- 4 lub 5 ziemniaków średniej wielkości
- 1 cebula
- 2 łyżki margaryny lub masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 250 gram mąki krupczatki
- 250 gram mąki pszennej
- 250 gram wody
- 2 jajka
- 1 opakowanie śmietany lub jogurtu - w wersji odchudzonej.
- 2 - 3 łyżki kopru włoskiego - fenkuł
- Sól i pieprz czarny do smaku
Ziemniaki obrać i opłukać, a następnie ugotować w całości i odcedzić. Cebulę obrać, poszatkować i zeszklić na tłuszczu z bułką tartą, a następnie przyprawić ziemniaki, jajkiem oraz solą i pieprzem, zeszkloną cebulą z bułką tartą - utłuc na jednolitą masę. Pozostawić farsz, by wystygł.
Fot. Farsz białoruski do pierogów.
Następnie przygotować ciasto mleczne, z mąki, jajka, soli, oraz jogurtu - 2 łyżki, lub pół na pół z wodą i mlekiem. Ciasto dobrze wyrobić, by było elastyczne i dobrze odstawało od ręki, a zarazem było napowietrzone. Ciasto rozwałkować na stolnicy wałkiem, na cienki placek, a następnie wykrawać krążki cienka szklanką o pojemności 250 ml, nakładać farsz po jednej czubatej łyżeczce, na środek każdego krążka, zgiąć ciasto w pół i skleić po brzegach. Zagotować wodę w dużym garnku i wodę osolić, wrzucać partiami pierogi, delikatnie mieszając. Gdy woda zacznie się pienić, na wierzchu - pierogi wyjąć łyżką cedzakową lub przelać przez sito. Nakładać gorące na półmisek i omaścić, osobno podawać talerze, oraz śmietanę w miseczce.
W tradycji mojego domu, moja mama i moja teściowa zawsze robiła ciasto na pierogi na mleku, a nawet na serwatce. W tych pierogach, nigdy nie było sera. W tradycji diabetycznej, dla diabetyka ciasto powinno być mleczne, na serze lub jogurcie. Przeciętnie jeden krążek ciasta warzy od 10 do 15 gram. Z tego przepisu wychodzi około 35 pierogów. Na 1 kg mąki wychodzi 100 pierogów. Tradycja naszych mam i naszych teściowych, nie przemija na Podkarpaciu, nawet po ich śmierci. Tu nie było sera, a były produkty mleczne w diecie, jak w przepisach białoruskich. Daruje sobie popularne ,, pierogi bryzgane '' w kanonie ukraińskim, gdy wolę polewane śmietaną, a w wersji odchudzającej - po prostu jogurtem. Świat pierogów, składa się z długiej listy ich wytwarzania. W samej Polsce mamy 60 gatunków pierogów, niczym ravioli lub pizza. Ja dziś pokażę, jak robiła pierogi moja mama i moje teściowe. Farsz białoruski; ziemniaki, jajka, cebula, koper.
Fot. Dobrze ręcznie sklejony białoruski pieróg zwykle nie posiadał ozdób XVIII - XIX w. Ciasto białoruskie jest bardzo ubogie w jajka. Składa się głównie z 1 - 2 jajek. Nawet pączki, które w Polsce składają się z 10 jajek, w kanonie białoruskim posiadają jedno lub dwa jajka. Kolor pieroga białoruskiego, jest zależny od jakości mąki pszennej lub w kanonie rosyjskim mąki krupczatki. Zrobiłam pierogi białoruskie z mąki z Tesko, wydają się takie ciemne i jakby brudne...Ale to taka mąka pszenna. Dodając więcej jajek, za pewne pierogi będą twardsze, bardziej żółte, a smak będzie bardziej jajeczny. Ale to już nie będzie ciasto w kanonie białoruskim jednojajeczne lub dwujajeczne.
