Fot. Rabarbar pozyskany z siewu i sadzonek 2018 r. Czy wiesz, że rabarbar przez 200 lat uchodził wyłącznie za roślinę ozdobną, dopiero medycyna naturalna wpadła na pomysł by roślina stała się rośliną użytkową - działu roślin warzywnych o jadalnych liściach, choć medycyna azjatycka wykorzystuje, też korzenie rabarbaru od ponad 21 000 lat.
- Wzrost rośliny do 250 cm - w donicach do 60 cm
- Wysiew do inspektu w marcu
- Wysiew gruntowy od kwietnia do maja
- Sadzenie głównie w maju
- Rodzina rdestowate
- Odstęp między roślinami od 80 do 100 cm
- Odstęp między rzędami od 80 do 100 cm
Czystych gatunków rabarbaru, w Polsce się nie uprawia, formy hodowlane pochodzą z krzyżówek różnych odmian rabarbaru, dziko rosnącego na terenach tatarskich, azjatyckich oraz europejskiej Rosji. Warzywo znane w Polsce, jako dodatek do potraw mącznych, oraz na kompot. Polecany dla osób chorujących na serce oraz krwiobieg, chorujących na raka, kobiet w okresie menopauzy. Oprócz tego jest źródłem witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, E, potas, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy. Zawiera też dużo błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Uważa się też, że wypicie przed posiłkiem nalewki z korzenia rabarbaru podnosi apetyt, obniża poziom cholesterolu oraz wspiera pracę serca. Ta roślina uprawiana w dużych donicach, może osiągnąć 60 cm, i dobrze znosi zimowanie w donicach na balkonie oraz w ogrodzie. Roślina o pofałdowanych liściach, gładka i naga. Już w maju pojawiają się pierwsze rozgałęzienia byliny, które można później wyłamywać raz w tygodniu, pozostawiając liście sercowe - młode. Posiada żółtawe kwiaty. W październiku ginie nadziemna część w skutek mrozów, przezimują tylko podziemne pąki.
Fot. Rabarbar w siedlisku naturalnym, na ziemiach tatarskich. Tatarzy słynęli z hodowli koni już 3 tysiące lat przed naszą erą, docierając do Polski z krajów azjatyckich, za życia Księcia Bolko I Surowy w XII w. - Bractwa Cystersów. Był to lud koczowniczy, a zarazem bardzo brutalny - który zapoczątkował hodowlę koni w Polsce, Europie, oraz Azji, a potem konie dotarły do Arabii. Rabarbar jest jedną z najstarszych upraw tatarskich, a zarazem stepowych. Jak widać na zdjęciu - ziem tatarskich, rabarbar tatarski, kwitnie na czerwono, a jego liście są bardziej okrągłe - łopatkowate. Jednym z domen roślin południowych w synchronizacji z południem, na przykład Australii Południowej - jest hodowla koni, nie tylko w Europie.
Fot. Australia Południowa, udawania rasy koni okresu Piastowskiego z IX - XII w, oraz to że istnieje lek na cukrzycę wedle naukowców, choć wiele krajów twierdzi - że skutecznego leku nie ma. Cóż można jeszcze wyciągnąć z dziejów Biblii Tysiąclecia - Księgi liczb, Historii Książąt i Królów Polski lub Europy lub nawet Azji ?
Fot. Australia Południowa, udawania rasy koni okresu Piastowskiego z IX - XII w, oraz to że istnieje lek na cukrzycę wedle naukowców, choć wiele krajów twierdzi - że skutecznego leku nie ma. Cóż można jeszcze wyciągnąć z dziejów Biblii Tysiąclecia - Księgi liczb, Historii Książąt i Królów Polski lub Europy lub nawet Azji ?
Klimat i siedlisko - udaje się w miejscach zarówno słonecznych, a także cienistych. Idealna roś;lina jako roślina samotna, przedpiastowskim do obsadzania brzegów wód.
Gleba - głęboka próchniczna, oraz piaszczysto - gliniasta, bez stagnacji wody. Rabarbar nie cierpi zastoin wody, przejawiając to obumieraniem liścia. Raczej źle znosi ściółkowanie gleby trocinami, w celu zakwaszenia gleby ogrodowej.
Siew i sadzenie - można roślinę dzielić przez podział korzenia lub wysiać do donicy, a potem przepikować na miejsce stałe. Dobrze znosi ziemię uniwersalną do warzyw oraz kwiatów, zmieszaną z nawozami - mikroelementy.
