Fot. Umyte jabłka zimowe odmiany reneta, zimowa grusza, zimowa pigwa
- 3 kg jabłek odmiany reneta
- 3 sztuki pigwy
- 2 sztuki gruszki zimowe
- 9 słoików o pojemności 300 ml
- 1 laska wanilii
- 1 opakowanie goździków
- 9 łyżeczek miodu kwiatowego lub spadziowego
Fot. Słoiki 300 ml - 8 sztuk w cenie 10 PLN.
Nowe słoiki z zakrętkami wypiec w piekarniku.
Nowe słoiki z zakrętkami wypiec w piekarniku.
Fot. Umyte owoce przekroić w pół i wybrać gniazda nasienne
łyżeczką do gniazd nasiennych.
łyżeczką do gniazd nasiennych.
Fot. Jabłka i gruszki obrać cienko ze skórek, ale ich nie wyrzucać.
Posłużą nam na ocet owocowy lub wino z jabłek.
Posłużą nam na ocet owocowy lub wino z jabłek.
Fot. Obrane jabłka i gruszki opłukać w wodzie.
Fot. Na dno każdego sterylnego słoika dajemy po kilka plastrów pigwy, goździki, oraz kawałki laski wabili i łyżeczkę miodu, by jabłka w słoikach się nie sfermentowały. Pigwa jest kwaśniejsza niż cytryna, a więc pieczone jabłka będą bardziej aromatyczne i winne.
Fot. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub przetrzeć
rozdrabniaczem do warzyw, typu Botti.
rozdrabniaczem do warzyw, typu Botti.
Fot. Tak rozdrobnione jabłka nakładać ciasno do słoików, aż pod samą zakrętkę. Im mniej powietrza, tym dłużej słoiki będą stały, a jabłka będą jak świeże lub też pieczone.
Fot. Tak przygotowane jabłka zakręcamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 100 C - czyli poziom 1 lub 2. Wypiekamy słoiki, aż zrobi się mus, czyli około 30 - 40 minut. Pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a następnie leżakowania na półkach. Pieczone jabłka w słoikach za pewne będą dobrym dodatkiem spożywczym do kanapek, sosów, naleśników oraz potraw warzywnych.
Fot. Tak przygotowane renety w słoikach mogą leżakować 6 miesięcy.
A co z skórkami z owoców ?
Fot. Do wyparzonego naczynia - na przykład bańki na mleko 2,5 litra wkładamy pigwę bez gniazda nasiennego, ze skórką.
Fot. Do bańki wkładamy obierki z owoców i zalewamy przegotowaną wodą, około 1 - 1,5 litra.
Fot. Do wyparzonego naczynia - na przykład bańki na mleko 2,5 litra wkładamy pigwę bez gniazda nasiennego, ze skórką.
Fot. Do bańki wkładamy obierki z owoców i zalewamy przegotowaną wodą, około 1 - 1,5 litra.
Fot. Tak zalane obierki z owoców, nakrywamy salaterką lub pokrywką i okręcamy folią. Po kilku dniach zlewamy ciecz, gdy utworzy się ocet owocowy. W przypadku zacieru na wino z jabłek lub wino ryżowe - zwane sake, dodajemy cukier oraz drożdże winne. Po zlaniu płynu, pasteryzuje się butelki z octem lub butelki z winem, odstawia do leżakowania. Dopiero po zlaniu cieczy, można obierki wyrzucić, gdyż nie posiadają wartości kulinarnych.
Cylindryczna bańka metalowa
Fot. Bańka i Dzban metalowy, to nie rozłączny element tradycji rustykalnej, a zarazem polskiej wsi.
Fot. Kosz piknikowy z miejscem na cylindryczną bańkę przenośną i piknik pod lasem lub w sadzie.
Wspomnienia naczyń z dzieciństwa.
- Bańka herbaty w pole z kanapkami
- Bańka kawy z mlekiem i pierogami pieczonymi
- Bańka z sokiem i lodem oraz przekąskami piknikowymi
- Bańka mleka dla dziecka od gospodarza wiejskiego
- Bańka na ciecze i przetwory domowe - na przykład ciepła zupa na zmówienie na wynos.
- Bańka grzybów leśnych
- Bańka borówek lub jeżyn leśnych
- Bańka lub Dzban wody
Naczynie wielorazowego użytku, dające się umyć oraz wyparzyć. Na pewno trudne w uszkodzeniu, a dające się podgrzać, nawet na ognisku lub grillu - funkcjonalne niczym garnek na ciecze. Posiada, funkcjonalny uchwyt, do przenoszenia cieczy oraz wąski otwór na przelewanie cieczy. Standardowa domowa - Bańka przenośna od 2 do 3 litr z wieczkiem lub bez wieczka. ,, ...Wychowałam dzieci na Bańce mleka prosto od krowy, a były większe i grubsze od innych dzieci... ''. Bańka metalowa - czyli nazwa ; ,, Kanviče czy Kanka na mleko '', po tuaresku znaczy; ,, Gwizd na mleko ''.
Fot. Kanviče vodu Cylinda Line, 2 l
,, Cylindryczny Dzban na wodę ''
Marmolada i Galaretka oraz Powidła
po polsku w słoikach:
Fot. Marmolada z Jabłek nie do końca taka sama...
- 1000 gram dowolnie wygranych owoców; jabłka, gruszki, śliwy, borówki, agrest, czarne jagody, truskawki, poziomki, sok z róży, wiśnie, dynia, pomidory na marmoladę.
- 500 gram cukru
Marmolada - Owoce obrać i wydrylować, a następnie przełożyć do garnka, podlać nie wielką ilością wody i odparować. Gdy owoce się ugotują zmiksować mikserem, dodać cukier do smaku. Gorącą marmoladę, nakładać do słoików i pasteryzować od 30 do 40 minut. Gatunki marmolad po polsku:
- Jabłka, borówki i dynia
- Jabłka i borówki
- Jabłka i żurawiny
- Jabłka, gruszki, śliwy i pomidory
- Jabłka, agrest, czarne jagody i truskawki lub też poziomki
- Jabłka, agrest, porzeczki - marmolada twarda
- Jabłka i pomidory z przyprawami - Keczup
- Jabłka bez dodatków innych owoców lub przypraw
- Jabłka pieczone bez cukru z przyprawami
Galaretka - Sposób przygotowania galaretki z jabłek jest podobny do przygotowania marmolad z różnych gatunków owoców lub jednego gatunku owoców. Owoce się gotuje z wodą i dodaje żel foks lub cukier i nadal gotuje. Uzyskany sok, się odcedza i nadal gotuje na piórko cukru - czyli do tond, do puki się nie ścina. Potem nektar przekładamy do słoików typu twist, oraz zakręcamy i w zależności od wielkości słoika pasteryzujemy od 30 do 60 minut. Taka galaretka wysmażona na piórko, nadaje się na słodycze lub dodatek do innych słodkich potraw.
Dobra rada przy robieniu galaretek z owoców; najlepiej wycisnąć sok z owoców przez sokowirówkę, podgotować 15 - 20 minut, dodać cukier i wymieszać, a potem przełożyć nektar do słoików. Pektyna szybko się ścina z takich owoców jak; jabłka, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, maliny, poziomki, truskawki, uzyskany sok z płatków róży. Nektar przełożyć do słoików i za pasteryzować. Można też, dodawać żelatynę.
- 1000 gram owoców na galaretkę
- 700 gram cukru
Powidła - Niską zawartość cukrów mają na przykład powidła; na 1000 gram owoców przypada, około 200 gram cukru. Jednak dodawanie cukrów do słoików, może być regulowane już od 1 łyżeczki, gdyż za ssane słoiki się nie psują. Pieczone jabłka w słoikach, mogą w ogóle nie zawierać cukrów - jednak jako owoc świeży a zarazem pasteryzowany, posiada cukry na dnie słoika.
- 1000 gram owoców na powidła ; śliwy, brzoskwinie, nektaryny
- 200 gram cukru
W przyprawianiu owoców w słoikach warto się kierować, własnym smakiem lub własnym zdrowiem - na przykład diabetyk nie jada cukru, a może jadać słodziki z fruktozy. Już 1 łyżeczka cukru - fruktozy z owoców, może pokryć zapotrzebowanie diabetyka na cukry. W ogólnym zastosowaniu owoców w żywieniu diabetyka, nie przekracza od 100 - 250 gram na dobę. Cukier pozyskany z buraka, trzciny cukrowej jest nie odpowiedni dla diabetyka. W zasadzie można pasteryzować w słoikach owoce świeże, które smakują potem jak świeże i można też owoce dusić na wodzie, a potem zmiksować i pasteryzować oraz podprawiać smakowo. Ludzie lubią się dosładzać, ale diabetyk na dobę, nie wytrzyma więcej niż 3 łyżeczki cukru w diecie.
Pieczone jabłka, to jedyna potrawa z owoców, która prawie w ogóle nie wymaga cukru. Zwykle jabłka się dryluje z gniazd nasiennych, dolewa do środka trochę miodu lub nie dodaje miodu dla diabetyka, a dodaje się przyprawy; cynamon, goździki, wanilia. Przy spożywaniu miodu, zasada jest jedna - lepiej by był przegotowany, niż świeży.
- 250 - 300 gram owoców dla diabetyka - owoce zapiekane w słoikach
- 15 gram cukru - od 1 do 3 łyżeczki
Jedna porcja diabetyczna, niemal bez cukru może przypaść diabetykowi w postaci 1 łyżki, musu owocowego w posiłku. Owoce i soki można przyrządzać bez cukru w szklanych butelkach lub słoikach.
Komentarze
Prześlij komentarz