Pieczarka

Fot. Pieczarka brązowa. 

Pieczarka brązowa -  ,, Portobello mushroom - szampion '' założona uprawa w 1979 roku - grzyb z rodziny pieczarkowatych dwuzarodnikowych, ma intensywny brązowy kolor, z ciemnoczekoladowymi blaszkami, owalny trzon zakończony postrzępioną obwódką. W smaku bardziej intensywnym niż pieczarka biała. Grzyby te są źródłem witamin z grupy B, witaminy D, fosforu, żelaza i miedzi, zawierają kwas foliowy. Pieczarka brązowa zwiększa odporność organizmu, poprawiają trawienie a więc warto je polecić osobom z zaburzeniami metabolizmu, stosowane są również jako lek na choroby nowotworowe, oraz jako lek przeciwdepresyjny. Pieczarka ,, Portobello mushroom - szampion'', nadaje się do faszerowania, panierowania, można pieczarkę brązową dusić lub grilować, smażyć, piec, a więc można swobodnie je wykorzystać w diecie grzybowej od czerwca do października. Duży dojrzały grzyb jadalny z otwartą płaską nakrętką, jest  równie nieagresywnym daniem, ale bardziej skuteczne jest pieczenie kurczaka na szczycie tłustych porów i mięsistym stosem pieczarek portobellos mushroom - szampion zwieńczony grillowanym radicchio ( Odmianą cykorii )  i cebulą pokrytą balsamicznie. Na 100 gram pieczarka brązowa zawiera 16 Kcal, czyli około 5 kcal na jeden kapelusz grzybowy.


Fot. Pieczarka biała.

100 g pieczarek białych to jedynie 22 kalorie. Są one więc niskokaloryczne – zawierają bardzo mało tłuszczu, ale za to dużo błonnika i wody. Dzięki temu po spożyciu sporządzonej z nich potrawy uczucie sytości będzie się utrzymywało bardzo długo. Ludzie, którzy chcą zacząć się zdrowiej odżywiać i schudnąć, zamiast czerwonego mięsa powinni zacząć jeść pieczarki. Kiedy razem z regularnym spożywaniem tych grzybów zaobserwuje się spadek wagi ciała, nie wzrośnie ona wraz z zaprzestaniem ich jedzenia. Mówiąc krócej, nie wystąpi efekt jo-jo. Jest to więc doskonały składnik, w który można wzbogacić swoją dietę, ale w tym samym czasie nie bać się o jej niepożądane następstwa. Ekstrakt z pieczarek może zapobiec rakowi zarówno piersi, jak i prostaty. Jest to związane z polisacharydami grzybowymi oraz terpenami, które hamują wzrost i rozwój komórek rakowych. To lecznicze działanie grzybów jest już od dawna znane na Wschodzie.


Niemal wszystkie grzyby mają w sobie dużo witamin oraz składników mineralnych. Pieczarki są źródłem takich witamin jak B1, B2, B3, A, D oraz E. Dodatkowo mają w sobie dużo łatwo przyswajalnego białka, żelaza i fosforu. Zawarta w nich miedź wspomaga układ krążenia, a dzięki potasowi i niskiej zawartości sodu obniża się ryzyko wystąpienia zawału i udaru. Co więcej, te grzyby obniżają zarówno ciśnienie, jak i poziom cholesterolu we krwi. Z regularnym spożywaniem grzybów wiąże się wzmocnienie odporności. Odpowiada za to zawarty w nich selen, który wpływa na zwiększenie liczby przeciwciał oraz hamowanie rozrostu drobnoustrojów chorobotwórczych. Miłośnicy pieczarek zapewne wiedzą, że są one naprawdę smaczne. Pracownicy firmy Rawona, zajmującej się ich hodowlą oraz dystrybucją zaznaczają, że ten rodzaj grzybów można przygotować na bardzo wiele sposobów z całym szeregiem dodatków, dzięki czemu jedzenie pieczarek nigdy nie będzie monotonne.


