Fot. Patelnia głęboka, czyli garnek typu wok - ,, Domotti ''. Cena 39,90 PLN.
Fot. mięso wołowe gulaszowe i zioła. Ściereczka kuchenna, tylko 1,57 PLN za 1 sztukę.
- 600 gram wołowiny gulaszowej
- 1 łyżka mąki
- 1/ 2 dużej cebuli lub 1 średnia cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 6 - 7 średnich ziemniaków ( wystarczy na głęboką patelnię wok o średnicy 26 cm ).
- 1 łyżka oliwy
- 2 liście laurowe
- 1 zrębek czosnku
- 250 - 500 ml bulionu wołowego lub wody ( gdyby danie miało się przypalić. Dobra rada mięso podczas pieczenia, chwilę podusić - dopiero później, podlać płynem, by powstał sos mączny jasny lub ciemny. Podlewanie potrawy wodą, zmniejsza kaloryczność potrawy, ale nie umniejsz jego smaku wołowego ).
- Przyprawy do ziemniaków i mięsa ; Pieprz i sól.
Wołowinę opłukać i pokroić na porcje gulaszowe ostrym nożem, natkę pietruszki opłukać i poszatkować, cebulę obrać i poszatkować, ząbek czosnku obrać i poszatkować. Wołowinę przełożyć do miski, przyprawić do smaku ziołami, oraz o panierować mąką. Wstawić do lodówki.
Ziemniaki oczyścić, wyszorować szczoteczką do warzyw, a następnie obrać i opłukać, pokroić w plastry lub słupki, znów opłukać.
Fot. Moje ulubione noże do ozdobnego krojenia warzyw - karbowane, nadają potrawie inny wygląd, niż krojone od krajalnicy lub zwykłego noża. Czy wież, że całe ziemniaki gotują się 60 minut na gazie, a pokrojone od 15 minut do 20 minut. Pokrojone mięso w kostkę, też szybciej się przygotuje, niż w całości. Cena noża karbowanego na internecie to 9,90 PLN.
Na patelnię wylać olej i położyć dwa liście laurowe, a następnie wyjąć z lodówki przyprawioną wołowinę.
Tak przygotowaną wołowinę wyłożyć go głębokiej, patelni a następnie układać partiami ziemniaki, oprószyć jeszcze natką pietruszki.
Tak przygotowaną głęboką patelnię, nakrywamy pokrywką i dusimy mięso z ziemniakami na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki zmiękną i nabiorą aromatu.
Fot. Gotowa potrawa jednogarnkowa ,, Hot pot '' - czyli angielski gorący garnek. Gdyby danie się miało, przypalić podczas duszenia, to można lekko podlać bulionem wołowym lub wodą.
Fot. Gotujemy z Domotti. Potrawa angielska ,, Hot Pot - czyli gorący garnek ''.
Zapiekanki z ziemniaków, ziół i mięsa lepiej przygotować na głębokiej patelni typu wok, gdyż w głębokim dużym garnku, potrawa może dusić się do 2 godzin, a na głębokiej patelni, ten czas jest skrócony i potrawa nam się nie przypali. A tak na prawdę nic nie powinno się przypalić, lecz udusić.
Fot. Hot Pot - danie jednogarnkowe, powinno wyglądać estetycznie na stole, gdyż od razu trafiają na stoły, niczym waza na zupę. Wrzesień miesiącem kwitnących wrzosów ( wykopywania ziemniaków z pola ) , w cenie doniczki kwiatowej 5,00 PLN. Jeżeli borówka jest dla diabetyka, to wrzosy tym bardziej pasują i ślicznie kwitną, jako ozdoba stołu, tarasu lub ogrodu.
Fot. Ściereczki ,, Gosia '', potrójne wchłanianie i idealne czyste naczynia po pracy i konsumpcji. Pięknie i delikatnie wyczyszczone patelnie głębokie typu wok. 3 ściereczki kuchenne w cenie 4,69 PLN. Patelnia po potrawie, łatwo się zmywa nawet ręcznie, przy pomocy gąbki i płynu do naczyń, a następnie polerowania ściereczką kuchenną - dla nadania połysku naczyniom.
Fot. Patelnie głębokie typu wok na dania jednogarnkowe stawiane na gazie
Komentarze
Prześlij komentarz