Surówka z selera i marchwi


  • 250 g marchwi 
  • 150 g selera 
  • 3 łyżki oleju sałatkowego 
  • 1 cytryna lub sok cytrynowy 
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki 
  • Sól i cukier do smaku 


Marchew i selera oczyścić, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z przygotowanym sosem z cytryny oleju i przypraw. Ułożyć na salaterce, posypać natką. Podawać jako danie wegetariańskie, lub jako przystawki do kaszy, ziemniaków oraz mięs duszonych. Dla diabetyka sałatki przygotowujemy bez cukru oraz soli, a najlepsza przystawka do surówki z marchwi i selera to kasza gryczana. Oryginalny przepis Kuchni Polskiej z 1990 roku, skutecznie oczyszcza układ trawienny oraz krwiobieg. Ma działanie moczopędne oraz odchudzające.


Tarka do warzyw korzeniowych z pojemnikiem. Cena 110,00 zł.


Komentarze