Omlet naturalny z dynią

Fot. Omlet naturalny z dynią

  • 4 łyżki mąki 
  • 4 jaja 
  • Przyprawy; pieprz i sól 
  • Olej do smażenia 


Fot. blender BOSCH 600

Do blendera wbić jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i pieprzu, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Przygotować patelnię, wysmarować tłuszczem roślinnym i upiec dwa omlety na gorącym tłuszczu, opiekając tylko z jednej strony, a środek powinien być wypieczony pod przykrywką, ścięty. Omlety francuskie lub biszkoptowe lub naturalne opieka się tylko z jednej strony. Dobrze wyrobione ciasto na omlet, nie przykleja się do patelni.


Fot. Patelnia z pokrywką na pewno przyda się do wypieku omletów. 



Sałatka z dyni i jabłek oraz pomidora.



  • 1/4 dyni  ( 150 - 300 gram )
  • 1 jabłko ( 100 - 200 gram)
  • 1 pomidor (100 - 200 gram )
  • 4 łyżki natki pietruszki 
  • 1/2 soku z jednej cytryny 
  • 1 - 2 łyżki oleju sałatkowego lub majonez sałatkowy
  • Przyprawy ; pieprz i sól.

Wżywa i owoce oczyścić i pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać. Przełożyć wszystkie warzywa i owoce do salaterki, przyprawić do smaku; sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz olejem sałatkowym.Wstawić na 15 minut do lodówki, by surówka się klarowała. Po tym czasie, przygotować omlety na patelni z pokrywką. Udekorować talerz; sałatą, cebulą, gałązkami kopru, oraz sałatką z ziemniaka oraz śledzia w majonezie po tatarsku.




Fot. Sałatka śledziowa z ziemniakami, ogórkiem, cebulą po tatarsku.




Komentarze