Aby zapoznać się z uprawą pieczarek, należało by sięgnąć do fachowej literatury, oraz uzbroić się w cierpliwość. Pieczarka zwana też łąkową, występuje na pastwiskach zwierząt opasowych, na przykład pastwisko dla krów. Jednak można pieczarkę wyhodować w domu, na balkonie lub w piwnicy. Najlepiej jest zaopatrzyć się w gotową grzybnię, by móc tylko podlewać i zbierać grzyby. Zwykle grzyby wymagają więcej cienia, niż inne gatunki roślin. Grzybnia może chorować w wysokich temperaturach, powyżej 25 stopni C.  Uprawa pieczarki jest możliwa od 10 C - do 25 C, zachowując wilgoć podłoża. Grzyby ze względu na wysoki błonnik, są polecane osobom z problemami otyłości, a nawet cukrzycy - bo błonnik leczy poziom krzywej cukrowej i cukry spadają po spożyciu pieczarki - większość gatunków grzybów, żyje głownie na cukrach, niczym choroba zwana - grzybicą. Warto grzyby gotować i  zakwaszać do spożycia, a nawet wypić filiżankę kawy - by nie ulec zatruciu grzybami, wedle medycyny naturalnej. 



Aby uprawiać pieczarki w ogrodzie, na balkonie lub w piwnicy, są potrzebne trzy rzeczy; 

  • Grzybnia od producenta pieczarek 
  • Widelec plastikowy 
  • Spryskiwacz do roślin - by zachować wilgotność podłoża 
  • Nawóz do grzybów ; 1 łyżka drożdży piekarskich, 1 łyżka cukru, 200 ml wody. Jak wiadomo większość grzybów rośnie głównie na cukrach, a drożdże to nic innego jak grzybnia - która konserwuje grzybnię na okres jednego roku, woda do rozpuszczenia drożdżarzy i cukru do spryskiwacza. Wielu rosyjskich grzybiarzy, którzy chcą doczekać się dużych egzemplarzy grzyba, używa drożdży piekarskich oraz cukru, by grzybnia żyła 1 rok, a nie jeden sezon. 
  • Z gotowej grzybni można uzyskać 5 zbiorów pieczarki, w odstępach 14 dni. Miną dzień św. Piotra i Pawła 29 czerwca, który ponoć grzyby sieje i warto spróbować uprawy grzybów leśnych lub łąkowych, które nie szkodzą ludzkiemu zdrowiu lub życiu. Na każdym opakowaniu grzybni, jest dokładna instrukcja obsługi hodowlanej w kilku językach świata. 
  • Warto sięgnąć po literaturę hodowli grzybów leśnych po niemiecku, autora Willego J. Hawlika., pod tytułem ; ,, Uprawa grzybów leśnych dla każdego '', wydawnictwa Dr. Richter GmbH. 

Kupiłam po raz pierwszy w życiu gotową grzybnię pieczarki brązowej w Brzozowie - markecie ,, Majster '', po przecenie na 50 % - 11,99 złotego, bo ciekawa byłam jak to rośnie, oraz jak to się uprawia, oraz jak przyrządza się dania z tego gatunku grzyba.  Wedle opisu na opakowaniu muszę się uzbroić w cierpliwość do 1 miesiąca. Nie wiem czy wyjdzie, ale musi być kiedyś ten pierwszy raz... Jedno co zniechęca smakoszy grzybów, to wysoka cena grzybni, oraz brak wiedzy o ich uprawie w domu lub ogrodzie. Co roku osoby decydują się na zbieranie grzybów w dzikim lecie i ponoć dochodzi do zatruć grzybami częściej, niż w uprawach hodowlanych.

