Fot. Pierogi lwowskie - Hotel a la George'a ; ( Czyli pierogi lwowskie Grzegorza ).
- 800 gram ziemniaków
- 350 gram mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka z jaj
- 2 łyżki śmietanki
- 2 / 3 szklanki mleka
- 50 gram masła ; tłuszcz do polania pierogów lwowskich
- Przyprawy; pieprz i sól
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicy, wbić umyte jajko, a następnie zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem mleko. Starannie wyrobić ręką luźne ciasto, przykryć wilgotną ściereczką. A następnie przystąpić do przyrządzenia farszu. Gdy farsz jest gotowy, rozwałkować ciasto i wykrawać krążki.
Fot. Zarabianie ciasta na pierogi lwowskie. 1. Przygotowanie produktów. 2. Wysypanie mąki na stolnicę i wbicie jajka, siekanie produktów nożem. 3. Dodanie mleka w zarabianiu luźnego ciasta. 4. Gotowe ciasto do odpoczynku, a potem wałkowania i wykrawania krążków, na pierogi.
Fot. Wałkowanie i wykrawanie krążków na pierogi.
Fot. Klejenie pierogów lwowskich - wyglądają bardziej płasko od mielonych ziemniaków na kul.
Fot. Klejenie pierogów lwowskich - wyglądają bardziej płasko od mielonych ziemniaków na kul.
Farsz: Ziemniaki oczyścić i obrać oraz opłukać, a następnie zalać gorącą wodą ugotować i odparować. Gdy będą letnie, wystudzone zemleć i połączyć z żółtkami jajek, śmietaną oraz masłem - na kul, potem ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz, nakładać łyżką na krążki i skleić brzegi tak by farsz w miejscu sklejania nie przebywał, bo się pierogi rozkleją w gotowaniu, układając pierogi lwowskie, na stolnicy posypanej mąką.
Fot. 1 - struganie ziemniaków. 2. płukanie ziemniaków pod bieżącą wodą, na sicie garnka parowego. 3. Zalewanie ziemniaków gorącą wodą z dodatkiem soli ( 2 g ). 4. Przykrycie ziemniaków pokrywką w garnku i gotowanie na gazie 40 - 50 minut, aż zmiękną.
Fot. Obierki z ziemniaków od razu wrzucamy do worka na śmieci z odpadami organicznymi, zachowując porządek w pomieszczeniu. Śmieci z ziemniaków - obierania ziemniaków stanowią w Kuchni Polskiej ogółem 32 %.
Fot. Zdecydowanie lepiej wyglądają i smakują ziemniaki od tłuczka do ziemniaków, gdy dodajemy żółtka jaj i śmietanę. Farsz jest twardszy, a pierogi grubsze.
Fot. Przygotowanie farszu do pierogów lwowskich - mielenie ziemniaków na kul.
Gotowanie: Do garnka wlewamy gorącą wodę, lub zagotowujemy wodę w garnku dodając 30 gram tłuszczu, zamieszać i ugotować. Po ugotowaniu, gdy woda zacznie się pienić, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody, podzielić na porcje, polać masłem i od razu podawać. Można przybrać gałązkami pietruszki.
Fot. Gotowanie pierogów na metalowym sicie - ułatwia odcedzanie. Gdy woda się pieni, to znak że trzeba wyciągnąć pierogi z gotującej się wody i przełożyć na półmisek lub dzielić na porcje na talerzach.
Fot. Po wyciągnięciu pierogów na półmisek rozpuścić masło, ale go nie przypalić. Polać pierogi lwowskie, po wierzchu roztopionym masłem.
Fot. Pierogi lwowskie - Hotel a la George'a. Chyba wyszło mi jak na pierwszy raz próby kuchni lwowskiej, starych regionalnych przepisów. Za pewne w smaku i wyglądzie można przepis dopracować. Tych ziemniaków, wydaje się być za dużo w stosunku do ciasta, które rośnie podczas gotowania. Zwykle gdy robię pierogi liczę 500 gram ziemniaków, na 500 gram mąki, to jest około 50 pierogów, a z tego przepisu wychodzi inaczej.... te pierogi są większe i wydają się bardziej płaskie po ugotowaniu, smak zbliżony do smaku kopytek. Nigdy nie byłam, we Lwowie a więc nie mogłam spróbować regionalnych dań, a znam je tylko z opisowych książek kresów Polski.
Fot. Pieprz ziołowy i pierogi litewskie. Uważam,że najlepszą przyprawą do ziemniaków lub pierogów jest pieprz ziołowy, dość aromatyczny. Ale nie mogę zmienić posmaku mdłych pierogów lwowskich, skoro taki zasiniał przepis kulinarny oraz tradycji naszych babek, które po za ziemniakiem i mąką z mlekiem, nic więcej nie u kleciły na postny piątek.
Fot. Hotel a la George'a
Według lwowskiego historyka Franciszka Jaworskiego, w 1793 na miejscu dzisiejszego Hotelu George powstał pierwszy budynek zajazdu; „Pod trzema hakami”. Już w 1811 zastąpiono go nowym budynkiem hotelu; „De Russie”. Otwarcie odbyło się 3 grudnia 1811. Był to klasycystyczny budynek trzy kondygnacjowy o dwóch bramach wjazdowych. Fasadę pierwszej kondygnacji zdobiła rustyka, dwóch wyższych lizeny. Fasadę wieńczyła balustrada. Hotel George (ukr. Готель Жорж) – reprezentacyjny hotel we Lwowie, wzniesiony w latach 1899-1901 według projektu wiedeńskiego biura projektowego Fellner & Helmer. Przy realizacji współpracowali lwowscy architekci Iwan (Jan) Lewiński i Julian Cybulski.
Fot. Do odtwarzania historii kuchni lwowskiej, wykorzystano mąkę z marketu ,, Tesko '' w Brzozów, gdyż jest brak w Polskich sklepach mąki litewskiej lub lwowskiej. Zdecydowanie, mąka z mlekiem i jajkiem zachowuje specyficzny kolor, oraz konsystencję ciasta oraz barwników naturalnych.
Fot. Do odtwarzania historii kuchni lwowskiej, wykorzystano mąkę z marketu ,, Tesko '' w Brzozów, gdyż jest brak w Polskich sklepach mąki litewskiej lub lwowskiej. Zdecydowanie, mąka z mlekiem i jajkiem zachowuje specyficzny kolor, oraz konsystencję ciasta oraz barwników naturalnych.
Komentarze
Prześlij komentarz