Pierogi białoruskie



  • 4 lub 5 ziemniaków średniej wielkości 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 250 gram mąki krupczatki 
  • 250 gram mąki pszennej 
  • 250 gram wody 
  • 2 jajka 
  • 1 opakowanie śmietany lub jogurtu - w wersji odchudzonej.
  • 2 - 3 łyżki kopru włoskiego - fenkuł 
  • Sól i pieprz czarny do smaku 

Ziemniaki obrać i opłukać, a następnie ugotować w całości i odcedzić. Cebulę obrać, poszatkować i zeszklić na tłuszczu z bułką tartą, a następnie przyprawić ziemniaki, jajkiem oraz solą i pieprzem, zeszkloną cebulą z bułką tartą - utłuc na jednolitą masę. Pozostawić farsz, by wystygł.

Fot. Farsz białoruski do pierogów.

Następnie przygotować ciasto mleczne, z mąki, jajka, soli, oraz jogurtu - 2 łyżki, lub pół na pół z wodą i mlekiem. Ciasto dobrze wyrobić, by było elastyczne i dobrze odstawało od ręki, a zarazem było napowietrzone. Ciasto rozwałkować na stolnicy wałkiem, na cienki placek, a następnie wykrawać krążki cienka szklanką o pojemności 250 ml, nakładać farsz po jednej czubatej łyżeczce, na środek każdego krążka, zgiąć ciasto w pół i skleić po brzegach. Zagotować wodę w dużym garnku i wodę osolić, wrzucać partiami pierogi, delikatnie mieszając. Gdy woda zacznie się pienić, na wierzchu - pierogi wyjąć łyżką cedzakową lub przelać przez sito. Nakładać gorące na półmisek i omaścić, osobno podawać talerze, oraz śmietanę w miseczce.



W tradycji mojego domu, moja mama i moja teściowa zawsze robiła ciasto na pierogi na mleku, a nawet na serwatce. W tych pierogach, nigdy nie było sera. W tradycji diabetycznej, dla diabetyka ciasto powinno być mleczne, na serze lub jogurcie. Przeciętnie jeden krążek ciasta warzy od 10 do 15 gram. Z tego przepisu wychodzi około 35 pierogów.  Na 1 kg mąki wychodzi 100 pierogów. Tradycja naszych mam i naszych teściowych, nie przemija na Podkarpaciu, nawet  po ich śmierci. Tu nie było sera, a były produkty mleczne w diecie, jak w przepisach białoruskich. Daruje sobie popularne ,, pierogi bryzgane '' w kanonie ukraińskim, gdy wolę polewane śmietaną, a w wersji odchudzającej - po prostu jogurtem. Świat pierogów, składa się z długiej listy ich wytwarzania. W samej Polsce mamy 60 gatunków pierogów, niczym ravioli lub pizza. Ja dziś pokażę, jak robiła pierogi moja mama i moje teściowe. Farsz białoruski; ziemniaki, jajka, cebula, koper.



Fot. Dobrze ręcznie sklejony białoruski pieróg zwykle nie posiadał ozdób  XVIII - XIX w.  Ciasto białoruskie jest bardzo ubogie w jajka. Składa się głównie z 1 - 2 jajek. Nawet pączki, które w Polsce składają się z 10 jajek, w kanonie białoruskim posiadają jedno lub dwa jajka. Kolor pieroga białoruskiego, jest zależny od jakości mąki pszennej lub w kanonie rosyjskim mąki krupczatki. Zrobiłam pierogi białoruskie z mąki z Tesko, wydają się takie ciemne i jakby brudne...Ale to taka mąka pszenna. Dodając więcej jajek, za pewne pierogi będą twardsze, bardziej żółte, a smak będzie bardziej jajeczny. Ale to już nie będzie ciasto w kanonie białoruskim  jednojajeczne lub dwujajeczne.


Fot. Typ mąki lub ziemniaka, ma duże znaczenie na wygląd końcowy produktu na naszych stołach.



Fot. Chleb Białoruski. Czy na pewno pierogi białoruskie powinny mieć ten kolor ? 


