Fot. Barszcz czerwony po rosyjsku
- 500 gram warzyw; ( 1 marchewka, 2 buraki , 2 ząbki czosnku, 1 pietruszka korzeniowa, 1/3 pora ).
- 250 gram śliw lub kwaśnych jabłek
- 250 gram szynki wieprzowej na bulion
- 250 gram ryby wędzonej - na przykład Makrela
- 100 gram przecieru pomidorowego
- Przyprawy; sól, pieprz, kminek, ocet 10 %, cukier do smaku
- Podprawianie zupy; 1 łyżka mąki z 1 łyżką śmietany
- Zielenina; natka pietruszki i kopru.
Fot. Warzywa i owoce oczyścić, pokroić w kostkę lub słupki, następnie pokroić szynkę. Przełożyć do garnka. Obrać wędzoną rybę z ości i dodać do garnka. Podlać wodą i przyprawić do smaku. Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze mokną i śmietaną, ewentualnie octem spirytusowym 10 %. Okrasić na koniec zieleniną. Barszcze rosyjskie to specyficzne danie jednogarnkowe, składające się z mięsa, ryb, owoców, oraz warzyw. Różnice w podawaniu barszczu w krajach słowiańskich są nie wielkie, głównie na śmietanie z mięsem lub też na smalcu wieprzowym. Jest to coś tłustego, pikantnego a zarazem słodkiego. Barszcz z uszkami czysty, przyjął się w Polsce na wigilię, a Barszcz białoruski lub rosyjski na jesienne dni, jako zupa warzywna w Kuchni Polskiej.
Fot. Gdy wszystkie produkty się ugotują, proponuję zmiksować zupę blenderem - gdy nie wszyscy lubią warzywa w barszczu, podprawić dwoma łyżkami przecieru pomidorowego, doprawić solą i octem do smaku. W ten sposób barszcz po rosyjsku dobrze się sklaruje i będzie nadawał się do podania na przykład z pieczywem. Potrawa powinna mieć wyraźny posmak wędzonej ryby, a jednak słodkawa i kwaśna potrawa.
Kuchnia obcych a jednak naszych rosyjskich i białoruskich lub ukraińskich sąsiadów, przyjęła się w potrawie zwanej ,, Barszcz '' - nie mal na całym świecie. Przyrządza się go głównie w wielu wersjach przepisów regionalnych na różnych gatunkach wywaru; rybnego, wołowego, na golonce wieprzowej, drobiu, nawet na dziczyźnie - typu zając lub królik w buraczkach i wyskoczyła też w wierszach - kaczka, żeberkach, boczku gotowanego, rybach świeżych lub wędzonych, wędlinie podwędzonej, jarzynach, oraz zakwasach owocowych lub też octu. Zwykle jest to zupa na bulionie mięsnym lub też rybnym. Gdyby przyjąć, że ,, Barszcz '' zostanie ugotowany na wywarze z kaczki, za pewne dobrym dodatkiem były by jabłka i żurawiny. Najbardziej popularnym dodatkiem do potraw w Federacji Rosyjskiej jest popularna wódka żytnia lub ocet spirytusowy. W kuchni rosyjskiej dominują potrawy z ryb lub ikry z ryb - popularny kawior. Rosjanie należą, do grupy osób mogących zapadać na chorobę, zwaną rak. Dlatego ta kuchnia obfituje w potrawy, które by miały zapobiegać tej chorobie, przy spożyciu białka zwierzęcego. Obiad w Federacji Rosyjskiej przypada od godziny 14 do godziny 15, a kolacja dopiero o godzinie 20, śniadanie też jada się o dwie godziny później niż w Polsce. Z czym tak na prawdę podawać popularny Barszcz ? Z w Federacji Rosyjskiej podaje się Barszcz do pierogów z mięsem, oraz podaje się śmietanę.
Kuchnia obcych a jednak naszych rosyjskich i białoruskich lub ukraińskich sąsiadów, przyjęła się w potrawie zwanej ,, Barszcz '' - nie mal na całym świecie. Przyrządza się go głównie w wielu wersjach przepisów regionalnych na różnych gatunkach wywaru; rybnego, wołowego, na golonce wieprzowej, drobiu, nawet na dziczyźnie - typu zając lub królik w buraczkach i wyskoczyła też w wierszach - kaczka, żeberkach, boczku gotowanego, rybach świeżych lub wędzonych, wędlinie podwędzonej, jarzynach, oraz zakwasach owocowych lub też octu. Zwykle jest to zupa na bulionie mięsnym lub też rybnym. Gdyby przyjąć, że ,, Barszcz '' zostanie ugotowany na wywarze z kaczki, za pewne dobrym dodatkiem były by jabłka i żurawiny. Najbardziej popularnym dodatkiem do potraw w Federacji Rosyjskiej jest popularna wódka żytnia lub ocet spirytusowy. W kuchni rosyjskiej dominują potrawy z ryb lub ikry z ryb - popularny kawior. Rosjanie należą, do grupy osób mogących zapadać na chorobę, zwaną rak. Dlatego ta kuchnia obfituje w potrawy, które by miały zapobiegać tej chorobie, przy spożyciu białka zwierzęcego. Obiad w Federacji Rosyjskiej przypada od godziny 14 do godziny 15, a kolacja dopiero o godzinie 20, śniadanie też jada się o dwie godziny później niż w Polsce. Z czym tak na prawdę podawać popularny Barszcz ? Z w Federacji Rosyjskiej podaje się Barszcz do pierogów z mięsem, oraz podaje się śmietanę.
Fot. Czy można się sprzeciwić zrządzeniu losu, gdy synowie - wodnik, urodzili się na ruski obiad ?
Komentarze
Prześlij komentarz