Prowadząc uprawę w domu lub ogrodzie bez większej wiedzy, nigdy nie mamy pewności czy uprawa nam wyjdzie, wedle przekładów książek niemieckich, w uprawach grzybów dla każdego. Dlatego wiele osób decyduje się na tańszy gotowy produkt w punktach handlowych, rezygnując z kupowania grzybni. U wielu osób uprawa grzybów w domu, może powodować alergię wziewną lub stany obciążenia drug oddechowych - wolnymi rodnikami. Nie każda osoba może hodować grzyby w domu. 



Instrukcja zestawu uprawy pieczarki białej lub brązowej firmy exotic grow. 



 Fot. Zestaw do uprawy pieczarki brązowej - grzybnia oraz torf o pojemności 3 litry. 

Zestaw zawiera podłoże z grzybnia i okrywę torfowa zapakowana w osobnym woreczku. Na cała powierzchnie kompostu z grzybnia rozsypujemy równomiernie torf (nie uklepujemy tylko luźno rozsypujemy) . Grubość nałożonej warstwy powinna być na poziomie ok 3 cm ( pozostała cześć torfu możemy wykorzystać podczas kolejnych zbiorów pieczarek). Okrywa torfowa powinna być zawsze wilgotna dlatego należny ja bardzo dobrze nawilżać na przykład za pomocą spryskiwacza do podlewania roślin. 

GDY OKRYWA JEST WILGOTNA NIE PODLEWAMY. 

Tak przygotowana uprawę przykrywamy przezroczystym denkiem i pozostawiamy na ok 8-10 dni w temperaturze 20 ºC – 25 ºC . Po tym czasie na powierzchni uprawy pojawi się biały nalot – jest to grzybnia, która należny za pomocą np. małych grabek ogrodniczych czy widelca rozerwać i równomiernie rozprowadzić po powierzchni torfu. W tym momencie należy cała oprawę wstawić w chłodniejsze miejsce, w którym temperatura powinna wynosić 14 ºC – 18 ºC. Jeżeli grzybnia będzie znajdowała się w zbyt ciepłym pomieszczeniu zbiory mogą być mniejsze i mogą wystąpić choroby grzybów. Aby otrzymać optymalnie wysokie plony podłoże z grzybnia powinno być wietrzone. W tym celu wystarczy kilka razy dziennie zdjąć przezroczyste denko i na krótki czas pozostawić pudełko otwarte.

Uwaga: Wilgotność torfu należny sprawdzać każdego dnia, a w razie potrzeby ostrożnie nawilżać. Jeśli okrywa torfowa jest zbyt wilgotna grzyby mogą się dusić, jeżeli jest zbyt sucha małe grzyby zgina w wierzchniej warstwie torfu. Pierwsze grzyby pojawia się po ok 20 dniach. Należy je ostrożnie wykręcać, aby nie uszkodzić pozostałych mniejszych grzybów. Po zbiorach należny dokładnie oczyścić powierzchnie substratu z resztek pozostałości grzybów, gdyż przyciągają one natychmiast szkodniki żywiące się grzybnią. Z zakupionego substratu można osiągnąć ok. 3-5 zbiorów. Po miedzy każdym zbiorem następuje przerwa ok 7-14 dni. Nadal należy pamiętać o utrzymywaniu odpowiedniej wilgotności wierzchniej warstwy torfu. Zbiory ogółem mogą wynieść ok 30-40 % wagi substratu. Powodzenia i smacznego. 

Firma EXOTIC GROW PANTICO mieści się przy ul. Piotrowicka 68, 44 - 341 Skrbeńsko, e - mail; biuro@planto.eu, strona internetowa producenta różnych rodzajów grzybni; www.exoticgrow.eu. Na tej stronie znajdziemy kilka rodzajów gotowych grzybni oraz podłoża do uprawy grzybów leśnych. Ceny grzybni kształtują się obecnie na internecie w cenie od 20 do 25 złotych. Jest to cena dość wysoka, przewyższająca ceny gotowego produktu, jakim są grzyby w marketach. Wiele firm ogrodniczych, nie zamawia grzybni grzybów do uprawy, twierdząc - ,, że jest to nie opłacalne ''. Tego po prostu nie można spotkać w sklepach, jak nasion różnych roślin. Zestawy do uprawy grzybów, nie cieszą się dobrym wzięciem klientów, ze względu na wygórowaną cenę. 

