- 2 bułki
- 1 konserwa rybna śledź w pomidorach ( 70 gram )
- 1 mała cebula ( 70 gram )
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Przyprawy do smaku ; pieprz czarny i sól
- 4 liście sałaty dębolistnej ( strzępiastej )
- 4 plastry ogórka
- 4 plastry pomidora
- 4 łodygi natki pietruszki do przybrania
- 4 łyżeczki masła roślinnego
Przygotować pastę rybną z ; konserwy rybnej, szatkowanej cebuli, soku cytrynowego, pieprzu czarnego oraz soli i czosnku. Bułki przekroić na 4 plastry, posmarować masłem roślinnym, następnie ułożyć umyte liście sałaty dębolistnej, po 1 łyżce pasty rybnej, przybrać ogórkiem, pomidorem i natką pietruszki. Sałatę można skropić sokiem cytrynowym lub podawać kanapki z herbatą po turecku z cytryną, bez cukru. Podstawą napojów diabetyka jest gorzki rosyjski lub turecki czaj, niemal dwa lub trzy razy dziennie, bez cukru, który może zaistnieć obok potraw rybnych w Kuchni Polskiej.
Fot. Płaty śledziowe w sosie pomidorowym w Brzozów.
Komentarze
Prześlij komentarz