- Liście sałaty rzymskiej
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 4 plastry chleba domowego
- 8 łyżek sałatki jarzynowej; ziemniak, marchewka, pietruszka korzeniowa, groszek konserwowy, majonez, musztarda.
- 4 pieczarki marynowane
- 2 korniszony ogórki konserwowe
- 2 plastry szynki z kurczaka
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Czysty szklany talerz udekorować sałatą rzymską oraz oczyszczoną i pokrojoną w paski papryką słodką. Na plastry pieczywa domowego układać po 2 łyżki sałatki jarzynowej, zrobionej z warzyw mieszanych gotowanych, a następnie krojonych w kostkę, przyprawianym majonezem i musztardą. Na szycie kanapki ułożyć po łyżeczce majonezu, przybierając kanapkę; marynowanymi pieczarkami, korniszonami, szynką drobiową, a na koniec posypując natką pietruszki. Kanapki podawać z szklanką mleka lub herbatą czarną bez cukru.
Sałata rzymska na mym balkonie 22 sierpnia 2018 roku w wielodoniczkach w ziemi uniwersalnej do warzyw oraz kwiatów. Smak sałaty rzymskiej jest dość gorzki, a zarazem trawiasty i bardziej nie przyjemny od innych gatunków sałaty. Nadaje się do dekoracji potraw warzywnych, a w kanonie kuchni rzymskiej głównie do dekoracji surówki z pora lub cebuli. Warzyw rzymskich mamy dość sporo w Kuchni Polskiej, mogących zaistnieć na polskich stołach od czasów Królowej Bony Sforzy i Zygmunta Starego - herbu wąż. To właśnie ta para królewska kłóciła się przez całe życie czy ród powinien mieć dietę ,,paolo '' - mięsną, czy ,,wegańską ''- warzywną. Tak czy inaczej wychodzi na to, że weganizm zwycięża u chorych na cukrzycę - bo warzyw mogą zjeść najwięcej. Porównując sałatę rzymską z sałatą rozetową lub liściową, to ten drugi i trzeci gatunek jest przyjemniejszy w smaku, mniej gorzki. Sałata rzymska ma takie same wymagania jak inne gatunki sałaty, preferując miejsce słoneczne, a zarazem przewiewne, z dużą ilością wody. Uprawa sałaty rzymskiej trwa 10 tygodni, jej wysokość nie przekracza 50 cm wzrostu, odstęp w uprawach 35 x 30 cm. Liście można zbierać od stron bocznych, gdy roślina zaczyna zamykać swe główki ku górze. Sałata rzymska to specyficzna odmiana sałaty kolumnowej, a nie zamykającej się jak kapusta. Jej liście bardziej przypominają liść mniszka lekarskiego - są długie oraz owalne, a raczej nie strzępiaste lub sercowato - liściowe. W odmianach sałaty rzymskiej nie tylko zielonej, istnieją odmiany o czerwonych liściach, typu; Apollo lub Romea'. Sałatę rzymską o długich liściach, nie które media podają ten gatunek za sałatę jadowitą.
Sałata rzymska na mym balkonie 22 sierpnia 2018 roku w wielodoniczkach w ziemi uniwersalnej do warzyw oraz kwiatów. Smak sałaty rzymskiej jest dość gorzki, a zarazem trawiasty i bardziej nie przyjemny od innych gatunków sałaty. Nadaje się do dekoracji potraw warzywnych, a w kanonie kuchni rzymskiej głównie do dekoracji surówki z pora lub cebuli. Warzyw rzymskich mamy dość sporo w Kuchni Polskiej, mogących zaistnieć na polskich stołach od czasów Królowej Bony Sforzy i Zygmunta Starego - herbu wąż. To właśnie ta para królewska kłóciła się przez całe życie czy ród powinien mieć dietę ,,paolo '' - mięsną, czy ,,wegańską ''- warzywną. Tak czy inaczej wychodzi na to, że weganizm zwycięża u chorych na cukrzycę - bo warzyw mogą zjeść najwięcej. Porównując sałatę rzymską z sałatą rozetową lub liściową, to ten drugi i trzeci gatunek jest przyjemniejszy w smaku, mniej gorzki. Sałata rzymska ma takie same wymagania jak inne gatunki sałaty, preferując miejsce słoneczne, a zarazem przewiewne, z dużą ilością wody. Uprawa sałaty rzymskiej trwa 10 tygodni, jej wysokość nie przekracza 50 cm wzrostu, odstęp w uprawach 35 x 30 cm. Liście można zbierać od stron bocznych, gdy roślina zaczyna zamykać swe główki ku górze. Sałata rzymska to specyficzna odmiana sałaty kolumnowej, a nie zamykającej się jak kapusta. Jej liście bardziej przypominają liść mniszka lekarskiego - są długie oraz owalne, a raczej nie strzępiaste lub sercowato - liściowe. W odmianach sałaty rzymskiej nie tylko zielonej, istnieją odmiany o czerwonych liściach, typu; Apollo lub Romea'. Sałatę rzymską o długich liściach, nie które media podają ten gatunek za sałatę jadowitą.