Świat pierogów to już jeden wiek, gdy mam 50 lat i umarli już ludzie, którzy mieli po 60 lat i pamiętali II Wojnę Światową, a nawet to że ojciec Jana Pawła II, jadał ziemniaki razem z nim. A wolność przyniosły nie tylko pierogi...od strony rosyjskiej lub włoskiej. Gdy byłam mała, mój ojciec mawiał; ,, nie cierpię bryzganych pierogów, polane masłem mogą być... ''. Potrawa - pierogi o różnych nazwach, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie, np. w kuchni włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej; jest to kulinarny koncept pochodzący z Chin, który na ziemie polskie dotarł prawdopodobnie w XIII wieku. Królestwem pierogów jest Litwa - z dość dużym i długim spisem kulinarnym. Warto jednak poznać kilka przepisów na pierogi białoruskie; gotowane, smażone na oleju jak pączki, lub pieczone w piekarniku, a nawet podgrzewane na patelni.
Fot. Kuchnia Białoruska najprostsza i najuboższa na świecie. Przepisy kulinarne od 5,00 PLN.
Fot. Pierogi z ziemniakami z patelni, uniwersalne danie, nie zjadły lub nie dojadły się na obiad, a mogły się zjeść na kolację lub śniadanie. Kuchnia białoruska wywodząca się z ludzkiej biedy, a może nawet stanu wojennego, oraz pustych półek sklepowych lub pustego portfela, lub też opróżnienia kuchni z produktów żywnościowych, które mogą się przeterminować. Pierogi ulubiona potrawa mężczyzn, mogli by jeść je codziennie. Autorytetu wielopokoleniowego pieroga, nawet Kurator Socjalny nie podważył w Sądzie Rodzonym wzywając mnie na posiedzenie, ani nawet Lekarz Diabetolog - a jednak nie można z tym daniem wysoko kalorycznym przesadzić, gdy diabetyk ma ograniczenia spożycie do 5 sztuk. Gdyby ktoś trafił, na odział zakaźny w Sanoku, to głównym daniem była by bułka i ziemniaki.
Fot. Dieta białoruska prosta z natury. Pierogi zwane nie ravioli, ani uszka a zwane Kołduny w rosole lub barszczu czerwonym, na wyciągu z octu owocowego.
Zestaw narzędzi do pierogów białoruskich - Kosztorys narzędzi.
Zestaw; Stolnica, Deska do krojenia, Wałek, Tłuczek do ciasta lub mięsa. 43 PLN
Miski do wyrobu ciasta i Cedzaki do cedzenia 113 PLN
Szklanka 250 ml - zwykła 8 PLN. Na krążki do pierogów, jak robiło to pokolenie XVIII - XIX w.
Radełko do wykrawania krążków, zamiast szklanki 18 PLN. Jak robiło to pokolenie od 1990 roku.
Foremka do sklejania pierogów, zamiast sklejania ręcznego 8 PLN. Po roku 2006 - Pierogi z falbanką.
Łyżka cedzakowa 10 PLN
Garnek do 5 litr 37 PLN.
Patelnia z pokrywką na pewno przyda się do duszenia cebuli lub odgrzewania pierogów po białorusku.
Przy małej ilości pierogów bardzo funkcjonalny garnek z sitem metalowym. Garnek na parę wodną, stawiany na gazie o pojemności do 3 liter. Pierogi można ugotować w wodzie na spodzie garna, a odcedzić przez sito metalowe. Zaoszczędzi to kosztu kupowania sita. Nie zakładamy, że ktoś ugotuje 50 pierogów i będzie potrzebował garnka do 5 liter, bo wedle medycyny kardiolog kazał by sobie zrobić 25 - 30 pierogów na cztery osoby. Zwykle do gotowania pierogów jest wygodny niski, szeroki rondel by pierogi swobodnie pływały, a zużycie wody było mniejsze.
Dla osób nie chcących płakać przy cebuli - rozdrabniacz do warzyw ,, botii electronic ''. Tylko 1 sekunda...
Dla osób nie chcących płakać przy cebuli - rozdrabniacz do warzyw ,, botii electronic ''. Tylko 1 sekunda...
Komentarze
Prześlij komentarz