Fot. Długie i cienkie buraczki oraz renety.
- 5 kg smukłych lub drobnych buraczków czerwonych
- 1 - 2 kg jabłek zimowych typu reneta
- 1 - 4 łyżki owoców żurawin
- 1 opakowanie kminku
- 1 - 2 opakowania kwasku cytrynowego
- 2 laski chrzanu
- 13 - 14 wyparzonych słoików litrowych z zakrętkami
- 13 - 14 łyżek cukru do smaku
- 7 łyżeczek soli do smaku
- Gotowana gorąca woda
Fot. Chrzan oczyścić i pokroić w laski. Do słoika włożyć po trochę kminku oraz żurawin, a następnie chrzan ( na 500 gram buraczków przypada 2 - 3 łyżki chrzanu ).
Fot. Następnie myjemy renety i przekrawamy w pół, osuwając gniazda nasienne, a następnie kroimy w prążki i nakładamy do słoika. ( Na 500 gram buraczków przypada od 1 do 3 jabłka ). Jeżeli zależy nam na barszczu lub ocie buraczanym, lepiej by jadła były w skórkach.
Fot. Buraczki oczyścić i obrać, a następnie pokroić nożem karbowanym lub zwykłym w paski. Najlepiej do słoików wybierać odmiany smukłych i długich buraczków lub drobnych okrągłych. W ten sposób nie tylko się szybko zawekują, ale lepiej będą wyglądać na talerzu. Tak ułożone buraczki zasypujemy w słoiku po łyżce cukru.
Fot. Przygotowujemy zalewę smakową z soli i kwasku cytrynowego; 1 łyżka kwasku cytrynowego na 2 litry wody oraz 1 łyżeczka soli. Przyprawy; sól, cukier, kwasek cytrynowy dodaje się smakowo - jedni wolą zalewę łagodną, a inni ostrzejszą. Zalewa z buraczków z jabłkami, może służyć do podprawy barszczu po ukraińsku w jesienne i zimowe dni lub do koktajli z buraka i jogurtu.
Fot. Tak przygotowane buraczki zakręcam sterylnymi pokrywkami.
Fot. Wstawiamy 9 słoików do piekarnika, tak by się ze sobą nie stykały i pasteryzujemy 30 minut w 100 C - 2, tak by słoiki nie pękły a woda w słoikach wrzała, a zarazem pokrywki od słoików się zassały. Wyjąć z piekarnika, gdy wystygną. Tak przygotowane buraczki mają zastosowanie wielostronne:
- Na sałatkę z buraczków, jabłka i chrzanu w śmietanie; Odcedzić buraczki, ułożyć na półmisku, a z jabłka, śmietany i chrzanu należy zrobić sos do buraczków - udekorować sosem buraczki. Podawać do chudych mięs i dziczyzny, typu; sarna, zając, królik, itp.
- Na barszcz ukraiński z soku buraczanego i kwaśnych jabłek - zakwasu. Wystarczy tylko bulion i śmietana oraz zielenina.
- Na koktajl z buraczków i jogurtu. Wystarczy tylko jeszcze zielenina.
- Na buraczki z chrzanem. Wystarczy odcedzić buraczki i przetrzeć blenderem z kawałkami chrzanu z słoika, doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz