Zupa żółta z Dyni


  • 100 gram ryżu - 1 saszetka 
  • 1 litr dyni krojonej w kostkę ( 600 gram )
  • 300 - 350 ml mleka - 1 duża szklanka 
  • 4 łyżki natki pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku
  • Zielenina; 4 łyżki natka pietruszki lub też kopr
  • Przyprawy do smaku; pieprz czarny i sól 


Jedną saszetkę ryżu ugotować w wodzie, po chińsku - bez soli, na al dente, odcedzić i wy porcjować na 4 części łyżką, na talerze. Dynię obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, dodając przyprawy 3 łyżki natki pietruszki raz siekany czosnek i zagotować do miękkości dynię. Następnie zupę w garnku przetrzeć blenderem na krem. Nalewać zupę na talerze, dekorując jeszcze natką kopru i pietruszki. Zupę żółtą z Dyni podawać jako przystawkę do potraw mięsnych lub ryb. Potrawa nie powinna zawierać więcej niż 230 Kcal.

Diabetyk na śniadanie może skonsumować 1 ząbek czosnku, wedle medycyny naturalnej. Właściwości Dyni i ryżu jako środka w leczeniu zaburzeń pracy wątroby oraz krwiobiegu, są uznawane przez dietetyków. Diabetyk może przyjąć w jednym posiłku 100 gram mleka, 45 gram jogurtu, i już tylko 1 łyżkę śmietany, 1 łyżeczkę masła.  Produkty mleczne, są tylko niewielkim dodatkiem u Diabetyków, do ogólnych  20 jednostek insuliny.


1 ząbek czosnku to 1 łyżeczka siekanego czosnku 5 ml . 1 łyżka natki pietruszki to 25 ml. 1 ząbek czosnku ma od 5 do 8 Kcal, podobnie jak łyżka natki pietruszki lub inne przyprawy. 



4 łyżki gotowanego ryżu to 100 gram, węglowodany 77 gram, w tym cukry 0,5 gram. 1 łyżka ryżu gotowanego to 25 gram, 19,26 węglowodany, w tym cukry 0,1 gram. Zmniejszone porcje ryżu, dotyczą diabetyków, na niskim indeksie glikemicznym. Osoba zdrowa - kobieta, może spożyć od 85 do 100 gram ryżu, a mężczyźni od 95 do 110 gram ryżu. Diabetyk nie może spożyć więcej niż 30 - 50 węglowodanów, w przeciągu doby. 1 łyżka porcjowana - ,, gałkownica ''  to 50 ml., w cenie 1,99 zł. 100 gram ryżu to 341 Kcal / 1449 KJ.


1 salaterka krojonej dyni to 1 litr. 100 gram dyni to 26 Kcal, węglowodany 7, w tym cukry 2,8 gram.


1 duża szklanka mleka 2 % to 300 ml, 144 Kcal / 615 KJ, węglowodany 14,1 gram, białko 9 gram.


Ponieważ Dynia występuje najczęściej z tartą bułką, za pewne nie pokłóci się z rybą panierowaną. Różnorodność ryb bez panierki klasyfikuje się różnie, w wartościach kalorycznych na 100 gram; 100 gram Dorsza to 36 - 64 Kcal , 100 gram Halibuta to 92 Kcal , 100 gram Karmazyna to 71 Kcal , 100 gram Karpia to 50 Kcal , 100 gram Kergulena to 32 Kcal , 100 gram Leszcza to 58 Kcal , 100 gram Makreli to 111 - 153 Kcal , 100 gram Ostroboka to 74 Kcal , 100 gram Płoci to 32 Kcal , 100 gram Pstrąga to 57 Kcal , 100 gram Śledzia to 90 Kcal , 100 gram Flądry to 53 Kcal , 100 gram Szprot 147 Kcal. Cztery porcje ryby to od 500 gram  do 600 gram.


Komentarze