Świat pierogów to już jeden wiek, gdy mam 50 lat i umarli już ludzie, którzy mieli po 60 lat i pamiętali II Wojnę Światową, a nawet to że ojciec Jana Pawła II, jadał ziemniaki razem z nim. A wolność przyniosły nie tylko pierogi...od strony rosyjskiej lub włoskiej. Gdy byłam mała, mój ojciec mawiał; ,, nie cierpię bryzganych pierogów, polane masłem mogą być... ''. Potrawa - pierogi o różnych nazwach, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie, np. w kuchni włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej; jest to kulinarny koncept pochodzący z Chin, który na ziemie polskie dotarł prawdopodobnie w XIII wieku. Królestwem pierogów jest Litwa - z dość dużym i długim spisem kulinarnym. Warto jednak poznać kilka przepisów na pierogi białoruskie; gotowane, smażone na oleju jak pączki, lub pieczone w piekarniku, a nawet podgrzewane na patelni. 



Fot. Kuchnia Białoruska najprostsza i najuboższa na świecie. Przepisy kulinarne od 5,00  PLN.



Fot. Pierogi z ziemniakami z patelni, uniwersalne danie, nie zjadły lub nie dojadły się na obiad, a mogły się zjeść na kolację lub śniadanie. Kuchnia białoruska wywodząca się z ludzkiej biedy, a może nawet stanu wojennego, oraz pustych półek sklepowych lub pustego portfela, lub też opróżnienia kuchni z produktów żywnościowych, które mogą się przeterminować. Pierogi ulubiona potrawa mężczyzn, mogli by jeść je codziennie. Autorytetu wielopokoleniowego pieroga, nawet Kurator Socjalny nie podważył w Sądzie Rodzonym wzywając mnie na posiedzenie, ani nawet Lekarz Diabetolog - a jednak nie można z tym daniem wysoko kalorycznym przesadzić,  gdy diabetyk ma ograniczenia spożycie do 5 sztuk. Gdyby ktoś trafił, na odział zakaźny w Sanoku, to głównym daniem była by bułka i ziemniaki.  



Fot. Dieta białoruska prosta z natury. Pierogi zwane nie ravioli, ani uszka a zwane Kołduny w rosole lub barszczu czerwonym, na wyciągu z octu owocowego.


Zestaw narzędzi do pierogów białoruskich - Kosztorys narzędzi.




Zestaw; Stolnica, Deska do krojenia, Wałek, Tłuczek do ciasta lub mięsa. 43 PLN


Miski do wyrobu ciasta i Cedzaki do cedzenia 113 PLN


Szklanka 250 ml - zwykła 8 PLN. Na krążki do pierogów, jak robiło to pokolenie XVIII - XIX w. 


Radełko do wykrawania krążków, zamiast szklanki 18 PLN. Jak robiło to pokolenie od 1990 roku.


Foremka do sklejania pierogów, zamiast sklejania ręcznego  8 PLN. Po roku 2006 - Pierogi z falbanką.



Łyżka cedzakowa 10 PLN


Garnek do 5 litr 37 PLN.


Patelnia z pokrywką na pewno przyda się do duszenia cebuli lub odgrzewania pierogów po białorusku. 



Przy małej ilości pierogów bardzo funkcjonalny garnek z sitem metalowym. Garnek na parę wodną, stawiany na gazie o pojemności do 3 liter.  Pierogi można ugotować w wodzie na spodzie garna, a odcedzić przez sito metalowe.  Zaoszczędzi to kosztu kupowania sita. Nie zakładamy, że ktoś ugotuje 50 pierogów i będzie potrzebował garnka do 5 liter, bo wedle medycyny kardiolog kazał by sobie zrobić 25 - 30 pierogów na cztery osoby.  Zwykle do gotowania pierogów jest wygodny niski, szeroki rondel by pierogi swobodnie pływały, a zużycie wody było mniejsze.


Dla osób nie chcących płakać przy cebuli - rozdrabniacz do warzyw ,, botii electronic ''.  Tylko 1 sekunda...



Dla osób nie chcących płakać przy cebuli - rozdrabniacz do warzyw ,, botii electronic ''. Tylko 1 sekunda...




Komentarze