny
Farsz do nadzienia prosięcia
Faszerowana głowa dzika
Faszerowany mostek barani
Filety z jarząbków a la Astrachań
Flaki
Gęsie szyje nadziewane
Gęsie szyje nadziewane na zimno
Gęsie szyje nadziewane z kaszą
Gęś nadziewana kaszą
Gęś nadziewana na zimno
Gęś nadziewana pieczona
Gęś nadziewana wieprzowiną
Gęś nadziewana z ziołami
Groszek ptysiowy
Grzanki ,, diablotki ''
Grzybek z parmezanu
Indyk pieczony nadziewany
Indyk szprycowany truflami
Indyk w sosie maderowym
Jagnię pieczone nadziewane
Jajeczniki – Kołacze
Kaczka z jabłkami
Kaczka faszerowana
Kaczka na dziko
Kaczka nadziewana cielęciną
Kaczka w porzeczkowym sosie
Kaczka z orzechami
Kaczka z pomarańczami
Kapłon ala bażant
Kapłon nadziewany szynką
Kiełbasa bolońska
Kiełbasa litewska
Kluski francuskie na parze
Kluski francuskie wątrobiane
Kołacze z parzonego ciasta
Krokiety z ziemniakami
Kruche ciasteczka
Kulki do mięsa
Kurczak a la indyk
Kurczak a la kuropatwa
Kurczak a la Winston
Kurczak pieczony po polsku
Kurczak po myśliwsku
Kurczak w śniegu
Kurczak z estragonem ( dla chorych na cukrzycę )
Kurczak z jabłkami
Kurczak z pieczarkami
Kuropatwy po myśliwsku
Kwas burakowy
Lukier bez gotowania
Lukier biały pomadkowy
Lukier inaczej – karmelowy
Lukier kawowy
Lukier mleczny
Lukier pomarańczowy
Marynaty
Mazurek cygański
Mazurek czekoladowy na kruchym cieście
Mazurek królewski
Mazurek makaronowy
Mazurek makowy
Mazurek malinowy
Mazurek podolski
Mazurek pomarańczowy
Mazurek rodzynkowi – korzenny
Mazurek różany
Mazurek sułtański
Mazurek śmietanowy
Mazurek warszawski
Mazurek z galaretką
Mazurek z marcepanem przekładanym
Mazurek z razowego chleba
Mazurek z sfermentowanego ciasta
Mazurek z topionym masłem
Migdałowy tort prababki
Mostek cielęcy nadziewany
Mostek cielęcy nadziewany mózgiem
Mostek cielęcy nadziewany ozorami
Mostek cielęcy nadziewany po francusku
Mostek cielęcy nadziewany po polsku
Mostek cielęcy nadziewany szynką
Nadzienie do indyka
Nadziewany kapłon – pularda
Nóżki cielence w galarecie
Nugat – Karmel Bosy
Ostry sos winegret
Ostrygi z cielęcych ozorów
Ozór peklowany
Ozór pieczony wołowy
Pascha malinowa 
Pascha waniliowa
Pascha wielkanocna
Paszteciki do czystych zup
Paszteciki maltańskie
Paszteciki z dziczyzny
Paszteciki z gęsich wątróbek
Pasztet z królika
Pasztet z kurczaka'
Pasztet z sarny
Pasztet z zająca
Perliczka z imbirem ( dla chorych na krwiobieg )
Pieczeń barania a la sarna
Pieczeń cielęca
Pieczeń huzarska
Pieczeń na dziko
Pieczeń nadziewana
Pieczeń nadziewana jajkami
Pieczeń nadziewana wątrobą
Pieczeń po litewsku
Pieczeń po myśliwsku
Pieczeń sarnia z udźca
Pieczeń staropolska
Pieczeń wieprzowa a la dzik
Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa na liściu kapusty
Pieczeń z czosnkiem dla diabetyka
Pieczeń z dzika z ryżem
Pieczeń z pieczarkami
Pieczeń z ziołami
Pieczeń ziołowa
Pieczone przepiórki
Pieczony schab w sosie śliwowym 
