Fot. Paszteciki białoruskie z grzybami
- 4 - 5 ziemniaków
- 300 gram mąki krupczatki
- 300 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub drożdże piekarskie
- 2 jaja
- Sól i kminek do smaku
Fot. Przecieranie ziemniaków
rozdrabniaczem do warzyw ,, Botti ''.
rozdrabniaczem do warzyw ,, Botti ''.
Ziemniaki oczyścić i obrać, a następnie przetrzeć mikserem z jajkami lub na tarce, a potem dodać jajka. Przełożyć do miski na ciasto podobne do klusek śląskich, przyprawić.
Fot. Zarabianie ciasta na paszteciki białoruskie.
Po zagnieceniu ciasta przygotować farsz;
- jajeczny
- grzybowy
- ziemniaczany
- mięsny
Farsz z grzybów i cebuli.
Fot. Farsz z grzybów z cebulą.
- 1/2 dużej cebuli
- 500 gram grzybów świeżych
- 2 - 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- przyprawy; liść laurowy, pieprz, sól
Świeże grzyby sparzyć i przełożyć na patelnię, podsypać szatkowaną cebulą i przyprawami, na koniec dodać bułkę tartą.
Fot. Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki.
Fot. Na krążki nakładać farsz grzybowy, złożyć w pół i skleić brzegi.
Fot. Przygotowane paszteciki białoruskie ułożyć na blasze,
wysmarowanej olejem i posypanej mąką.
wysmarowanej olejem i posypanej mąką.
Fot. Piec w piekarniku 30 - 40 minut.
Fot. Po upieczeniu, przełożyć do szklanego naczynia i przykryć pokrywką by skruszały. Podawać z dipami lub barszczem czerwonym. Paszteciki powinny w smaku przypominać surowe kluski ziemniaczane, typu kluski śląskie z surowych ziemniaków.
W kanonie białoruskim ciasto ziemniaczane, można zapiekać w piekarniku. Paszteciki ziemniaczane, dobrze smakują z; śmietaną, sosem z pomidorów i papryki, oraz kiszonych ogórków w postaci sosów Dip.
W kanonie białoruskim ciasto ziemniaczane, można zapiekać w piekarniku. Paszteciki ziemniaczane, dobrze smakują z; śmietaną, sosem z pomidorów i papryki, oraz kiszonych ogórków w postaci sosów Dip.
Komentarze
Prześlij komentarz