Ciasto podolskie na około 20 pierogów drożdżowych ;
- 700 - 800 gram mąki
- 60 gram drożdży piekarskich ( 1 / 2 opakowania )
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1 - 2 szklanki letniego mleka
- 100 gram jajka - 2 sztuki
- 100 gram masła lub margaryny ( 1/4 kostki )
- Dekoracja; 1 jajko i ser żółty do dekoracji pierogów oraz kminek
Fot. Z przygotowanych składników na ciasto podolskie, wyrobić ciasto jak na pierogi i pozostawić by odpoczęło i wyrosło około 30 - 40 minut. Przykryć miskę ciasta pokrywką lub ściereczką.
Farsz do pierogów podolskich
- 500 gram kwaszonej kapusty i słodkiej
- 500 gram podgrzybków świeżych
- 100 gram cebuli
- 100 gram tłuszczu
- Przyprawy; sól, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, kminek
Fot. Wyjąć kapustę kiszoną z małego opakowania i opłukać z kwasu, poszatkować drugie tyle świeżej kapusty. Przyprawić do smaku przyprawami i podlać niewielką ilością gorącej wody. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Fot. Ugotowaną kapustę odcedzić i odparować.
Fot. Świeże podgrzybki oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Obgotować na niewielkiej ilości wody, a następnie odcedzić.
Fot. Przełożyć podgrzybki na patelnię typu wok, dodać szatkowaną cebulę oraz tłuszcz - na przykład smalec wieprzowy lub masło i odparować grzyby z cebulą. Na koniec dodać podprawianą kapustę i wymieszać.
Fot. Formę do pieczenia pierogów wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto i jeszcze raz wyrobić, oraz rozwałkować i wycinać krążki średnicy 8 cm. Nakładać farsz na krążki i skleić brzegi, a następnie nakładać na blaszkę do pieczenia. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, można posypać kminkiem oraz żółtym tartym serem. Pozostawić do wyrośnięcia około 15 minut. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze około 220 C - 4, od 30 do 40 minut. Podawać do posiłku ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz