Pieczone renety w słoikach

Fot. Umyte jabłka zimowe odmiany reneta, zimowa grusza, zimowa pigwa


  • 3 kg jabłek odmiany reneta 
  • 3 sztuki pigwy 
  • 2 sztuki gruszki zimowe 
  • 9 słoików o pojemności 300 ml 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 opakowanie goździków 
  • 9 łyżeczek miodu kwiatowego lub spadziowego 

Fot. Słoiki 300 ml - 8 sztuk w cenie 10 PLN.
Nowe słoiki z zakrętkami wypiec w piekarniku. 

Fot. Umyte owoce przekroić w pół i wybrać gniazda nasienne
łyżeczką do gniazd nasiennych.

Fot. Jabłka i gruszki obrać cienko ze skórek, ale ich nie wyrzucać.
Posłużą nam na ocet owocowy lub wino z jabłek. 

Fot. Obrane jabłka i gruszki opłukać w wodzie. 

Fot. Na dno każdego sterylnego słoika dajemy po kilka plastrów pigwy, goździki, oraz kawałki laski wabili i łyżeczkę miodu, by jabłka w słoikach się nie sfermentowały.  Pigwa jest kwaśniejsza niż cytryna, a więc pieczone jabłka będą bardziej aromatyczne i winne. 

Fot. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub przetrzeć
rozdrabniaczem do warzyw, typu Botti. 

Fot. Tak rozdrobnione jabłka nakładać ciasno do słoików, aż pod samą zakrętkę. Im mniej powietrza, tym dłużej słoiki będą stały, a jabłka będą jak świeże lub też pieczone. 

Fot. Tak przygotowane jabłka zakręcamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 100 C - czyli poziom 1 lub 2. Wypiekamy słoiki, aż zrobi się mus, czyli około 30 - 40 minut. Pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a następnie leżakowania na półkach. Pieczone jabłka w słoikach za pewne będą dobrym dodatkiem spożywczym do kanapek, sosów, naleśników oraz potraw warzywnych.

 Fot. Tak przygotowane renety w słoikach mogą leżakować 6 miesięcy.


A co z skórkami z owoców ? 

 Fot. Do wyparzonego naczynia - na przykład bańki na mleko 2,5 litra wkładamy pigwę bez gniazda nasiennego, ze skórką. 


Fot. Do bańki wkładamy obierki z owoców i zalewamy przegotowaną wodą, około 1 - 1,5 litra. 


Fot. Tak zalane obierki z owoców, nakrywamy salaterką lub pokrywką i okręcamy folią. Po kilku dniach zlewamy ciecz, gdy utworzy się ocet owocowy. W przypadku zacieru na wino z jabłek lub wino ryżowe - zwane sake, dodajemy cukier oraz drożdże winne. Po zlaniu płynu, pasteryzuje się butelki z octem lub butelki z winem, odstawia do leżakowania. Dopiero po zlaniu cieczy, można obierki wyrzucić, gdyż nie posiadają wartości kulinarnych. 


Cylindryczna bańka metalowa

Fot. Bańka i Dzban metalowy, to nie rozłączny element tradycji rustykalnej, a zarazem polskiej wsi.  

Fot. Kosz piknikowy z miejscem na cylindryczną bańkę przenośną i piknik pod lasem lub w sadzie. 
Wspomnienia naczyń z dzieciństwa. 

  • Bańka herbaty w pole z kanapkami 
  • Bańka kawy z mlekiem i pierogami pieczonymi 
  • Bańka z sokiem i lodem oraz przekąskami piknikowymi 
  • Bańka mleka dla dziecka od gospodarza wiejskiego
  • Bańka na ciecze i przetwory domowe - na przykład ciepła zupa na zmówienie na wynos. 
  • Bańka grzybów leśnych 
  • Bańka borówek lub jeżyn leśnych  
  • Bańka lub Dzban wody 

Naczynie wielorazowego użytku, dające się umyć oraz wyparzyć. Na pewno trudne w uszkodzeniu, a dające się podgrzać, nawet na ognisku lub grillu - funkcjonalne niczym garnek na ciecze. Posiada, funkcjonalny uchwyt, do przenoszenia cieczy oraz wąski otwór na przelewanie cieczy. Standardowa domowa -  Bańka przenośna od 2 do 3 litr z wieczkiem lub bez wieczka. ,, ...Wychowałam dzieci na Bańce mleka prosto od krowy, a były większe i grubsze od innych dzieci... ''. Bańka metalowa - czyli nazwa ; ,, Kanviče czy Kanka na mleko '', po tuaresku znaczy;  ,, Gwizd na mleko ''. 

Fot. Kanviče vodu Cylinda Line, 2 l 
 ,, Cylindryczny Dzban na wodę ''


Marmolada i Galaretka oraz Powidła 
po polsku w słoikach: 

Fot. Marmolada z Jabłek nie do końca taka sama...

  • 1000 gram dowolnie wygranych owoców; jabłka, gruszki, śliwy, borówki, agrest, czarne jagody, truskawki, poziomki, sok z róży, wiśnie, dynia, pomidory na marmoladę.
  •   500 gram cukru  
Marmolada - Owoce obrać i wydrylować, a następnie przełożyć do garnka, podlać nie wielką ilością wody i odparować. Gdy owoce się ugotują zmiksować mikserem, dodać cukier do smaku. Gorącą marmoladę, nakładać do słoików i pasteryzować od 30 do 40 minut. Gatunki marmolad po polsku: 

  • Jabłka, borówki i dynia 
  • Jabłka i borówki 
  • Jabłka i żurawiny 
  • Jabłka, gruszki, śliwy i pomidory 
  • Jabłka, agrest, czarne jagody i truskawki lub też poziomki 
  • Jabłka, agrest, porzeczki - marmolada twarda 
  • Jabłka i pomidory z przyprawami - Keczup 
  • Jabłka bez dodatków innych owoców lub przypraw
  • Jabłka pieczone bez cukru z przyprawami

Galaretka - Sposób przygotowania galaretki z jabłek jest podobny do przygotowania marmolad z różnych gatunków owoców lub jednego gatunku owoców. Owoce się gotuje z wodą i dodaje żel foks lub cukier i nadal gotuje. Uzyskany sok, się odcedza i nadal gotuje na piórko cukru - czyli do tond, do puki się nie ścina. Potem nektar przekładamy do słoików typu twist, oraz zakręcamy i w zależności od wielkości słoika pasteryzujemy od 30 do 60 minut. Taka galaretka wysmażona na piórko, nadaje się na słodycze lub dodatek do innych słodkich potraw.

Dobra rada przy robieniu galaretek z owoców; najlepiej wycisnąć sok z owoców przez sokowirówkę, podgotować 15 - 20 minut, dodać cukier i wymieszać, a potem przełożyć nektar do słoików. Pektyna szybko się ścina z takich owoców jak; jabłka, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, maliny, poziomki, truskawki, uzyskany sok z płatków róży. Nektar przełożyć do słoików i za pasteryzować. Można też, dodawać żelatynę.

  • 1000 gram owoców na galaretkę 
  •   700 gram cukru

Powidła - Niską zawartość cukrów mają na przykład powidła; na 1000 gram owoców przypada, około 200 gram cukru. Jednak dodawanie cukrów do słoików, może być regulowane już od 1 łyżeczki, gdyż za ssane słoiki się nie psują. Pieczone jabłka w słoikach, mogą w ogóle nie zawierać cukrów - jednak jako owoc świeży a zarazem pasteryzowany, posiada cukry na dnie słoika.

  • 1000 gram owoców na powidła ; śliwy, brzoskwinie, nektaryny
  •   200 gram cukru 

W przyprawianiu owoców w słoikach warto się kierować, własnym smakiem lub własnym zdrowiem - na przykład diabetyk nie jada cukru, a może jadać słodziki z fruktozy. Już 1 łyżeczka cukru - fruktozy z owoców, może pokryć zapotrzebowanie diabetyka na cukry. W ogólnym zastosowaniu owoców w żywieniu diabetyka, nie przekracza od 100 - 250 gram na dobę. Cukier pozyskany z buraka, trzciny cukrowej jest nie odpowiedni dla diabetyka. W zasadzie można pasteryzować w słoikach owoce świeże, które smakują potem jak świeże i można też owoce dusić na wodzie, a potem zmiksować i pasteryzować oraz podprawiać smakowo. Ludzie lubią się dosładzać, ale diabetyk na dobę, nie wytrzyma więcej niż 3 łyżeczki cukru w diecie. 

Pieczone jabłka, to jedyna potrawa z owoców, która prawie w ogóle nie wymaga cukru. Zwykle jabłka się dryluje z gniazd nasiennych, dolewa do środka trochę miodu lub nie dodaje miodu dla diabetyka, a dodaje się przyprawy; cynamon, goździki, wanilia. Przy spożywaniu miodu, zasada jest jedna - lepiej by był przegotowany, niż świeży. 

  • 250 - 300 gram owoców dla diabetyka - owoce zapiekane w słoikach
  •            15 gram cukru - od 1 do 3 łyżeczki

Jedna porcja diabetyczna, niemal bez cukru może przypaść diabetykowi w postaci 1 łyżki, musu owocowego w posiłku. Owoce i soki można przyrządzać bez cukru w szklanych butelkach lub słoikach. 



Komentarze