Kanapki z pasztetem

Fot. Kanapki z pasztetem i chlebem mazowieckim - zimne przekąski.


  • 4 kromki chleba mazowieckiego 
  • 4 - 8 łyżeczek masła mix tłuszczy 
  • 4 - 8 łyżeczek pasztetu
  • 1 pomidor 
  • 1 ogórek 
  • 1 śliwa węgierka 
  • 4 liście sałaty strzępiastej lub masłowej 
  • 4 - 8 łyżeczek majonezu tatarskiego 
  • 8 gałązek natki pietruszki 

Czysty półmisek udekorować sałatą. Kromki pieczywa mazowieckiego przekroić w pół, posmarować masłem oraz pasztetem, udekorować plastrami ogórka, pomidora, śliwy, natki pietruszki. Na koniec szprycą dodać trochę majonezu tatarskiego. Podawać napoje do wyboru; sok grejpfrutowy, herbata, kawa inka z mlekiem. W ten sposób można przygotować większość kanapek z różnych gatunków pasztetu w Kuchni Polskiej.


Fot. Sok z grejpfruta - zimne napoje.

Pasztet powinien zawierać nie mal te same witaminy co grejpfrut, wspomagający pracę mięśni oraz mózgu. Wybór zależy od diabetyka, czy woli 100 gram grejpfruta, czy tonę tabletek doustnych. Znakomity owoc na gorzko oraz kwaśno dla osób z problemami; mięśni, cukrzycy, otyłości, cellulitu, mózgu. Dawka 100 gram soku z grejpfruta zaspakaja zapotrzebowanie dzienne na witaminy z grupy B i C, oraz mikroelementy. 1 szklanka soku z grejpfruta, to jest 240 gram dostarcza 20 węglowodanów całkowitych, w postaci fruktozy łatwo spalanych kalorii przez diabetyka. Porównując pasztet i sok z grejpfruta, ten owoc ma więcej witamin z grupy B, choć pasztet z podrobów zawiera głównie witaminę B1 - tak potrzebną w leczeniu zaniku mięśniowym całego organizmu, inaczej zwane stwardnieniem rozsianym. Za pewne sok z grejpfruta można przyrównać, do mleka kobylego, którym tak bardzo chcą się delektować osoby nie pełnosprawne na hipoterapii konnej.   



Pasztet z wątróbki do pieczywa 

 


Fot. Wątróbki parzone na wodzie na pasztet do przekąsek zimnych. 

 

  • 250 gram wątróbek drobiowych
  • 100 gram jajka na twardo ( 1 - 2 sztuki )
  • 150 gram cebuli 
  •     4 łyżki siekanej natki pietruszki
  •  sól i pieprz czarny do smaku.  

 

Wątróbki umyć, oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry, lekko osolić, przełożyć na patelnię, ogrzewać mieszając, aż zmięknie i zżółknie. Wówczas dodać przygotowaną wcześniej wątróbkę, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż wątróbka zmieni barwę. Lekko osolić, oprószyć pieprzem. Dusić jeszcze kilka minut, dodać na koniec siekaną natkę pietruszki. Gdy wątróbki wystygną, zmiksować mikserem z gotowanymi jajkami na twardo. Sprawdzić jeszcze należy, czy odpowiada nam ten smak, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gotową pastę, przełożyć do salaterki, przykryć i schłodzić w lodówce. Przed podaniem można dekorować pasztet jeszcze gotowanymi jajkami lub warzywami. Wartość energetyczna pasty z wątróbek drobiowych, tego przepisu to 536 Kcal, a jednej porcji 134 Kcal. Tu trzeba zaznaczyć, że chorzy na cukrzycę w ogóle mogą nie doprawiać mięsa i podrobów drobiowych. Dodając jajka do pasztetu, wzbogacamy posiłek dodatkowe o witaminy z grupy B, oraz inne minerały. Z jajkiem czy bez jajka zawsze mięso świeże, a zarazem zmielone lepiej smakuje, nawet tym co cierpią na niestrawność. 


 Fot. pasztet z wątróbek w konsystencji masła.

W wyborze pasztetu warto jednak sięgnąć po gotowaną i mieloną wątróbkę w domu bez konserwantów, do kanapek i wyjdzie trochę taniej, gdy 1 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej, będzie nas kosztować od 3,00 - 4,50 złotego za 1 kg. w Brzozów. Pasztet do kanapek powinien dać się rozsmarować jak masło. Pasztet z wątróbki indyka i piersi indyka, gotowany, bez smażenia, duszenia, wekowania, to chyba jest to czego oczekuje diabetyk i chory na wątrobę od zdrowego posiłku - czyli świeże gotowane mięso oraz podroby o niskiej zawartości tłuszczy, oraz soli lub też przypraw. A na pewno bez konserwantów.


 Fot. Krakersy z pasztetem, jajkiem i warzywami - zimne przekąski.



Pasztet Mazowiecki czy Duda warto czytać etykiety.  

 

Fot. Skład pasztetu mazowieckiego. 


Pasztet Mazowiecki czy pasztet Duda jeszcze takiej prezydenckiej konkurencji nie było, a jednak nikt nie wymyślił jeszcze pieczywa Duda. Pasztet w słoiku dla chorych na cukrzycę lub wątrobę wygląda mniej zachęcająco. Jak widać to nie jest pasztet, a to są same śmieci - odpady rzeźne oraz konserwanty i inne składniki nie przewidziane w pożywieniu. I warto zastanowić się nad tym, dlaczego ludzie chorują ?



Fot. Pasztet Duda.


500 gram pasztetu wieprzowego Duda to 2 laski. Cena 9,90 zł za 1 kg. w Brzozów. 100 gram pasztetu ,, Duda''  zawiera 4 gram węglowodanów, w tym cukry 3 gram, w posmaku lekko grzybowym. Wartość kaloryczna na 100 gram 272 Kcal / 1128 KJ. Białko 10 gram, sól 1,9 gram - dobrze osolony, na 12 godzin po spożyciu. Produkt Duda, zawiera konserwanty, w większym stopniu niż pasztet mazowiecki.




100 gram chleba mazowieckiego zawiera 139 Kcal, w tym węglowodany całkowite 58, białko 10 gram, sól 1,6 gram - dobrze osolony na kolejne 12 godzin po posiłku. Warszawa z Brzozów się dobrze z Mazowieckim dosładza i dosala...w typie mąki; 750 pszenna  i 720 żytnia.




Komentarze