Ciastka kruche na oleju

Fot. Ciastka kruche na oleju 

  • 300 gram mąki 
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia 
  • 100 gram cukru 
  • 1/2 skórki z cytryny 
  • 100 gram oleju 
  • 125 gram kwaśnego mleka lub śmietany 
  •   20 gram tłuszczu do smarowania formy 
  •   30 gram cukru do dekoracji 
  •   50 gram jajka - 1 sztuka 
  • 100 gram rabarbaru do dekoracji 

 Fot. Przygotowanie produktów. 

Fot. Przygotowanie ciasta kruchego

Przygotować produkty na kruche ciastka, cytrynę obrać i poszatkować lub zetrzeć na tarce skórkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Przełożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na 0,5 cm i radełkiem lub kwadratową szklanką wycinać kwadraty i układać na formie do pieczenia, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. 

Fot. Tak przygotowane ciastka, przybrać rabarbarem i wanilią, a następnie przełożyć do piekarnika i piec na złoty kolor. Jest to szybki sposób na zachcianki na coś słodkiego. Podawać z innymi deserami, typu krem, lody, kisiel, galaretka, itd. Do wykrawania kwadratowych ciastek, można użyć zamiast radełka, kwadratowej szklanki. 



Komentarze