,, Zielony koszyk '' kontra Dietetyk - Kosztorys zakupów.
Fot. Wózek sklepowy z zakupami za 25,18 zł.
- Chleb domowy 800 gram - cena 3,19 zł. ( 8 - 16 porcji diabetycznych = 2 000 Kcal ).
- Pieczarki marynowane 280 gram - cena 4,79 zł. ( 1 pieczarka to 3 Kcal ).
- Majonez Neapolitański sałatkowy 260 gram - cena 3,59 zł. ( 100 gram to 648 Kcal ).
- Sałatka jarzynowa 500 gram - cena 3,59 zł. ( 1 porcja 75 gram w Kuchni Polskiej ).
- Mleko UHT 1 Litr - cena 1,99 zł. ( 1 porcja to 100 gram w diecie diabetyka ).
- Korniszony ogórki konserwowe 500 gram - cena 4,29 zł. ( 100 gram to 45 Kcal ).
- Szynka z kurczaka 110 gram - cena 2,49 zł. ( 110 gram kurczaka to 110 Kcal ).
- Papryka czerwona 300 gram - cena 1,25 zł.( 100 gram to 24 Kcal ).
- Sałata 100 gram to 16 Kcal.
- Natka pietruszki 1 łyżka to 5 Kcal.
Fot. Tanie warzywa na sałatkę jarzynową a może gotowa za 9,90 zł za 1 kg. do zielonego koszyka.
Fot. Majonez trochę mniej tłuszczu i trochę tańszy do zielonego koszyka.
Mity i Fakty o Cukrzycy.
Fot. Sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw. Liczymy kalorie i węglowodany gdy jesteśmy otyli, lub mamy cukrzycę. Dieta diabetyka o wzroście od 159 cm do 164 cm to 1400 Kcal na dobę. Gotowane warzywa mają wyższy indeks glikemiczny. Mniej cukrów mają warzywa nie gotowane. Przeciętnie diabetyk, chory na cukrzycę typu II przyjmuje na dobę od 30 do 50 węglowodanów.
- 100 gram marchewki to 8 węglowodanów całkowitych.
- 100 gram ziemniaków to 15 węglowodanów całkowitych.
- 100 gram pietruszki korzeniowej to 11 węglowodanów całkowitych.
- 100 gram pietruszki liściowej to 16 węglowodanów całkowitych.
- 100 gram selera to 8 węglowodanów całkowitych.
- 100 gram groszu zielonego cukrowego - konserwowego to 21 węglowodanów całkowitych.
- 100 gram majonezu Neapolitańskiego to 3,5 gram węglowodanów, w tym cukier 3,4 gram.
- 100 gram korniszonów - ogórków konserwowych to 11 węglowodanów całkowitych.
- 100 gram pieczarek marynowanych to 3,4 gram węglowodanów, w tym cukry 32 gram.
- 100 gram mleka to 4 węglowodany całkowite.
- 100 gram papryki to 6 węglowodanów całkowitych.
- 100 gram sałaty to 4 węglowodany całkowite.
- 100 gram chleba domowego to 48, 4 węglowodanów całkowitych, w tym cukier 0,8
Jak widać niektórzy producenci żywność wręcz ludzi bombardują węglowodanami i cukrami, do tego stopnia że człowiek może chodzić chory w Kuchni Polskiej, gdy diabetyk nie może przyjąć na dobę więcej niż 3 łyżeczki cukrów pochodzenia roślinnego. Diabetyk może przyjąć w posiłku od 4 do 6 łyżek mąki, czyli kromka chleba nie powinna warzyć więcej niż 50 - 75 gram, choć medycyna naturalna zezwala na porcję do 100 gram. Wszystkie rośliny na ziemi wytwarzają cukry, w mniejszym lub większym stopniu. Od cukrzycy nie są wolne zwierzęta ani człowiek.
Fot. Standardowa sałatka jarzynowa, kontra węglowodany oraz cukry.
