Fot. Kurczak z nektarynami i dynią - Beneluks
- 4 - 5 podudzi z kurczaka
- 2 nektaryny
- 1 raz tyle dyni makaronowej co nektaryn
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka kopru włoskiego bulwiastego
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- Przyprawy; pieprz, sól, cynamon
Fot. Przygotowanie podudzi z kurczaka w sosie z nektaryn i dyni makaronowej; podudzia z kurczaka oczyścić i opłukać, a następnie przełożyć na głęboką patelnię typu wok. Dynię i nektaryny oczyścić, wydrylować z pestek, a następnie pokroić w słupki. Przełożyć na głęboką patelnię, a następnie dodać natkę pietruszki i koper. Przyprawić do smaku przyprawami, jednak zachować oszczędność w dodawaniu cynamonu.
Fot. Przygotowaną potrawę, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości kurczęcia. Pod koniec duszenia, podprawić mąką i zahartowaną śmietaną, tak by się nie ścielą. Podawać z pyzami nadziewanymi śliwami, lub ryżem długoziarnistym al dente.
Fot. 1 saszetka 100 gram ryżu na dwie porcje.
Ryż wrzucić do gotującej się wody i gotować 15 minut.
Ryż wrzucić do gotującej się wody i gotować 15 minut.
Fot. 1 - Kurczak z nektarynami i dynią . 2. Ryż na sypko. 3. Pyzy ze śliwami.
Pyzy ze śliwami
- 1 szklanka mleka
- 350 gram mąki pszennej
- 1/3 opakowania drożdży piekarskich
- 1 łyżka cukru
- Szczypta soli
- 2 - 3 łyżki oleju
- 2 żółtka z jajka
- 4 śliwy węgierki
Mleko letnie podprawić solą i cukrem, rozpuścić drożdże. Żółtka jajka wymieszać z olejem. Do miski wsypać przesianą mąkę, połączyć składniki na jednolite ciasto drożdżowe. Podzielić na cztery części, rozwałkować na krążki i nadziewać wydrylowanymi śliwami. Przełożyć pyzy do garnka na parę wodną, by ciasto się sklarowało i wyrosło. Wyjąć i przełożyć na blaszkę, posypać tartym, żółtym serem i zapiec w piekarniku. Pyzy w smaku powinny sprawiać, wrażenie gotowanych klusek na parze wodnej, a jednak rumiane po wierzchu, w smaku sera żółtego.
Komentarze
Prześlij komentarz