Fot. Brojler a la paprykarz
- 800 gram brojlera
- 330 gram warzyw mieszanych ( pietruszka korzeniowa, marchewka, por, pomidor, seler )
- Przyprawy; sól, papryka w proszku ostra chili, majeranek lub tymianek, liść laurowy
- Zielenina ; natka pietruszki lub liście selera - 4 łyżki.
Fot. Brojler a la paprykarz - przygotowanie.
Bojlera oczyścić i umyć, pokroić na porcje, osolić i natrzeć ostrą papryką. Warzywa umyć i oczyścić, a następnie pokroić zwykłym nożem lub karbowanym w talarki. Na spód naczynia wyłożyć plastry pietruszki korzeniowe, na to ułożyć wcześniej podprawionego bojlera, przybrać warzywami i posypać natką pietruszki lub selera. Przyprawić na koniec majerankiem lub tymiankiem, oraz liściem laurowym. Tak przygotowaną potrawę, podlewamy nie wielką ilością wody - by powstała para, a mięso się udusiło. Przykryć naczynie pokrywką i dusić w piekarniku do miękkości. Podawać z ziemniakami gotowanymi na parze wodnej lub też innymi sałakami i surówkami. Wartość energetyczna jednej porcji 360 Kcal. Wartość energetyczna całego przepisu 1400 Kcal.
Do przygotowania tej potrawy, można użyć przecieru pomidorowego, na sos pomidorowo warzywny, a zarazem pikantny. W tym przypadku, warzywa z duszenia bojlera, można przetrzeć z sosem pomidorowym i jeszcze przyprawić do smaku chili lub solą. Warzywa z pieczenia miksujemy blenderem.
Fot. Dip z warzyw pieczonych z bojlerem
Do przygotowania tej potrawy, można użyć przecieru pomidorowego, na sos pomidorowo warzywny, a zarazem pikantny. W tym przypadku, warzywa z duszenia bojlera, można przetrzeć z sosem pomidorowym i jeszcze przyprawić do smaku chili lub solą. Warzywa z pieczenia miksujemy blenderem.
Fot. Brojler a la paprykarz
Ziemniaki na parze wodnej
Fot. Ziemniaki w garnku na parę wodną
- 6 ziemniaków obranych i pokrojonych ( 600 gram )
- Sól
Ziemniaki umyć, a następnie obrać z łupiny, opłukać i pokroić nożem karbowanym w plastry. Przełożyć do garnka na parze wodnej i gotować od 15 do 20 minut, aż się ugotują. Dla diabetyka nie polecam soli w posiłku, lub doprawiania ziemniaków solą. Ziemniaki nie solone występują w diecie chorych na nadciśnienie tętnicze, lub też chorobie kesonowej, w tym też otyłości. Ziemniaki gotowane na parze są smaczniejsze, posiadają więcej witamin.Wartość energetyczna jednej porcji 95 Kcal. Wartość energetyczna całego przepisu 360 Kcal.
Cukinia gotowana amatorska a la paprykarz

Fot. Cukinia gotowana amatorska a la paprykarz
- 1 duża cukinia
- 1 pomidor
- 4 łyżki natki pietruszki lub selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sałatkowego
- Przyprawy; sól i ostra papryka chili
Cukinię oczyścić i opłukać, pokroić w prążki, pomidora umyć i pokroić w kostkę lub wykorzystać pomidory z puszki. Czosnek posiekać i dodać do potrawy, a następnie polać olejem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i papryczką chili. Dusić na wolnym ogniu, aż do miękkości cukinii. Podawać do potraw z drobiu, jaj lub ryb.Wartość energetyczna jednej porcji 35 Kcal. Wartość energetyczna całego przepisu 140 Kcal.
Fot. Cukinia gotowana a la paprykarz na patelni typu wok i ziemniaki na parze wodnej na kuchni gazowej. To tylko 15 - 20 minut gotowania warzyw.
For. Gotowe danie: 1. Bojler a la paprykarz. 2. Cukinia po amatorsku. 3. Ziemniaki z wody.
Cukinia w zastosowaniu kosmetycznym i w ogrodzie.
Cukinia w zastosowaniu kosmetycznym i w ogrodzie.
Fot. Maseczka z młodej cukinii od 10 do 20 cm. 1 młoda cukinia w kosmetyce - okłady 15 minut, a potem należy wziąć kąpiel relaksującą.
Cukinia jest szczególnie ceniona w kuchni włoskiej, nie tylko polskiej jako popularne pikantne potrawy, pod nazwą polską; ,, Leczo ''. W kosmetyce zajęła miejsce jako tonik, dla cery wrażliwej lub suchej, o właściwościach wybielających skórę. Cukinia w medycynie naturalnej, posiada witaminy C, E, K, oraz mikroelementy, dzięki którym przypisuje się opóźnienie starzenia się skóry, należy do roślin raczej całuśnych, wspierających krwiobieg oraz przemianę materii. Cukinia zajęła szczególne miejsce, obok ogórków i dyni, lub melona, patisona - z rodziny dyniowatych. Osiąga wzrost w ogrodzie od 50 do 75 cm, raczej nie nadaje się do uprawy w doniczkach. Za to świetnie na pryzmie kompostowej, gdyż roślina wymaga dużo substancji odżywczych. Przeciwwskazania do zajadania roślin dyniowatych, to ostre zapalenie wątroby. W uprawach ceni się kwiaty oraz owocniki podobnie jak u dyń.
Fot. Stare i nowe garnki mogą być jak nowe, dzięki technologi stomatologicznej ,, Signal '' w dzień urody. Bielsze i czystsze zęby oraz intensywnie lśniące naczynia. Dbanie o czyste naczynia, nigdy nie było tak proste, wystarczy umyć naczynia w płynie do naczyń, potem wyszorować pastą ,, Signal '' i dobrze wypłukać, a gdy ociekną przetrzeć sterylną ściereczką. Przed ponownym użyciem naczyń - wypiec w piekarniku na gazie w 100 C. Do mycia ciężko dostępnych miejsc, typu widelec lub inne za karaki garnków, należy użyć szczoteczki do zębów. Jeżeli szorowanie jamy ustnej pastą do zębów usuwa cukrzycę 2, to dlaczego nie usunąć, bakterii z naczyń właśnie pastą do zębów firmy ,, Signal '' ?
Piękno metalowych i szklanych naczyń na dłużej...
Fot. Stare i nowe garnki mogą być jak nowe, dzięki technologi stomatologicznej ,, Signal '' w dzień urody. Bielsze i czystsze zęby oraz intensywnie lśniące naczynia. Dbanie o czyste naczynia, nigdy nie było tak proste, wystarczy umyć naczynia w płynie do naczyń, potem wyszorować pastą ,, Signal '' i dobrze wypłukać, a gdy ociekną przetrzeć sterylną ściereczką. Przed ponownym użyciem naczyń - wypiec w piekarniku na gazie w 100 C. Do mycia ciężko dostępnych miejsc, typu widelec lub inne za karaki garnków, należy użyć szczoteczki do zębów. Jeżeli szorowanie jamy ustnej pastą do zębów usuwa cukrzycę 2, to dlaczego nie usunąć, bakterii z naczyń właśnie pastą do zębów firmy ,, Signal '' ?
Komentarze
Prześlij komentarz