Fasolka szparagowa naturalna


  • 450 gram fasolki szparagowej 
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub selera 
  • 1/2 soku z cytryny 
  • Sól i pieprz do smaku 



Fot. Mrożona fasolka szparagowa w garnku na parę wodną. Ugotować wedle przepisu na opakowaniu, a następnie przyprawić do smaku. 



Fot. Gotowanie kaszy gryczanej i fasolki szparagowej w garnku na parę wodną. Do spodniego garnka, nalać 1/2 objętości wody w garnku, następnie wsadzić 2 lub 3 saszetki, kaszy gryczanej. Następny garnek położyć na spodnim garnku i wsypać fasolkę szparagową. Mają podobny czas przygotowania. 



Fot. gdy już upłynie czas gotowania kaszy i fasolki szparagowej, fasolkę przełożyć do salaterki, by wystygła, garnek opłukać i wyjąć kaszę na sito garnka parowego, by osiekła. 



Fot. Przed podaniem kaszy gryczanej, można ją okrasić zeszklonym porem lub cebulą. 



Fot. Do fasolki szparagowej, osobno podawać jajka sadzone.  Czyste jajka wbić na posmarowaną patelnię tłuszczem, przyprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywką by się ścięły na wolnym ogniu, ale nie przypaliły. 



Komentarze