Fraicadells Jana , czyli; ,, Szczęście '' lub; ,, U wdowy chleb górecki gotowy ''.
- 500 - 1000 gram mięsa mielonego od łopatki ( wieprzowina, wołowina, drób ). W kanonie francuskim tylko wołowina. Przyjmując grupę krwi ,, 0 '' - wyklucza się wieprzowinę, ale nie jest to regułą dla wszystkich. Jedni są za szczupli i potrzebują wieprzowiny, inni są otyli i w ogóle nie potrzebują mięsa wieprzowego. W kanonia ,, Jana '' - główne mięso to indycze lub kacze.
- 100 gram cebuli
- 100 gram czerwonej papryki
- 100 gram mąki
- 100 gram bułki tartej
- 100 gram masła
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 jajko
Przepis na 19 bułek ,, Jana ' lub Chleb ,, Jana '' na 1 kg mąki :
Fot. Do uzyskania pieczywa domowego w kanonie kuchni w Górkach, użyto
dwóch gatunków mąki żytniej - razowej oraz mąki pszennej. Wedle starej
tradycji koniarskiej, najlepszy chleb żytni i razowy.
- 2 ziemniaki
- 500 gram kwaśnego mleka
- 2 szklanki mąki żytniej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 paczki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Fot. Cebulę, paprykę, czosnek oczyścić i poszatkować nożem.
Fot. Do miski przełożyć mielone mięso, oraz poszykowane zioła,
przyprawić solą i pieprzem ziołowym.
przyprawić solą i pieprzem ziołowym.
Fot. Wbić jajko, dodać natkę pietruszki oraz bułkę tartą.
Fot. Wszystkie składniki wymieszać i wstawić do lodówki.
Fot. Ziemniaki obrać i ugotować na wodzie.
Fot. Odcedzone ziemniaki połączyć z kwaśnym mlekiem i drożdżami piekarskimi,
zmiksować na krem.
zmiksować na krem.
Fot. Utarte składniki, podprawić solą i cukrem
Fot. Dosypujemy 350 gram mąki żytniej
Fot. Wszystkie składniki ponownie miksujemy blenderem.
Fot. Tak przygotowane składniki pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym garnku pod przykryciem na około 30 minut. Garnek na rozczyn, powinien być ciepły, ale nie gorący - by ciasto wyrosło.
Fot. Rozczyn przekładamy do większego naczynia i dosypujemy mąkę pszenną i żytnią.
Fot. wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie puszyste, lśniące i odstające od ręki. Po prostu dobrze napowietrzone i wytłuczone ciasto ,, Jana '' w dzień Hamburgera, czyli Fraicadells przy świecach gromnicznych i białym winie gronowym.
Fot. Tak przygotowane napuszone ciasto, dzielimy na porcje lub wkładamy w całości jako bochenek chleba Jana. Bo jak to mówią: '' u w Domowy chleb domowy gotowy..., a jeszcze nie owdowiałam '', a pieczywo u diabetyka liczy się na kromki. Z tego przepisu wychodzi 19 bułek hamburgerowych, na około 1 kg mąki żytniej oraz pszennej.
Fot. Ciasto rozwałkować na stolnicy do grubości 1 cm, a następnie wykrawać krążki dużą szklanką o pojemności 350 ml. Formy do pieczenia bułek hamburgerowych, wysmarować tłuszczem i posypać mąką żytnią. Na tak przygotowane blaszki wykładać krążki.
Fot. Wkładamy blaszki do piekarnika na 30 minut, by ciasto wyrosło.
Fot. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, piec w piekarniku na górnej półce około 30 - 40 minut.
Fot. Wyjąć mięso z lodówki, dodać mąkę i uformować ciasto mięsne, rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką z obu stron, by nie przywierało do stolnicy lub wałka. Wykrawać tą samą szklanką - co ciasto, krążki.
Fot. Krążki mięsne układać na głębokiej patelni i smażyć pod przykryciem z obu stron na złoty kolor.
Fot. Usmażone Fraicadells Jana, wykładać na metalowy półmisek. Przed podaniem można kotlety, podgrzać w piekarniku, na grillu lub w mikrofali z dodatkiem oleju lub masła czosnkowego z bazylią.
Fot. Upieczone porcjowane pieczywo, przełożyć do dużego szklanego naczynia i poczekać, aż pieczywo ostygnie i zmięknie skórka pod pokrywką. Przekroić w pół, posmarować masłem lub śmietaną z tymiankiem, a następnie w środek wkładać kotlety. Fraicadells Jana, można przybierać ostrym sosem ziołowym, oraz zieleniną. Fraicadells - czyli Hamburger, najlepsza kuchnia francuska, a zarazem regionalnie Polska, potrawa rodem z grilla lub imprez na świeżym powietrzu.
Fot. Produkcja białych win francuskich do Fraicadells.
Fraicadells - to typowa potrawa francuska przy świecach, składająca się z ; skrobi ziemniaczanej, mąki, warzyw, ziół, produktów mlecznych oraz trunku. Fraicadells - znaczy po polsku w sensie dosłownym, a jednak prozaicznym lub dramatycznym ; ,, Szczęście ''. W odnośniku amerykańskim Hamburger ma kilka znaczeń dość nie chlubnych; Ham - mężczyzna posiadający minimum trzy żony w Biblii Tysiąclecia, Burger - rosnąć lub pączkować - pączek. Kobieta która wypiekała chleb o przydomku jej syna ; ,, Jan '' - żyła 86 lat i uważała, że pieczywo powinno zawierać serwatkę oraz ziemniaki i nigdy nie chodziła otyła.
Fot. Ten pączek ma 100 gram i 350 Kcal.
Komentarze
Prześlij komentarz