 

 

Dlaczego nie warto zbierać dzikich pieczarek ? 



Fot. Pieczarka polna.


W Polsce rozróżniamy kilka podstawowych rodzajów pieczarek;
  • Pieczarka prawdziwa 
  • Pieczarka szlachetna 
  • Pieczarka ogrodowa 
  • Pieczarka brązowa - ,, Portobello mushroom - szampion '' ; hit 2018 roku.
  • Pieczarka piekarka 
  • Pieczarka piekarz 
  • Pieczarka gnojanka
  • Pieczarka polna 

W Polsce w stanie dzikim, żyje ponad 20 gatunków pieczarki i nie wszystkie są jadalne. Rosną one na łąkach, pastwiskach zwierząt opasowych, przy drogach, także w parkach i ogrodach. Owocują głównie od czerwca do października. Pieczarkę trzymaną w sztucznych warunkach, w domu można uprawiać przez cały rok.

Pieczarka polna ma biały kapelusz o średnicy do 15 cm, kapelusz mięsisty, dość wysmukłym trzonie, w górnej części trzonu znajduje się pierścień o poszarpanych brzegach. Blaszki są gęsto rozmieszczone, u młodych owocników, często różowe i ciemnieją z czasem. Ich barwa w zależności od gatunku może być koloru od czerwonawobrunatnego do czarnobrązowego. Jest to istotna cech odróżniająca pieczarkę od muchomora sromotnikowatego, jadowitego, wiosennego, których blaszki nie ciemnieją. Szczególnie trudno jest w stanie dzikim odróżnić młodą pieczarkę od muchomora, których blaszki jeszcze nie ściemniały. Takich dzikich pieczarek z po za hodowli, należy się obawiać i raczej nie zbierać - na drodze pomyłki. Do pieczarki podobna jest też miechunka ciemna, odmiana grzyba trującego, występującego na łąkach i pastwiskach. Miechunka ciemna, nie posiada typowego pierścienia dla pieczarki, pachnie bardziej zbożem i mąk, miechunka nigdy nie ciemnieje. Pieczarki należą do szczególnie cenionych grzybów w Polsce - bardzo smaczne i stosunkowo łatwo dostępne, nie mal w każdym warzywniaku i markecie. Nadają się do sporządzenia wielu potraw europejskich, marynowania, suszenia. W hodowlach światowych należą do najbardziej rozpowszechnionych grzybów. W obrotach handlowych w Polsce, dopuszcza się pieczarkę; ogrodową, łąkową, oraz leśną, uważaną za odmianę jadalnych grzybów. Ogółem w Polsce występuje 3000 gatunków grzybów, a tylko 300 gatunków grzybów uważa się za jadalne, a tylko 30 gatunków grzybów dopuszczono do sprzedaży. 


Pieczarka pieczarce nie równa


Fot. Gigantyczne białe pieczarki między pszczelimi ulami, bo grzyby kochają cukier i na cukrach rosną. Pieczarka na 100 gram zawiera 2,3 gram cukrów, to trochę mniej niż potrzebuje mózg człowieka na dobę. Ogółem węglowodany to 5 gram. Człowiek na dobę, potrzebuje 3 łyżeczki cukru, nawet w tedy gdy ma cukrzycę lub zaburzenia pracy mózgu.



Fot. 21 lipca 2018 roku po raz pierwszy w życiu wyhodowałam brązowe pieczarki na balkonie z kuwety. Jednak nie były większe od tych ze sklepu. Blaszki tego gatunku pieczarki są ciemnoczekoladowe, mniej intensywnie pachną od pieczarki białej. Każdy w domu wołał; -  ,, nie ruszaj może większe urosną ''. Ale w tej kuwecie firmowej raczej duże nie urosną...




Komentarze