Fot. Rabarbar nadaje się do wysiewu w paletach, choć można sobie kupić sadzonkę za 3,50 zł., ale zwykle kupiona sadzonka na targu nie posiada odmiany rabarbaru, mało kto pamięta o etykietach. Porada; Rabarbar wymaga dość sporo samotnego miejsca, a więc lepiej jest sobie kupić sadzonkę do donicy lub ogrodu.
Uprawa i nawożenie - obfite dawki nawozu na wiosnę lub jesienią z mikroelementami, zazwyczaj zanim roślina wypuści sercowe liście lub zgubi liście. Dobrze znosi wodę deszczową, gorzej wodę z kranu - najlepiej przegotować i ostudzić, by nie było chloru.
Zbiory - zbiera się głównie łodygi liści, o kwaskowym posmaku, a zazwyczaj tylko za nim roślina zakwitnie, gdyż później może wydzielać toksyny. Należy je wyłamywać od korzenia delikatnie, a nie obcinać nożycami lub nożem. Obrywanie łodyg tylko raz w tygodniu, tak by nie zniszczyć całej rośliny - wybierając największe okazy łodyg bocznych.
Zastosowanie kulinarne i przechowywanie - łodygi pocięta nożem na 2 cm długości, nadają się na nadzienie do ciast, a głównie na kompoty lub marmoladę, na świeżo z cukrem. Świeżych łodyg nie powinno się przechowywać.
Główne odmiany rabarbaru czerwonego i zielonego zdatnego do spożycia - ,, Candidissima '' o białych kwiatach, ,, Floribunda Plana '' z kwiatami różowymi lub też czerwonymi , ,, Fedia cornucopiae '' o pełnych kwiatach bardzo obfitych, rabarbar ogrodowy o czerwonych łodygach ,, Rheum rhabarbarum '' - krzyżówki rabarbaru z rabarbarem zielonym w Polsce, nazwy łacińskiej ,, Rheum rihaponicum ''.
Rabarbar jest uznaną byliną spożywczą w Kuchni Polskiej. W donicach nie zyskuje grubych łodyg ani długich, ale też nie traci na aromacie - dość kwaśnym, niczym cytryny. Roślina z rodziny bylin, o dość okazałych kwiatach posiada walory medycyny naturalnej, rośliny ozdobnej na taras lub balkon w dużych donicach, jako roślina kwiatowa, oraz użytkowa. Nadaje się świetnie do ogrodu, zyskując dość okazałe rozmiary do 250 cm, zalecana głównie kobietom w zaburzeniach seksualnych oraz hormonalnych.
Rabarbar to sprawdzone ziele miłosne dla kobiet oraz wadery, nie przechodzącej miesiączki z przyczyn hormonalnych. Moja wadera zjadła rabarbar i w wieku ośmiu miesięcy dostała pierwszą cieczkę. Kobiety mogą przejawiać niechęć do seksu, już po 30 roku życia, posiadając wiele objawów przechodzenia menopauzy lub nie regularnej miesiączki. Rabarbar na problemy kobiece pomaga, nie tylko kobietom ale też waderze ( psu - płci żeńskiej ), która w mym domu wylizuje głównie mężczyzn i śpi z moimi synami. Wadera nie gania za psami i nie ucieka z domu - to jeden problem mniej...
Rabarbar jest uznaną byliną spożywczą w Kuchni Polskiej. W donicach nie zyskuje grubych łodyg ani długich, ale też nie traci na aromacie - dość kwaśnym, niczym cytryny. Roślina z rodziny bylin, o dość okazałych kwiatach posiada walory medycyny naturalnej, rośliny ozdobnej na taras lub balkon w dużych donicach, jako roślina kwiatowa, oraz użytkowa. Nadaje się świetnie do ogrodu, zyskując dość okazałe rozmiary do 250 cm, zalecana głównie kobietom w zaburzeniach seksualnych oraz hormonalnych.
Fot. Tarta z rabarbarem.
Rabarbar to sprawdzone ziele miłosne dla kobiet oraz wadery, nie przechodzącej miesiączki z przyczyn hormonalnych. Moja wadera zjadła rabarbar i w wieku ośmiu miesięcy dostała pierwszą cieczkę. Kobiety mogą przejawiać niechęć do seksu, już po 30 roku życia, posiadając wiele objawów przechodzenia menopauzy lub nie regularnej miesiączki. Rabarbar na problemy kobiece pomaga, nie tylko kobietom ale też waderze ( psu - płci żeńskiej ), która w mym domu wylizuje głównie mężczyzn i śpi z moimi synami. Wadera nie gania za psami i nie ucieka z domu - to jeden problem mniej...
Fot. Rabarbar z cukrem, pocięty nożem na 2 cm - bardzo kwaśne... Na 100 gram rabarbaru przypada 20 Kcal. Jest byliną niskokaloryczną i nawet nie warzywem, ani też owocem, a po prostu ziele o podobnych właściwościach jak szczaw lub też dzikie rajskie jabłka w jednym.
