Groch puree


Fot. Groch puree bardziej znany w kuchni góralskiej jako danie wegańskie.


  • 100 - 200  gram grochu łuskanego przed ugotowaniem. 
  • 250 gram wody 
  • 1 szypra soli do smaku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • Przybranie; liście cykorii, jarmużu, kopru fenkuł bulwiasty - o anyżowym zapachu i posmaku. 

Groch łuskany opłukać i namoczyć do miękkości, ugotować w wodzie wedle przepisu na opakowaniu, tak by stał się jednolicie gęsty, oraz w konsystencji tłuczonych ziemniaków. Nakładać łyżką porcjową na talerz, przybierając warzywami oraz ziołami. Jest świetną alternatywą, zamiast ziemniaków i może być podawane jako danie wegańskie lub jako dodatek do wołowiny w sosie własnym, na uroczyste dni. 

Groch jest rośliną warzywną, a zarazem strączkową, która może powodować wzdęcia. Spożycie tego warzywa jest ograniczone, ale nie wykluczone z diety osób na odchudzaniu. 100 gram grochu dostarcza 345 Kcal / 1444 KJ, w tym udział węglowodanów jest 20 % - około 77 gram, w zależności od odmiany. Zawiera głównie witaminy z grupy A, B, C. Groch był znany już w uprawach epoki kamiennej, w której też wynaleziono piec chlebowy oraz rozpoczęto hodowlę bydła opasowego. Groch rośnie głównie na ziemiach próchnicznych oraz wapiennych. Znany też był w Azji Mniejszej oraz Europie środkowej. Rozróżniamy trzy rodzaje grochu, który się różni składem węglowodanów;
  

  • Groch pastewny do opasu bydła - peluszki.



  • Groch cukrowy o jadalnych strąkach i nasionach.



  • Groch łuskowy mączny na zupę lub danie samodzielne puree.


  • Groch pachnący ozdobny  


  • Groch na specjalną okazję

 Fot. Groch z kapustą i pieczywem razowym na wigilijny stół.


  •  Uprawa grochu w Europie środkowej.

Groch wysiewa się głównie w Polsce i Niemczech od marca do kwietnia, uprawa wynosi 10 tygodni, odstęp między roślinami od 40 cm do 60 cm, ostęp między nasionami od 3 cm do 4 cm. Wysokość rośliny do 250 cm, wymaga podpór. Groch należy do roślin mogących być uprawianym, w tym samym miejscu przez okres dwóch lat. Groch cukrowy nadaje się do spożycia wraz z strąkami i nasionami. Groch łuskowy to odmiana nadająca się do przechowywania jako groch mączny, głównie w kolorze pomarańczowym - pokrewny grochu cukrowego, groch pastewny to odmiana do opasu bydła. W handlu można spotkać groch o niebieskich łuskach. W uprawach grochu stosuje się płodozmian, ze względu na szkodniki; wciornastki, w skutek czego groch wymaga oprysku przed szkodnikami. Groch piree jest znaną potrawą na Wigilijny stół, w postaci kiełków służy jako suplement diety odchudzającej, za zarazem pełnowartościowego białka do udziału 20 %. Z powodzeniem może zastąpić inne potrawy białkowe.

  •  Groch w roli głównej z wołowiną lub cielęciną. 

Fot. Pieczeń wołowa w sosie cebulowym i groch cukrowy lub groch łuskowy puree

  • Wojskowa grochówka na żeberkach wołowych. 

 Fot. Wojskowa grochówka z ziemniakami na żeberkach wołowych.


  • Puree z marchwi i grochu łuskowego mącznego lepszy sposób na niestrawność. 

 
 Fot. Puree z marchwi i Puree z grochu łuskowego mącznego.   


Komentarze