- 2 łyżki sera ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka rozdrobnionego łososia bez ości
- 1 liść sałaty strzępiastej
- 1 bułka z makiem
Bułkę przekroić w pół, posmarować utartym serem ze szczypiorkiem, obrać ząbek czosnku i poszatkować, posypać po kanapce. Na środek bułki ułożyć rozdrobnionego łososia, nakryć liściem sałaty oraz drugą połówką bułki.
Fot. Ser dla diabetyka raz dziennie ze szczypiorkiem, porem, czosnkiem, winogron, pieczywem, na czczo...
Taka kanapka dostarcza około 68 IG - krzywej cukrowej i to wystarczy by pójść na długi spacer do 4 km. Należy zawsze pamiętać, by diabetyk coś zjadł i wypoczął, przed wysiłkiem fizycznym. Osoby mające problemy z wątrobą, cukrem, krwiobiegiem - trawią, tylko w tedy kiedy leżą...a posiłek powinien się wolno wchłaniać. A więc po jedzeniu nic nie należy pić, a zostawić sobie napoje na spacer.
Łosoś Bałtycki, czy łosoś Norweski to chyba zasadnicza różnica nie tylko w cenie, ale też kolorze. Jeżeli chodzi o gatunek kanapek nordyckich, to chyba powinien być to łosoś norweski. A może nasz rodzimy pstrąg potokowy, na Podkarpaciu byłby zdrowszy, gdyby ścieki nie lądowały w potokach górskich ? Diabetyk może skonsumować 100 gram ryby na dobę, zważywszy na to, że organizm chorych na układ pokarmowy - nie trawi... Choć zakon twierdzi, nie bądź łasa na żywność, gdy tyjesz i zjedz choć 1 łyżkę. Wspominając mego ojca, za pewne byłby to pstrąg na maśle z bułką, a wspominając zakon cysterski - za pewne byłby to pstrąg po francusku na niebiesko. Tak czy inaczej łosoś i pstrąg należą do jednej rodziny łososiowatych. Wód czystych w Europie, oraz ryb jest coraz mniej, a ten gatunek ryb wymaga bardzo czystej wody źródlanej lub potowej górskiej. Gdyby miał by być to gatunek kanapki Słowian, na pewno w kanapce żytniej, wylądował by od IX w., po prostu Szczupak. A w kanapce po Warszawsku i Żydowsku po prostu Karp. Co region to inny obyczaj, gdy Kraków gustował w pstrągach, Warszawa w Karpiach, a teraz moda na Europejską rybę UE.
Komentarze
Prześlij komentarz