Knedle kładzione - Basáky

Knedle kładzione z południowych Czech - Basáky. Tłumaczenie dosłowne na język polski słowa - Basáky to ,, Knedle Baskijskie ''  lub ,, Knedle Basków ''.

  • 750 gram utartych i odsączonych z soku ziemniaków 
  •   50 gram jajka - 1 sztuka 
  • 300 gram mąki krupczatki 
  •   80 gram smalcu lub innego tłuszczu do smażenia 
  • 250 gram cebuli - 1 cebula 
  • Sól do smaku 



Oczyszczone i obrane ziemniaki około 6 sztuk, zetrzeć na drobnej tarce, a następnie odcisnąć sok, tak by postała gęsta masa. Dodaj jajko, sól do smaku, mąkę krupczatkę i całość dobrze wymieszać, by postało jednolite ciasto. Łyżką okrawać równe kawałki ciasta, a następnie wrzucać do gotowanej wody i gotować od 5 do 8 minut. W czasie gotowania, lekko od czasu do czasu zamieszać, by knedle nie przywarły do dna garnka. Ugotowane knedle wyłożyć na półmisek i okrasić tłuszczem z duszoną cebulą. Knedle kładzione z południowych Czech podaje się głównie do pieczeni, szynki, schabu lub chudej wołowiny. Najpopularniejsze jest podawanie knedli południowych z duszoną kapustą, na kminku i liściu laurowym. W Polsce utarło się podawanie knedli z śliwami. 


Między Polską a Czechami - Surówka z pora i śliw dla zdrowia i urody 



  • 1 / 2 dużego pora 
  • 5 dużych śliw węgierek 
  • 1 garść siekanej natki pietruszki 
  • 1/2 soku z cytryny 
  • Sól i pieprz czarny do smaku 
  • 2 łyżki oleju sałatkowego 


Pora oczyścić i umyć, przekroić na cztery strony świata wzdłuż, a następnie na małe talarki, przełożyć do salaterki, natkę pietruszki oczyścić i poszatkować, przełożyć do salaterki. Śliwy umyć i wydrylować z pestek, a następnie pokroić w paski, przyprawić olejem sałatkowym, solą i pieprzem.

Właściwości zdrowotne śliw były już znane starożytnym ludom, w medycynie zaleca się je na zwiększone trawienie, wysoki cholesterol, problemy z nadciśnieniem tętniczym, problemy z życiem seksualnym. Śliwa należy do owoców całuśnych, namiętnych - mogących jednak podnieść cukry w organizmie człowieka. Jedzmy teraz śliwy puki są świeże oraz tanie po 100 gram dziennie dla zdrowia i urody. Mieszanie śliw ma sens z porem, gdy pory obniżają cukry, a śliwy podwyższają cukry.  Indeks glikemiczny się zmienia. Gdy jemy produkty mączne lub skrobiowe - typu ziemniaki, warto do diety włączyć pora lub ser - ma właściwości obojętne, dla organizmu.  Tłuszcze nie szkodzą człowiekowi, są naturalną obroną organizmu, przed dyskomfortem życia i zwykle barierą ochronną w chorobach. Spożycie tłuszczy różnego rodzaju w diecie Kuchni Polskiej powinno stanowić 10 %, ten wskaźnik może być obniżony w przypadku otyłości, błędnego koła ,, jojo '', lub cukrzycy. Ludy afrykańskie - prymitywne, wypijają tłuszcz w dużych ilościach i nawet nie tyją.  Otyłość ma podłoże stresogenne lub dziedziczne. Na przykład moja matka w wieku 50 lat miała 52 rozmiar, i Ja osiągając ten wiek mam podobny rozmiar. Im człowiek starszy, tym grubszy, a wynika to z powolnego metabolizmu. Moja sąsiadka wyszła z założenia, że powinna być chuda i nic nie powinna jeść. Ta teza doprowadziła ją do tego, że spadła ze schodów i złamała nos - zemdlała. Lekarze też, dochodzą do wniosku, że chorych na cukrzycę trzeba odchudzać. Gdy poszłam do szpitala, schudłam w kilka dni 1 kg, mając cukrzycę i jak się okazało nie mogłam wejść na czwarte piętro do swego mieszkania, po drakońskich eksperymentach naukowych. Przyznajmy, że cukrzyca jest zahamowaniem metabolicznym na czynniki stresogenne. Zjadanie owoców w cukrzycy wynosi od 100 - 250 gram, w zależności od stężenia fruktozy - cukrów prostych. Im więcej jest fruktozy w owocach, tym mniej ich zjadamy. To nie prawda, że chory na cukrzycę cukrów nie może spożywać, do prawidłowej pracy mózgu wynosi on 3 łyżeczki w przypadku cukrzycy. Posiłek warzywno - owocowy, skutecznie hamuje łaknienie, a co więcej nasze badania się nie zmienią, po podaniu leków lub nie przyjmowania leków. Śliwy to bezpieczny indeks glikemiczny do 35 IG, i może się zmniejszyć, jeżeli zjemy ich mniej. Standard żywienia chorych na cukrzycę 2 - wynosi do 30 IG, krzywej cukrowej. Standardowy jeden posiłek w Kuchni Polskiej wynosi do 68 mg / dl, co dla niektórych może być za mało lub za dużo, gdy lekarze diabetolodzy postulują na 100 jednostek insuliny. Przyznajmy szczerze, że insulina powstaje na bazie tłuszczy - hormonów. W latach 80 uznaną insuliną był wyciąg z wieprzowiny.



