Fot. przesadzona siewka karczocha do pojemnika 220 ml.
Karczoch to niskokaloryczne warzywo, mogące być uprawiane w doniczkach lub w ogrodzie od lutego do października. Smaczne kwiaty karczocha nie są tylko warzywem lecz niemal afrodyzjakiem, dla chorych na serce i wątrobę - zaliczanych do grupy antyoksydantów. Są bogate w cynarynę ( bioflawonoidy ), wiążące wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniu błon komórkowych serca i wątroby. Zawierają też przeciwutleniacze - kwercetynę ( dobry lek dla serca ), oraz rytynę ( lek na uszczelnianie naczyń krwionośnych ). Karczochy zaliczamy do grupy antyoksydantów, typu; herbata, kawa, owoce i warzywa, biorące udział w leczeniu uszkodzonego DNA, chorób serca, cukrzycy, miażdżycy, nowotworów, wysokiego cholesterolu - otyłości. Antyoksydanty osuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą być przyczyną uszkodzenia DNA, oraz komórek nerwowych. W sprzedaży w Polsce występuje karczoch, w postaci nasion, 1 gram nasion to 25 sztuk karczocha. Jest rośliną olbrzymią a więc na balkonie nie można trzymać zbyt wiele roślin.
- Wzrost rośliny 25 cm
- Wysiew do inspektu lub doniczek od marca do kwietnia.
- Wysiew gruntowy w maju.
- Sadzenie od maja do końca czerwca.
- Uprawa trwała, około 12 tygodni od wysiewu.
- Odstęp między roślinami 50 cm
- Odstęp między rzędami 50 cm
- Grupa roślin - złożone.
Karczoch należy do grupy roślin w kuchni śródziemnomorskiej, oraz środkowej Europy. Jest uprawiany od ponad 2000 lat, a od XIV w występuje w środkowej Europie. Roślina ta wytwarza duże liście i niebieskofioletowe lub purpurowe kwiaty. Kwiat karczocha jest używany jako jarzyna, z wysoką wartością odżywczą, a zarazem medyczną.
Klimat i siedlisko - Ta ciepłolubna roślina, nadaje się do uprawy w środkowej Europie, tylko w łagodnym klimacie, podobnym do środowiska winorośli od południowej ściany domu, nie jest odporna na chłody oraz mrozy, dlatego warto ją przenosić z pola do domu lub szklarni. W uprawach komercyjny występuje w doniczkach. Roślina lubi miejsca widne, o niezbyt gorącym klimacie, oraz wilgotnej glebie.
Gleba - urodzajna, bogata w substancje organiczne, dobrze przesiąkliwa, luźna i przewiewna.
Siew i sadzenie - wysiew głównie w doniczkach z ziemią torfową lub naczyniu z glebą znormalizowaną z dodatkiem piasku. Po wykiełkowaniu młode siewki przepikować.
Fot. przesadzona siewki karczocha, wyścielone skorupkami jajka.
Uprawa i nawożenie - regularnie motyczyć w ogrodzie, lub przewietrzyć ziemię, osuwać chwasty. Przed posadzeniem w ogrodzie ziemię wzbogacić kompostem lub obornikiem. Zalecane jest mulczowanie gleby, by uzyskać duże kwiaty karczocha, tak by na roślinie powstały dwa kwiatostany.
Zbiór karczocha - ścinać kwiatostany zanim się rozkwitną. Kwiaty są jadalne ale dość gorzkawe, o średnicy 10 centymetrów.
Przygotowanie posiłku z karczocha jest proste, wystarczy obrać go i ugotować na parze, a następnie skropić sokiem cytrynowym, można też karczocha podawać z różnymi sosami.
Fot. Nasiona Karczocha zwyczajnego w Polsce; ,, Front ''.
W uprawach hiszpańskich istnieje karczoch hiszpański - kadr, o wzroście o wiele większym od 100 cm do 200 cm. W uprawach balkonowych, warto wybrać odmiany karłowe od 25 cm do 40 cm długości liścia. Karczoch wymaga dołka ziemnego od 20 cm do 30 cm i warto to uwzględnić kupując doniczkę dla ciepłolubnego karczocha.
Fot. Karczoch Hiszpański Kadr - ziele św. Szawła, głównie na choroby wątroby.
Nawóz uniwersalny ,, Azofoska ''.