Miara węglowodanów na oko w sałatce jarzynowej na 75 gram - 1 porcja w Kuchni Polskiej;
- 1 łyżka stołowa 25 ml - czyli 3,3 węglowodanów w sałatce jarzynowej = 3 jednostki insuliny.
- 2 łyżki stołowe 50 ml - czyli 6,6 węglowodanów w sałatce jarzynowej = 6 jednostek insuliny.
- 3 łyżki stołowe 75 ml - czyli 9,9 węglowodanów w sałatce jarzynowej = 9 jednostek insuliny.
Patrząc na wytyczne leków insulinowych, pacjent nie może przyjąć w ciągu doby więcej niż 20 jednostek insuliny domięśniowej, choć są tacy co wogule nie liczą węglowodanów, a ich indeks wynosi do 100 jednostek insuliny na dobę lub siedzą pod pompą insulinową. Ich wiedza o nadmiarze węglowodanów w pożywieniu jest bardzo słaba, albo wręcz ignorowana. W prawdzie w cukrzycy pacjent może skonsumować 500 gram warzyw mieszanych na dobę, ale temu może zaprzeczyć stężenie węglowodanów i cukrów w pożywieniu, na szczeblu niestrawności pokarmowej.
U osoby szczupłej z krótkotrwałą cukrzycą zapotrzebowanie na insulinę wynosi około 0,5 jednostek / 1 kg / masy ciała, osoby z długim wywiadem cukrzycy lub z znaczną nadwagą – 0,7 jednostek / 1 kg / masy ciała. Czyli osoba o nadwadze do 91 kg, wymaga 63,7 jednostek insuliny, a z wagą prawidłową do 59 kg tylko 29,5 jednostek insuliny na dobę, zakładając że osoba ma 159 cm wzrostu. Dozowanie insuliny może być różne w zależności od optymalnej wagi oraz optymalnego wzrostu;
- 143 cm wzrostu, waga optymalna 54 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 27,0 IG
- 145 cm wzrostu, waga optymalna 55 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 27,5 IG
- 147 cm wzrostu, waga optymalna 57 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 28,5 IG
- 150 cm wzrostu, waga optymalna 58 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 29,0 IG
- 153 cm wzrostu, waga optymalna 59 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 29,5 IG
- 155 cm wzrostu, waga optymalna 61 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 30,5 IG
- 158 cm wzrostu, waga optymalna 63 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 31,5 IG
- 160 cm wzrostu, waga optymalna 64 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 31,0 IG
- 163 cm wzrostu, waga optymalna 66 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 33,0 IG
- 168 cm wzrostu, waga optymalna 70 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 35,0 IG
- 170 cm wzrostu, waga optymalna 72 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 36,0 IG
- 173 cm wzrostu, waga optymalna 74 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 37,0 IG
- 175 cm wzrostu, waga optymalna 79 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 39,5 IG
- 178 cm wzrostu, waga optymalna 81 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 40,5 IG
- 180 cm wzrostu, waga optymalna 83 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 41,5 IG
- 183 cm wzrostu, waga optymalna 86 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 43,0 IG
- 185 cm wzrostu, waga optymalna 88 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 44,0 IG
- 188 cm wzrostu, waga optymalna 90 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 45,0 IG
- 191 cm wzrostu, waga optymalna 92 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 46,0 IG
- Ponad 200 cm wzrostu, waga optymalna 116 kg - Jednostka insuliny 0,5 / 1 Kg = 58,0 IG
Jak widać zapotrzebowanie na insulinę wzrasta z masą ciała proporcjonalnego do optymalnego wzrostu oraz masy ciała, tu zachodzi jeszcze pewna zależność, jeżeli chodzi o nadwagę lub cukrzycę wieloletnią, gdy organizm się nie broni, a zarazem nie trawi. Aby zjeść 48,6 węglowodanów z chleba domowego na 100 gram, osoba powinna ważyć 116,3 Kg, to jest do 58, 15 jednostek insuliny. To ile może mieć optymalnie osoba wzrostu w Polsce, bo jeśli chodzi o dietę - to to kłamstwo ma krótkie nogi, im niższy tym grubszy ? A lekarze nie są zgodni co do dawek insuliny w Polsce, która nie leczy, a uzależnia jak narkotyki. Powody powstawania cukrzycy, są medycynie naturalnej mniej znane, choć są warzywa i zioła z niskim indeksem glikemicznym. Dlaczego może powstać cukrzyca II, medycyna idzie w nauce do pomału do przodu ;
- Uszkodzenie narządów wewnętrznych, głównie mechaniczne.
