Kruchy placek ze śliwami



  • 500 gram mąki pszennej 
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 100 - 150 gram cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki śmietany 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 500 - 600 gram śliwek 

Mąkę przełożyć do miski, następnie pokrojoną w paski margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę.  Całość wymasować tak, by powstała konsystencja bułki tartej. Następnie dodać jajka i przygotować ciasto w konsystencji ciasta na pierogi. Wstawić do lodówki na 30 minut, by stężało i się sklarowało. Międzyczasie blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Śliwy oczyścić, opłukać i wydrylować, a następnie przekroić tak by z jednej śliwy powstały cztery części. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować do wielkości blachy, a następnie wyłożyć blachę ciastem kruchym, udekorować cząstkami śliw wedle swego uznania, tak by skórka leżała na cieście. Piec w piekarniku na złoty kolor około 30 minut. Z jednej blachy powstaje 35 porcji ciastek śliwowych. Ciasto można jeszcze dekorować cukrem pudrem, oraz pokroić na 35 części.

Dziś życzenie kobiety z jarzyniaka; ''...zrób to tak by śliwy lub ciasto się nie rozeszło, bo potem kto mi owoce kupi... '' Nowa forma metalowa do ciasta 6,50 PLN, a przepis do 10 PLN. W ten sam sposób można przyrządzić kruche ciasto z morelami, ale pizza...na słodko.  

  • 1 Kg śliw 2,50 PLN
  • 1 Kg mąki od 1,20 PLN 


Fot. Nowa blaszka do pieczenia 17,50 PLN. 


Fot. Nowa blaszka do pieczenia 6,50 PLN.

Fot. Kruchy placek ze śliwami. Jak widać ani ciasto ani śliwki się nie rozpaprały...



Komentarze