Fot. Oczyszczona i pokrojona w kostkę dynia.
- 1 litr dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 papryka
- 1 garść siekanej natki pietruszki i kopru
- Przyprawy do smaku; sól, pieprz czarny, sproszkowana papryczka chili
W sklepach obecnie sprzedaje się dorodne dynie po 1,50 PLN za 1,5 kg, a więc dla dwóch osób wystarczy pół dyni, na talerz zamiast ziemniaków lub kasz. Dynię obrać i oczyścić z pestek łyżką, pokroić w kostkę, a następnie oczyścić czerwoną paprykę i pokroić w kostkę. Warzywa zmieszać i przełożyć do garnka na parze. Gotować 5 minut - tak by kostki się nie rozchodziły, a następnie posypać natką i koprem oraz polać olejem sałatkowym, przed podaniem. Podawać głównie do mięs, zamiast kasz oraz ziemniaków. Dynia znakomicie poprawia kondycję zdrowia ludzkiej wątroby, oraz krwiobiegu. 150 gram Dyni AU Nature dostarcza 40 Kcal, a 600 gram sałatki z dyni 160 Kcal.
Kotlet schabowy
Fot. Dynia AU Nature z kotletem schabowym.
- 2 - 4 porcje schabu
- 1 jajko
- 2 - 4 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju sałatkowego
- Przyprawy do smaku; pieprz i sól
Mięso schabowe podzielić na plastry, a następnie zmiękczyć. Jajko wbić na talerz i rozmącić z przyprawami ; szczyptą soli i pieprzu. Czosnek obrać i poszatkować na desce do krojenia, wetrzeć w plastry mięsa schabowego, a następnie obtoczyć w jajku z przyprawami, a potem w bułce tartej na innym talerzu. Tak przygotowane kotlety, smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron na rumiano.
Fot. Przygotowanie kotletów schabowych.
Przeciętnie surowy schab na 100 gram powinien mieć 119 Kcal / 498 KJ. Przeciętnie na 4 kotlety przypada od 500 gram do 600 gram surowego schabu. Czyli jeden kotlet może ważyć od 125 gram do 150 gram = 178,5 Kcal mięsa surowego schabowego. Na 1 kotlet schabowy przypada 1/4 jajka kurzego świeżego, co odpowiada wartości energetycznej 89,5 Kcal. 10 gram oleju Kujawskiego to 90 Kcal - czyli 1 łyżka stołowa oleju trzy ziarna. Przyprawy to mniej więcej ~ 5 Kcal. Bułka tarta klasyczna - Prymat 37,5 Kcal. Jeden kotlet schabowy może mieć wartość energetyczną 400,5 Kcal. Kotlet schabowy bez panierki, w sosie własnym wydaje się być mocno odchudzony. Podobnie jak nie obtaczanie Dyni w jajku i bułce tartej.
Bułka tarta klasyczna ,, Prymat '' 400 gram, w cenie 3,99 zł, zawiera na 100 gram; 1581 kJ/373 kcal, tłuszcz 1,4 gram, w tym kwasy nasycone 0,3 gram, węglowodany 77 gram, w tym cukry 6,7 gram, białko 12 gram, sól 1,5 gram. Bułkę tartą wykonano z mąki pszennej, drożdży, wody i soli. Bułka tarta to dobra alternatywa dla osób, które mają problemy z wątrobą. Suchary czy Bułka tarta, to tylko zależy od upodobań. Na 1 kotlet schabowy przypada do 10 gram bułki tartej, co stanowi 10 % wartości energetycznej, czyli 1 łyżka bułki tartej na kotlet schabowy to 37,5 Kcal, węglowodany 7,7 gram, cukry 0,67 gram.
Komentarze
Prześlij komentarz