Fot. Ogórki krojone nożem karbowanym.
- 3 - 4 kg ogórków
- 1 cebula
- 4 listki mięty
- Przyprawy; sól, cukier, kwasek cytrynowy
- Gotowana woda
Fot. Słoiki i pokrywki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie wypłukać dobrze i wypiec w piekarniku o temperaturze 100 C - 2. Słoiki używane do warzyw pasteryzowanych powinny być nie uszkodzone i nie powinny być po konserwach mięsnych.
Fot. Do czystych wyparzonych słoików, nakładamy nie wielką ilość cebuli i krojonej mięty.
Fot. Napełniamy słoiki krojonymi ogórkami.
Fot. Na wierzch ogórków kładziemy kilka kawałków cebuli.
Fot. Robimy zalewę do ogórków; 2 litry przegotowanej wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka kuru. Mieszamy ciecz i wlewamy do słoików partiami, tak by zalewa przykryła ogórki.
Fot. Słoiki zakręcamy wyparzonymi pokrywkami i wstawiamy do piekarnika.
Fot. Włączamy piekarnik na 100 C - 2 i czekamy aż woda w słoikach się będzie zaczynać gotować - maleńkie pęcherzyki powietrza, unoszące się od dołu słoika ku górze. Wyłączamy piekarnik i czekamy,aż słoiki ostygną. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do szafki, by sobie tam leżakowały kilka dni w 20 C. Po tym okresie słoiki można przenieść w chłodne 8 - 10 C i za razem ciemne.
Fot. W tym stanie mogą być zdatne do spożycia przez 6 miesięcy, jako dodatek do różnych potraw.
Komentarze
Prześlij komentarz