Omlet biszkoptowy manna


  • 150 ml kaszy manny 
  • 250 ml mąki pszennej 
  • 250 ml mleka 2 %
  • 100 gram jajka - 2 sztuki
  • Przyprawy; sól, cukier waniliowy, olejek rumowy, proszek do pieczenia.

 Fot. Produkty

Przygotować ciasto jak na naleśniki, a następnie usmażyć krążki na patelni wielkości talerza pod przykrywką, obsmażając z obu stron. Tak przygotowany omlet biszkoptowy manna, przełożyć serkiem waniliowym, typu zimne przekąski lub serniki bez pieczenia, oraz po bokach ułożyć krążkami oczyszczonego i pokrojonego w plastry ogórka. Złożyć ciasto biszkoptowe w pół, tak by nie pękało. Podawać na ciepło, jako przekąska słodka. Ciasto rumowe z rumu lub olejku rumowego, to tradycja kuchni francuskiej, wraz z cukrem palonym, typu ,, karmel '', którym można polewać słodkie przekąski, typu sernikowego lub owocowego. Omlet - najstarsza tradycja dobrej kuchni Rzymu i Francji; omlet z samych jaj, omlet biszkoptowy, omlet na mleku.


Fot. Francuski karmel w kratkę z wanilią i sernik rosyjski -  pascha. 

Fot. Rum nie tylko dla piratów w dzień docenienia żony...  Piosenka: ,, ...I popija czaj, czaj, czekoladę, czarną kawę oraz denaturat...'' . I znów impreza globalnie z najsławniejszym palonym cukrem. Lecz nie każdy pija alkohol, gdy Bóg zsyła mannę z nieba na pustyni życia - ludzkości, krzycząc nowożeńcom i wiwatując ;  ,, Gorzko...! Gorzko ...! ''.  A wszak cukier palony na ofiarę Bogu jest... 

  • Rum smakowy - z dodatkiem suszonych owoców, korzenia imbiru, wanilii, ziela angielskiego, cynamonu, goździków, ekstraktów z owoców, np. cytrusowych, wiśni, czarnej porzeczki, mango, ananasa.
  • Złoty rum - ma bursztynową lub złotą barwę, jego smak zależy od rodzaju beczek, w których dojrzewał, może mieć smak wanilii, migdałów, cytrusów, karmelu lub kokosa. Zwykle dojrzewa w beczkach dębowych, kłutych metalem.


Komentarze