Ogórki w słoikach po białorusku

Fot. 7 kilogramów ogórków  gruntowych + 4 główki czosnku + 4 laski chrzanu
to cena 64,00 PLN. To po ile będą ogórki kwaszone w 2019 roku ?

  • 1 kosz ogórków - to jest 7 kg 
  • 2 - 4 główki czosnku 
  • 2 - 4 laski chrzanu 
  • Zioła ; Liście chrzanu, liście kopru, liście winogron, liście i nasiona dębu, liście czereśni lub wiśni, oraz liście brzozy. 
  • Przyprawy; Liść laurowy, kwas cytrynowy, pieprz ziarnisty. 
  • Gotowana gorąca woda

Fot. Przygotowujemy nowe słoiki litrowe do użycia. Słoiki wypakować z pokrywkami, a następnie dobrze wyparzyć lub wypiec w piekarniku w 100 C. Cena 10 słoików to 17,50 PLN z pokrywką. Z jednego kosza ogórków, wychodzi do 20 słoików ~ 7 kg. Dziś zrobię tylko 10 słoików z ogórkami ziołowymi po białorusku, a resztę ogórków zrobię inaczej w słoikach. 

Fot. Do czystych wyparzonych słoików, nakładamy kwitnący koper. 

Fot. Następnie nakładamy do słoików po jednym liściu czereśni lub wiśni.

 Fot. Następnie nakładamy do słoików liście i nasiona dębu.

 Fot. Następnie nakładamy do słoików liście  wierzby.

 Fot. Następnie nakładamy do słoików liście winogron.

  Fot. Następnie nakładamy do słoików liście chrzanu.

Fot. Następnie nakładamy do słoików liście chrzanu.

 Fot. Następnie nakładamy do słoików ząbki czosnku. 

 Fot. Następnie nakładamy do słoików przyprawy; liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele gorczycy.

Fot. Przygotowanie słoików z ziołami do ogórków po białorusku.

Fot. układanie ciasno w słoikach ogórków po 4 lub 5 sztuk.

Fot. Przygotowanie zalewy do ogórków. 2 litry wody przegotowanej, 1 łyżka soli, 1 łyżka kwasku cytrynowego. Do pojemnika wlać przegotowaną wodę, wymieszać z solą i kwaskiem cytrynowy, zalać ogórki. 

Fot. Zalane ogórki zalewą, tak by nie wystawały z wody.

Fot. Zakręcamy ogórki przykrywką.

Fot. Dziesięć słoików ogórków wsadzamy do piekarnika, tak by się ze sobą nie stykały i włączamy piekarnik na 100 C - czyli poziom 2, tak by słoiki nie pękły a wieczko było szczelne. Gdy pokarzą się bąbelki w słoikach - gotującej się wody, wyłączyć i pozostawić szczelne słoiki do wystygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika, a następnie pozostawić na 8 dni w ciepłym miejscu co 20 C.

Fot. Po tym czasie, gdy ukisną przełożyć do ciemnej piwnicy 10 C  lub lodówki i tak mogą leżakować 6 miesięcy.  Zastosowanie zielarskie ogórków po białorusku w medycynie naturalnej; 

  •  Chrzan na cukrzycę i problemy oddechowe 
  •  Liście winogron na serce 
  •  Liście brzozy na przeziębienie i cukrzycę.
  •  Liście i gałązki kopru na trawienie 
  •  Liście laurowe na stany zapalne wątroby 
  •  Liście dębu na chore dziąsła oraz zęby, hemoroidy na tyłku 
  •  Liście wiśni na stany zapalne organizmu 
  •  Czosnek na cukrzycę i robaczycę przewodu pokarmowego, przeziębienie
  •  Kwas cytrynowy i solny na stany depresyjne u człowieka
  •  Pieprz ziarnisty głownie na trawienie 

Fot. Dziesięć gotowych litrowych słoików ogórków na jesień i zimę po białorusku.

Głównie po przygotowaniu ziołowych ogórków po białorusku, stosuje się do spożycia same ogórki. W tradycji białoruskiej kisi się ogórki w dębowych beczkach, które mogą być nie odpowiednie dla niektórych osób, ze względu na szerzącą się pleśń - która głównie szkodzi osobom z cukrzycą. Ten posmak regionalnych ogórków, można zastąpić ziołami w słoikach - nie dodając cukru, a dodając goryczek. Cel zagotowania wody w słoikach jest tylko jeden - słoik musi być szczelnie zamknięty, a zarazem sterylny. Ogórki kwaszone mają zastosowanie do;  kanapek, sosów oraz zup.


Komentarze