Pieróg drożdzowy
Polędwica po napoleońsku
Polędwica z ziemniakami
Polędwica a la Duchesse
Paszteciki sztrasburskie po polsku
Poncz do babki
Prosię a la Dube
Przepiórki nadziewana wątróbka
Ptysie
Pularda po cesarsku
Pulpety wątrobiane do fraków
Pulpety wątrobiane do łoju
Pulpety wątrobiane do mózgu
Pulpety wątrobiane do pieczeni cielęcej
Rolada czosnkowo – ziołowa
Rolada z głowy świni lub dzika
Rolada z kaczki
Salceson
Sałata z białej fasoli
Sałata zielona
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z selerów
Sałatka ze szparagów
Samami wieprzowe
Schab pieczony z ziołami
Schab pieczony ze śliwami
Sernik wiedeński
Sernik na kruchym cieście
Solanki cytrynowe
Sos chrzanowy 
Sos chrzanowy z jabłkiem
Sos Cumberland
Sos cytrynowy
Sos do mięsa na Wielkanoc
Sos francuski
Sos majonezowy
Sos maltański
Sos rokpol
Sos różowy
Sos tatarski na żółtkach
Sos tradycyjny do sałatek
Sos winegret
Sos wiosenny
Sos z kasztanów jadalnych
Sos z tuńczyka
Staropolski pasztet ,, z niczego ''
Staropolska zupa cebulowa
Surówka mieszana
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z ogórka
Surówka z porów
Sztufada korzenna
Sztuka mięsa baraniego po włosku
Sztuka mięsa z daniela lub łososia
Sztuka mięsa z żubra lub żubronia
Szynka barania
Szynka z dzika
Świąteczna musztarda
Tort ,, Comber ''
Tort chlebowy
Tort czarny – orzechowy
Tort czekoladowy
Tort Fedora ( bez pieczenia )
Tort Graham z orzechami
Tort makowy
Tort na kruchym cieście
Tort orzechów laskowych
Tort po polsku
Tort pomarańczowy
Tort przekładany konfiturom
Tort Sahara
Tort starowiejski
Tort z gryczanej kaszy
Wykwintna surówka z ogórków
Zając po polsku na śmietanie
Zając w czarnym sosie
Zając w ziołach
Zielona sałata
Zupa cytrynowa
Zupa koperkowa
Zupa kremowa z orzechów
Zupa selerowa
Zupa ze szparagów
Zupa żółwiowa z cielęciny lub woła – sztuczna



 Wielkanoc - Dzień Babki i Prababki.

Babka lancetowata, jak mało które ziele ratuje ludzkie życie; dobra na kaszel, toksyny w organizmie oraz nie uleczalne choroby, skutecznie też obniża cukry w krwiobiegu. Już z dawien dawna wierzono, że Babka lancetowata jest matką wszystkich roślin i odprawiano modły, za zdrowie ludzkie. 1 łyżka ziela w postaci galaretki, ponoć ma być lekarstwem na ; zaflegmienie żołądka, problemy z jamą ustną, oraz na kaszel, i nie tylko cukrzycę typu 2, a nawet na zatrucia się  miodem  - Botulizm, opóźnia śmierć człowieka o jedną godzinę, w przypadku ukąszeń przez gady - człowiek ma 1 godzinę by dotrzeć do szpitala. 


Cząber ogrodowy - przyprawa starożytnego Rzymu i Grecji, nadaje się jako roślina ozdobna poprawiająca trawienie. Idealnie nadające się do tłustych potraw; mięsnych lub rybnych. Nie wiadomo dlaczego, ale to ziele przypisują zielarze chorym na cukrzycę, choć brak jest informacji - że to akurat jest lekarstwo, a jednak tylko wspomaga trawienie.   


Komentarze