- Stan zapalny wątroby oraz trzustki, a głównie żółtaczka zakaźna. Może być barakiem tolerancji na pewne składniki pokarmowe; konserwanty, warzywa i zioła suszone, tłuszcze, cukry, leki, a więc mówimy o alergii wziewnej lub pokarmowej. Choć istnieje też brak tolerancji na seks partnerski, czyli alergia seksualna i ta ostatnia może, być przyczyną problemów zdrowotnych w zachowaniach seksualnych. Niedoczynność lub Nadczynność tarczycy może być przyczyną, złej przemiany składników pokarmowych, a głownie tłuszczy - prowadząc do otyłości na tle alergicznym, które pośrednio może przyczynić się do choroby mózgu lub innych organów oddechowych, powodując ucisk w piersiach - a głównie sumieniu, części ciała czakry odpowiadających za duszę człowieka. Dlatego gdy dojdzie do ciężkiej choroby z podejrzeniem śmierci pacjenta, lekarze uciekają się do tego by osobę umieścić w zakonie, w celu równowagi; psychicznej, cielesnej oraz duchowej. Na pewno kawa prawdziwa pomaga w tym, by człowiek się nie dusił, ale też szkodzi na mózg - wywołując chorobę psychiczną, a nawet nadciśnienie tętnicze.
- Niestrawność lub niedrożność przewodu pokarmowego - zaburzenia metabolizmu, na tle pokarmowym, lub też depresja pokarmowa po bulimię lub anoreksję.
- Mutacja genetyczna DNA. Na tą dolegliwość mogą cierpieć dawcy z grupą krwi 0, przez stosunek seksualny, w którym mogło dojść do uszkodzenia tkanki macicy oraz pochwy. Macica i pochwa kobiety to coś, ponoć mądrzejszego od mózgu kobiety. Ponad 80 % kobiet statystycznie, umiera właśnie przez macicę, która może podejść kobiecie pod wątrobę, oraz serce. Mówią, że na popęd seksualny, też nie ma rady... jak na stany impotencji seksualnej i choroby macicy i pochwy w cukrzycy, a głównie złe pH oraz zacukrzenie lub suchość. Od śmierci na tle seksualnym, nie są wolni też mężczyźni, a więc dobór partnera lub partnerki seksualnej jest istotny i polega głównie na zaufaniu, swemu wyborowi. Są osoby, które źle znoszą zmianę partnerów seksualnych lub nawet poród - nabywając cukrzycę poporodową, zwaną inaczej - ,, Nabyta ''. Raz nabyta cukrzyca bywa dziedziczna, czyli następne pokolenie może mieć to samo - ale czy człowiek jest seks bombą by ciągle się pędzić, przez krzywą cukrową w pochwie oraz macicy oraz piersiach lub w obrębie nerek ? Za główne przyczyny powstawania cukrzycy II obwinia się seks partnerski oraz jego skutki urazowe.
- Brak uwalniania hormonów, wysp trzustkowych czyli insuliny lub jej za mało w stosunku do pożywienia.
- Nadmierne przyjmowanie leków, po uszkodzenie narządów wewnętrznych.
- Badanie wykazało, że dieta 600 kcal powoduje intensywny spadek zawartości tłuszczu w wątrobie, prowadząc do przywrócenia wrażliwości na insulinę w ciągu siedmiu dni od rozpoczęcia diety u osób z cukrzycą typu 2. Także stężenie glukozy w osoczu krwi było prawidłowe już po siedmiu dniach. Badania prof. Taylora miały jednak także walor poznawczy. Jak sam przekonywał, wykazały one ostatecznie, że u osób z cukrzycą typu 2 nadmiar kalorii prowadzi do gromadzenia się tłuszczu w wątrobie. W rezultacie wątroba słabo reaguje na insulinę. Co gorsza, nadmiar tłuszczu w wątrobie jest dalej przekazywany trzustce, powodując, że jej komórki wytwarzające insulinę przestają prawidłowo działać. Jak się okazuje, osoby żyjące od dziecka w nędzy i biedzie, nie są w stanie przyzwyczaić się do wyższego standardu życia w którym popełniano przestępstwa zdrowotne. Wedle dietetyka grupa krwi 0, potrzebuje 1200 Kcal, na dobę i jest to niemal głodówka dla osób kanapowych lub biurowych z niskiego indeksu glikemicznego - na odchudzaniu z tłuszczy, w błędnym cyklu jojo które skraca ludziom życie.
