- 2 - 3 kromki chleba razowego
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka grochu piree
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub mix tłuszczy
- Przyprawy; sól, pieprz, ketchup
- Ozdoba półmiska sałata głowiasta
Fot. Na głęboki talerz wbić czyste jajko, poszatkować czosnek i dodać do jajka, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać.Kromki chleba obtoczyć w masie jajecznej z przyprawami oraz czosnkiem.
Fot. Na płaski talerz wysypać 2 - 3 łyżki bułki tartej. Kromki chleba razowego obtoczyć w bułce tartej.
Fot. Na patelnię wlać trochę oliwy i obsmażyć kromki na złoty kolor z obu stron, pod koniec smażenia dodać jeszcze 1 łyżkę masła - tak by wsiąkło w pieczywo, ale się nie przypaliło. Przełożyć na półmisek udekorowany sałatą głowiastą , przybrać kromki ketchupem i gotowanym grochem piree. Podawać z herbatą lub kawą.
Komentarze
Prześlij komentarz