- 500 gram mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 100 - 150 gram cukru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki bułki tartej
- 500 - 600 gram śliwek
Mąkę przełożyć do miski, następnie pokrojoną w paski margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość wymasować tak, by powstała konsystencja bułki tartej. Następnie dodać jajka i przygotować ciasto w konsystencji ciasta na pierogi. Wstawić do lodówki na 30 minut, by stężało i się sklarowało. Międzyczasie blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Śliwy oczyścić, opłukać i wydrylować, a następnie przekroić tak by z jednej śliwy powstały cztery części. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować do wielkości blachy, a następnie wyłożyć blachę ciastem kruchym, udekorować cząstkami śliw wedle swego uznania, tak by skórka leżała na cieście. Piec w piekarniku na złoty kolor około 30 minut. Z jednej blachy powstaje 35 porcji ciastek śliwowych. Ciasto można jeszcze dekorować cukrem pudrem, oraz pokroić na 35 części.
Dziś życzenie kobiety z jarzyniaka; ''...zrób to tak by śliwy lub ciasto się nie rozeszło, bo potem kto mi owoce kupi... '' Nowa forma metalowa do ciasta 6,50 PLN, a przepis do 10 PLN. W ten sam sposób można przyrządzić kruche ciasto z morelami, ale pizza...na słodko.
- 1 Kg śliw 2,50 PLN
- 1 Kg mąki od 1,20 PLN
Fot. Nowa blaszka do pieczenia 17,50 PLN.
Fot. Nowa blaszka do pieczenia 6,50 PLN.
Komentarze
Prześlij komentarz