Pierogi podolskie


Ciasto podolskie na około 20 pierogów drożdżowych ; 

  • 700 - 800 gram mąki 
  •   60 gram drożdży piekarskich ( 1 / 2 opakowania )
  •  1 - 2 łyżki cukru 
  •  1 - 2 szklanki letniego mleka 
  •  100 gram jajka - 2 sztuki
  •  100 gram masła lub margaryny ( 1/4 kostki ) 
  •  Dekoracja; 1 jajko i ser żółty do dekoracji pierogów oraz kminek

Fot. Z przygotowanych składników na ciasto podolskie, wyrobić ciasto jak na pierogi i pozostawić by odpoczęło i wyrosło około 30 - 40 minut. Przykryć miskę ciasta pokrywką lub ściereczką. 


Farsz do pierogów podolskich


  • 500 gram kwaszonej kapusty i słodkiej 
  • 500 gram podgrzybków świeżych 
  • 100 gram cebuli 
  • 100 gram tłuszczu  
  • Przyprawy; sól, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 


Fot. Wyjąć kapustę kiszoną z małego opakowania i opłukać z kwasu, poszatkować drugie tyle świeżej kapusty. Przyprawić do smaku przyprawami i podlać niewielką ilością gorącej wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. 

Fot. Ugotowaną kapustę odcedzić i odparować. 

Fot. Świeże podgrzybki oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Obgotować na niewielkiej ilości wody, a następnie odcedzić. 

Fot. Przełożyć podgrzybki na patelnię typu wok, dodać szatkowaną cebulę oraz tłuszcz - na przykład smalec wieprzowy lub masło i odparować grzyby z cebulą. Na koniec dodać podprawianą kapustę i wymieszać. 

Fot. Formę do pieczenia pierogów wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto i jeszcze raz wyrobić, oraz rozwałkować i wycinać krążki średnicy 8 cm. Nakładać farsz na krążki i skleić brzegi, a następnie nakładać na blaszkę do pieczenia. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, można posypać kminkiem oraz żółtym tartym serem. Pozostawić do wyrośnięcia około 15 minut. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze około 220 C - 4,  od 30 do 40 minut. Podawać do posiłku ciepłe. 



Komentarze