Tłuszcze stosujemy z rozwagą, w zależności od dolegliwości zdrowotnych. Gdy mamy cukrzycę 2, dobrym tłuszczem jest olej roślinny, typu na przykład ,, Kujawski ''  - siemię lniane, dynia, rzepak, słonecznik. Jak wykazały moje badania, stosowanie wyciągu z dyni i słonecznika, prowadzi do 50 % poprawy zdrowia, w nawykowych zapaleniach wątroby, oraz cukrzycy 2 lub zagęszczeniu krwiobiegu. Na przykład chorzy z wywiadem neurologicznym lub innymi chorobami, będą bardziej preferować smalec wieprzowy. Nie ma złych, czy gorszych tłuszczy - jest tylko tłuszcz, mogący mieć walory lecznicze. Na przykład Maria Treben, zielarka chorób nie uleczalnych, dodawała do swych leków ziołowych, po prostu smalec wieprzowy. Olej Kujawski dobry do smażenia i do sałatek z omega 3. Na przykład 100 gram mięsa chudego zawiera 3 gram tłuszczu twardego i to nie prawda, że to jest bez tłuszczu. Gdy mam 161 cm wzrostu, to mogę spożyć 10 % tłuszczy w Kuchni Polskiej, to znaczy do 16 gram.



Tłuszcz trzewny to tłuszcz, który osadza się na narządach wewnętrznych. Jego odpowiedni poziom jest ważny, ponieważ chroni tkanki przed urazami mechanicznymi, w przypadku pracownika fizycznego. Jeżeli mamy go w nadmiarze, staje się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Aż 60% Polaków ma nadwagę, a 30% otyłość w której może powstać cukrzyca. Idąc ulicą, ciężko jest zaobserwować kogoś chudego lub kogoś wręcz otyłego. Nawet dzieci są "pulchne". Najbardziej szkodliwe tłuszcze to tłuszcze smażone, w których powstaje głownie teina - zwiotczenie tkanki mięśniowej, tak powszechnie zwanym cellulitem. Wątroba ludzka, jest ponoć mądrzejsza od mózgu, gromadząc głównie tłuszcz na ciężkie czaszy - choć może być to problemem zdrowotnym. Gdy osoba przeszła choroby zakaźne lub zapalne, otyłość bywa bardziej oczywista i bardziej przewidywalna.


           Bitki ze schabu 

 



  • 3 - 4 porcje schabu ( 500 gram ) 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • Sól i pieprz do smaku 

Porcje schabu utłuc jak na schabowe lub poprosić by zmiękczono mięso w sklepie, ale nie za bardzo, przez maszynę. Następnie czosnek poszatkować na desce do krojenia lub przepuścić przez pracę do czosnku, natrzeć porcje mięsa czosnkiem, solą i pieprzem czarnym. Schab włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku około 15 minut, aż stanie się miękkie. Mięso powinno sprawiać wrażenie pieczeni rzymskiej w plastrach. 



Knedle Basáky po niemiecku - Rohe Klöße, w tłumaczeniu na język polski;  ,, Surowe pierogi ''.



Komentarze