Grzanki czosnkowe




  • 2 - 3 kromki chleba razowego 
  • 1 jajko 
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka grochu piree 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub mix tłuszczy 
  • Przyprawy; sól, pieprz, ketchup 
  • Ozdoba półmiska sałata głowiasta 



Fot. Na głęboki talerz wbić czyste jajko, poszatkować czosnek i dodać do jajka, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać.Kromki chleba obtoczyć w masie jajecznej z przyprawami oraz czosnkiem.



Fot. Na płaski talerz wysypać 2 - 3 łyżki bułki tartej. Kromki chleba razowego obtoczyć w bułce tartej.



Fot. Na patelnię wlać trochę oliwy i obsmażyć kromki na złoty kolor z obu stron, pod koniec smażenia dodać jeszcze 1 łyżkę masła - tak by wsiąkło w pieczywo, ale się nie przypaliło. Przełożyć na półmisek udekorowany sałatą głowiastą , przybrać kromki ketchupem i gotowanym grochem piree. Podawać z herbatą lub kawą.



Komentarze