Paszteciki białoruskie z grzybami

Fot. Paszteciki białoruskie z grzybami 

Ciasto:
  • 4 - 5 ziemniaków 
  • 300 gram mąki krupczatki 
  • 300 gram mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub drożdże piekarskie 
  • 2 jaja 
  • Sól i kminek do smaku 

 Fot. Przecieranie ziemniaków
rozdrabniaczem do warzyw ,, Botti ''.

Ziemniaki oczyścić i obrać, a następnie przetrzeć mikserem z jajkami lub na tarce, a potem dodać jajka. Przełożyć do miski na ciasto podobne do klusek śląskich, przyprawić.

Fot. Zarabianie ciasta na paszteciki białoruskie. 

Po zagnieceniu ciasta przygotować farsz;
  1. jajeczny 
  2. grzybowy 
  3. ziemniaczany
  4. mięsny 

Farsz z grzybów i cebuli.

Fot. Farsz z grzybów z cebulą. 

  • 1/2 dużej cebuli 
  • 500 gram grzybów świeżych 
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki masła 
  • przyprawy; liść laurowy, pieprz, sól

Świeże grzyby sparzyć i przełożyć na patelnię, podsypać szatkowaną cebulą i przyprawami, na koniec dodać bułkę tartą. 


 Fot. Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki. 


Fot. Na krążki nakładać farsz grzybowy, złożyć w pół i skleić brzegi. 


Fot. Przygotowane paszteciki białoruskie ułożyć na blasze,
wysmarowanej olejem i posypanej mąką.

Fot. Piec w piekarniku 30 - 40 minut. 


Fot. Po upieczeniu, przełożyć do szklanego naczynia i przykryć pokrywką by skruszały. Podawać z dipami lub barszczem czerwonym. Paszteciki powinny w smaku przypominać surowe kluski ziemniaczane, typu kluski śląskie z surowych ziemniaków.

W kanonie białoruskim ciasto ziemniaczane, można zapiekać w piekarniku. Paszteciki ziemniaczane, dobrze smakują z; śmietaną, sosem z pomidorów i papryki, oraz kiszonych ogórków w postaci sosów Dip.




Komentarze