Szybko działający nawóz o wszechstronnym zastosowaniu i łatwej aplikacji; idealnie nadaje się do dokarmiania warzyw, kwiatów jednorocznych i wieloletnich, jak również drzew oraz krzewów ozdobnych i owocowych; bogata w mikroelementy kompozycja składników pokarmowych o bardzo wysokiej skuteczności działania i łatwo przyswajalna przez rośliny; stosując Amofoskę sprawisz, że rośliny będą mniej podatne na choroby i szkodniki; niska zawartość chlorków w nawozie; czym mniej chlorków w owocach i warzywach, tym lepsze ich walory smakowe oraz dłuższe przechowywanie plonów i wyższa jakość przetworów; najlepsza do stosowania przed siewem lub nasadzeniami. Należy pamiętać o tym, by pH ziemi i roślin dla organizmu ludzkiego było obojętne, zwłaszcza gdy cierpimy na ; cukrzycę, otyłość, nadciśnienie tętnicze lub choroby serca, choroby wątroby. Uniwersalny nawóz Azofoska, stworzony jest dla osób które chcą mieć okazałe rośliny, w hodowli amatorskiej.
Od dziś testuję na swym balkonie nawóz uniwersalny w granulacie, firmy ,, Azofosta '', w cenie 11,80 złotego za 1 kg. Nawóz gwarantuje piękne i zdrowe rośliny, oszczędność pieniędzy i czasu - jeden nawóz do wielu gatunków roślin, skuteczny i łatwy w aplikacji; warzyw, roślin ozdobnych, drzew i krzewów owocowych, trawnika, do nawożenia torfu wysokiego - wzmocnienie siewek roślin donicowych, oraz innych upraw, typu; ziemniaki, kukurydza, zboża. Na opakowaniu podano w gramach, na metr kwadratowy ile dany gatunek roślin potrzebuje nawozu. Po co wydawać dużo pieniędzy na różne komponenty, skoro można mieć uprawy uniwersalne oraz sprawdzone - nie wymagające dużej wiedzy ogrodniczej. Człowiek jest tym co zjada i tym co zjadają rośliny, nie tylko z grupy antyoksydantów.
Nawóz uniwersalny ,, Azofoska '', jest przeznaczony do celów hobbistycznych, a nie produkcyjnych w hodowlach botanicznych w domu lub ogrodzie. Zawiera składniki mineralne; miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk, azot, amon, potas, siarkę, bor. Magnez i Potas bierze główny udział w leczeniu krwiobiegu oraz cukrzycy - wyrównania krzywej cukrowej oraz ciśnienia tętniczego, oraz złej kondycji psychicznej.
Rośliny które wytwarzają antyoksydanty, są lekiem na wyżej wymienione choroby oraz leczą DNA człowieka. Rośliny te powinny wytwarzać witaminy, głównie C, A, E, karotenoidy - Beta Karoten. Cenionym antyoksydantem jest hodowla; czerwonych winogron ,, Gold '', róża, porzeczka, cytrusy, maliny, truskawki, pietruszka, brokuły, słonecznik, soja, groch, orzechy, żyto, ryż, marchewka, dynia, melony, szpinak, brokuł, jarmuż, kapusta włoska, brukselka, papryka, morele, pomarańcze, arbuzy, czereśnie, cebula, pomidory, jagody, kawa, kakaowiec, fasola karłowa, karczochy, żurawiny; to cała lista lecznicza dla osób cierpiących z powodu uszkodzenia DNA, serca, wątroby oraz krzywej cukrowej. A mogących poprawić samopoczucie chorego człowieka, oraz stan zdrowia.
Antyoksydanty - czyli zerwij ze światem który cię niszczy...
Różnica między antyoksydantem a wolnymi rodnikami jest olbrzymia, bo wolne rodniki niszczą wszystko co jest wartościowe dla innego człowieka, a antyoksydanty budują tylko własną osobowość, oraz niszczą wolne rodniki. Tak to można przedstawić na podstawie obrazu z Tiesto. Z moich informacji wynika, że odkąd Tiesto ma problem z wolnymi rodnikami - przestał być twórczy, bo one go zabijają....; ale nie od razu, bo do tego potrzeba czasu... Zdrada partnerska jest jak wolne rodniki, czerpiące radość życia z cudzego nieszczęścia. Antyoksydanty potrafią walczyć o swoje..., a tylko wolne rodniki mogą tę sferę zakłócić. Pomyśl, że wolny rodnik żyje twoimi nieszczęściami w życiu.... i kosztem twego zdrowia ! Wedle przeprowadzonych badań naukowych, ponad 50 % kobiet cierpi, przez wolne rodniki i tyle samo kobiet zapada na cukrzycę, przebywając ciągle z mężczyznami a głównie swymi synami.
Antyoksydant jest przeciwutleniaczem, który zapobiega chorobom; rak, starzeniu się organizmu, chorobom DNA, itp. - bo jest tylko pustelnikiem, który niczego nie pożąda. W świecie przyrody mamy dużo antyoksydantów, a największym antyoksydantem jest Dynia - symbol Wszystkich Świętych. Bo na przykład w niektórych chorobach wirusowych lub rodnikowych, trzeba popełnić samobójstwo by móc żyć nadal w grzechu.
Komentarze
Prześlij komentarz