- Patrząc na schematy pracy mózgu chorych na cukrzycę, aż trudno uwierzyć, że ten mózg manipuluje naszymi ustami, bardziej niż stopami oraz dłońmi domagając się witaminy ,, K'' - po której cukry opadają, oraz większego odpoczynku. Dlaczego w cukrzycy całowanie jest ważniejsze od seksu, to tego się nie da wytłumaczyć, jak odrzucenia smaku na języku; słodki oraz słony, a tolerancja kwaśnego - witamin ,, C '' oraz gorzkiego smaku - witamin ,, B '' całkiem pasuje. Przez język i nerwy smakowe, przekazujemy do mózgu informację; ból, dotyk. Nagle w cukrzycy dotyk ust i jamy ustnej staje się ważny, by cukry opadły. Nagle Platon w miłości platonicznej zwycięża..., gdy posiłek powinien być namiętny, niczym pocałunek - a zarazem papkowaty.
Smak to zdrowie organizmu, ale w chorobie różnie z tym bywa... jak z zdrowiem mózgu - centrum dowodzenia oraz przekrój ludzkiego języka w anatomii żywienia. A więc co się dzieje w cukrzycy, gdy nie możemy jeść cukru ani soli a nawet uprawiać seksu ? Coś wysiadło już na szczeblu języka ?! Jak wygląda mężczyzna który zdradza kobietę lub się nią bawi dla zabawy ? Nie wspominając o własnych zaniedbaniach zdrowotnych i o tym, że inna osoba może zniszczyć innej osobie układ odpornościowy. A więc nie warto łączyć żywności z doznaniami seksualnymi, w odnośniku cierpień psychicznych lub fizycznych, gdy organizm dąży do samo uśmiercenia.
Obsceniczny opis jądra komórkowego, aparatu Golgiego pakuje określone substancje w pęcherzyki i tworzy lizosomy, które gromadzą głównie; glikogen - czyli wielocukry oraz skrobia. Pomimo, że człowiek bardzo się różni od zwierząt, jednak posiada wiele wspólnych cech komórkowych. Bez względu czy to są warzywa, zioła, trawy, inny człowiek, zwierzę, wszystkie substancje są gromadzone w jądrze komórki ATP. Jest to komórka potrzebująca materiałów energetycznych do; oddychania, trawienia, produkcji materiałów budulcowych. Człowiek składa się z bardzo dużej ilości komórek zwanych genami, różnego pochodzenia ,, bo człowiek jest tym co zjada i tak można spostrzegać świat nie tylko chorych na cukrzycę ''. Lizosomy pełnią jeszcze jedną ważną funkcję, usuwają toksyny z organizmu, po ich przetworzeniu. Woda jest jednym z czynników rozkładu materii w organizmie człowieka i może jej przyjąć do trawienia dwa litry na dobę. Człowiek, jak zwierzę lub roślina potrafi przetrwać bez pożywienia, ale nie potrafi przetrwać bez wody. Nasze kody genetyczne DNA są bardzo złożone, a zarazem zróżnicowane.
Cukrzycę można leczyć doraźnie, choć medycyna nie znajduje skutecznego leku na tą dolegliwość, zaliczaną bardziej do chorób cywilizacyjnych, niż zakaźnych. Insulina nie jest lekiem, jest używką która wspomaga trawienie, a zarazem uzależnia od poziomu jej stosowania. Organizm przyzwyczaja się do określonego stężenia tego hormonu.
Sałatka jarzynowa na majonezie należy do diety zasadowej, a zarazem białkowej oraz tłuszczowej, przy zachowaniu 5 - 10 % tłuszczy w diecie. Białko bierze główną rolę w budowie DNA, a jarzyny są magazynowane w komórkach ATP, podobnie jak pieczywo z rodziny traw - tworząc odczynnik alkaliczny, zapobiegający kwasicy w cukrzycy, czyli zakwaszeniu organizmu. Sałatka powinna spełniać odczynnik pH 7,3 lub nawet 7 dla grupy krwi 0. Zjadanie zbyt dużej ilości warzyw jest tak samo szkodliwe jak zmywanie ręcznie naczyń lub pranie ręczne, gdy powstaje pH 11. Odczynnik pH 7 naturalnie przypomina strukturę wody, bez której organizm nie może się obyć. Takie zachowanie pH 7 rekompensuje; brak ćwiczeń fizycznych, zły lub za krótki sen, stan depresyjny. Organizm czuje się o wiele lepiej, a posiłek wydaje się być bardziej syty, przy zachowaniu norm żywieniowych.
Komentarze
Prześlij komentarz