Fot. Ciastka kruche na oleju
- 300 gram mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 100 gram cukru
- 1/2 skórki z cytryny
- 100 gram oleju
- 125 gram kwaśnego mleka lub śmietany
- 20 gram tłuszczu do smarowania formy
- 30 gram cukru do dekoracji
- 50 gram jajka - 1 sztuka
- 100 gram rabarbaru do dekoracji
Fot. Przygotowanie produktów.
Fot. Przygotowanie ciasta kruchego
Przygotować produkty na kruche ciastka, cytrynę obrać i poszatkować lub zetrzeć na tarce skórkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Przełożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na 0,5 cm i radełkiem lub kwadratową szklanką wycinać kwadraty i układać na formie do pieczenia, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Fot. Tak przygotowane ciastka, przybrać rabarbarem i wanilią, a następnie przełożyć do piekarnika i piec na złoty kolor. Jest to szybki sposób na zachcianki na coś słodkiego. Podawać z innymi deserami, typu krem, lody, kisiel, galaretka, itd. Do wykrawania kwadratowych ciastek, można użyć zamiast radełka, kwadratowej szklanki.
Komentarze
Prześlij komentarz