Fot. Omlet naturalny z dynią
- 4 łyżki mąki
- 4 jaja
- Przyprawy; pieprz i sól
- Olej do smażenia
Fot. blender BOSCH 600
Do blendera wbić jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i pieprzu, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Przygotować patelnię, wysmarować tłuszczem roślinnym i upiec dwa omlety na gorącym tłuszczu, opiekając tylko z jednej strony, a środek powinien być wypieczony pod przykrywką, ścięty. Omlety francuskie lub biszkoptowe lub naturalne opieka się tylko z jednej strony. Dobrze wyrobione ciasto na omlet, nie przykleja się do patelni.
Fot. Patelnia z pokrywką na pewno przyda się do wypieku omletów.
Sałatka z dyni i jabłek oraz pomidora.
- 1/4 dyni ( 150 - 300 gram )
- 1 jabłko ( 100 - 200 gram)
- 1 pomidor (100 - 200 gram )
- 4 łyżki natki pietruszki
- 1/2 soku z jednej cytryny
- 1 - 2 łyżki oleju sałatkowego lub majonez sałatkowy
- Przyprawy ; pieprz i sól.
Wżywa i owoce oczyścić i pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać. Przełożyć wszystkie warzywa i owoce do salaterki, przyprawić do smaku; sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz olejem sałatkowym.Wstawić na 15 minut do lodówki, by surówka się klarowała. Po tym czasie, przygotować omlety na patelni z pokrywką. Udekorować talerz; sałatą, cebulą, gałązkami kopru, oraz sałatką z ziemniaka oraz śledzia w majonezie po tatarsku.
Komentarze
Prześlij komentarz