Fot. Kompot z rabarbarem, pociętym na 2 cm. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić a następnie ugotować kompot na wodzie. Szklanki przybrać cukrem i cytryną, a schłodzony kompot przelać do szklanek. Podawać tylko osobom dorosłym, ale nie dzieciom, ale też nie kobietom w ciąży. Jest to napój dla kobiet po 30 roku życia z objawami menopauzy, zaburzeń hormonalnych, niechęcią do seksu, problemami z miesiączką, problemami z sercem i krwiobiegiem, w wyniku przekwitania - niedoboru estrogenu w mózgu kobiety. Rabarbar posiada właściwości przeciwrakowe. Wypicie szklanki kompotu z rabarbaru, powstrzymuje chorobę zwaną rak. Estrogen to ważny składnik hormonalny dla kobiet, a u mężczyzn może wywołać otyłość, w wyniku braku wysiłku fizycznego. Nadmiar estrogenu, powoduje cukrzycę nabytą typu 2, po zapaleniu wątroby typu B - żółtaczka zakaźna u kobiet.
Fot. Ojczyzną rabarbaru jest Tybet, był tam uprawiany przed naszą erą, jako nalewka na ból zębów, choroby wirusowe wątroby typu B - żółtaczka zakaźna, oraz na zaparcia. Kwas szczawiowy i jabłkowy zawarty w rabarbarze, może powodować choroby nerek, a więc by obniżyć stężenie kwasu, warto go piec lub gotować i przyrządzać podobnie jak szczaw na potrawy warzywne z ryżem. Tak więc hodowla rabarbaru w doniczce, na czwartym piętrze bloku, nie jest kłopotliwa w Brzozowie na Podkarpaciu, gdy rabarbar zaadoptował się nie tylko na terenach tatarskich i rosyjskich nizin , ale też tybetańskich w kuchni tybetu w górach, jeszcze przed naszą erą.
Fot. Miecze Tybetańskie. Tybet to magiczne miejsce, bo właśnie tam dawno temu przechowywano rękojeść od włóczni Boga - który stworzył ziemię i wszystko to co ludzkość do dziś dnia posiada. Cały miecz dawał władzę nad całym światem, a więc został podzielony na kilka części, by nie spełniły się słowa; ,, Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz '' - a więc po dziś dzień nie można uciąć nożem lub nożycami rabarbaru. Czyż by rabarbar, był aż tak świętą rośliną ? Biblia Tysiąclecia; ,, Kto mieczem wojuje od miecza zginie ''.
Fot. Ojczyzną rabarbaru jest Tybet, był tam uprawiany przed naszą erą, jako nalewka na ból zębów, choroby wirusowe wątroby typu B - żółtaczka zakaźna, oraz na zaparcia. Kwas szczawiowy i jabłkowy zawarty w rabarbarze, może powodować choroby nerek, a więc by obniżyć stężenie kwasu, warto go piec lub gotować i przyrządzać podobnie jak szczaw na potrawy warzywne z ryżem. Tak więc hodowla rabarbaru w doniczce, na czwartym piętrze bloku, nie jest kłopotliwa w Brzozowie na Podkarpaciu, gdy rabarbar zaadoptował się nie tylko na terenach tatarskich i rosyjskich nizin , ale też tybetańskich w kuchni tybetu w górach, jeszcze przed naszą erą.
Fot. Miecze Tybetańskie. Tybet to magiczne miejsce, bo właśnie tam dawno temu przechowywano rękojeść od włóczni Boga - który stworzył ziemię i wszystko to co ludzkość do dziś dnia posiada. Cały miecz dawał władzę nad całym światem, a więc został podzielony na kilka części, by nie spełniły się słowa; ,, Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz '' - a więc po dziś dzień nie można uciąć nożem lub nożycami rabarbaru. Czyż by rabarbar, był aż tak świętą rośliną ? Biblia Tysiąclecia; ,, Kto mieczem wojuje od miecza zginie ''.
Rys. Rabarbar tybetański, w nazwie łacińskiej ,, rabarbar officinale '' w 1874 roku, sprowadzony do Europy przez odkrywców nowych ziem; ponoć Marko Polo. Nasz Polski rabarbar wcale, nie jest czystym rabarbarem z Tybetu, o liściach podobnych do winorośli. Internauci doliczyli się aż 60 gatunków rabarbaru, zaliczonych genealogiczne do jednej rodziny. Dlaczego Bóg dawno temu, stworzył aż tak duże rośliny, tego się nie dowiemy.
Komentarze
Prześlij komentarz