- 300 ml pieczonej renety w słoiku ( 2 - 3 łyżki stołowe )
- 500 ml mleka ( 2 szklanki )
- 300 ml cukru ( 1 1/2 szklanki )
- 800 ml mąki ( 3 1/2 szklanki )
- 75 ml kakao ciemnego ( 2 - 3 łyżki )
- 100 ml jajka ( 1 - 2 sztuki )
- 125 ml margaryny ( 1/2 kostki )
- 50 ml proszku do pieczenia ( 1 opakowanie na 1 kg mąki )
Fot. Do miski wlać ciepłe mleko i najlepiej rozpuścić od razu margarynę i kakao, bo potem jest raczej ciężko utrzeć produkty razem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać łyżką lub utrzeć, na gładką masę.
Fot. Dużą podłużną lub okrągłą foremkę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Fot. Przełożyć ciasto do foremki i piec w piekarniku o temperaturze 220 C - 4, przez 50 - 60 minut, aż się dobrze wypiecze. Warto ciasto przed wyciągnięciem z piekarnika zbadać wykałaczką, czy się upiekło. Ciasto nadaje się do pieczenia w prodiżu.Jest to słodka przekąska do herbaty, na każdą porę roku, a zwłaszcza na weekend.
Komentarze
Prześlij komentarz