Udka lub podudzia z kurczaka po chińsku. Siang - su ti - tchuej
- 4 udka lub podudzia z kurczaka
- 1 / 2 zielonej papryki
- 1 - 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki kopru - Fenkuł bulwiasty lub anyżu.
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej chili
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 - 2 biała z jaj
- Tłuszcz i woda do woka
Fot. Przygotowanie produktów do Udka lub podudzia z kurczaka po chińsku.
Fot. Przygotowanie produktów do Udka lub podudzia z kurczaka po chińsku.
Udka lub podudzia z kurcząt natrzeć solą, anyżem - w przypadku braku tej przyprawy, koprem bulwiastym o anyżowym posmaku, czerwoną sproszkowaną papryką, lub też świeżą zieloną, oraz pokosztowanego czosnku, do smaku. Na wok wylać nie wielką ilość tłuszczu i wody.
Strąki fasoli oczyścić i pokroić poprzecznie na format łazanek, pieczarki oczyścić i pokroić w grube paski, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodając masło i zapiec do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, ostudzić i skropić sokiem cytrynowym.
Fot. Tak przygotowanego kurczaka na patelni wok, odparować do miękkości,
tak by się nie przypalił.
tak by się nie przypalił.
Fot. Żółtka oddzielamy od białka jajka, a następnie ubijamy pianę, dodając mąkę ziemniaczaną. Odparowane części z kurczaka panierujemy, obwijamy w bibułę i jeszcze podsmażamy, by uzyskać złoty kolor. Ułożyć potrawę na półmisek, osobno podawać; spaghetti z ryżu - wstążki szkliste; Tao Tao, osobno podawać sos sojowy Tao Tao, oraz przystawki z; grzybów, zielonego grochu, marchwi, fasoli szparagowej lub tycznej.
Sałatka z pieczarek oraz strąków fasoli i papryki
- 4 - 5 pieczarek, gdy nie mamy grzybów chińskich
- 1 strąk zielonej papryki
- 10 strąków fasoli tycznej
- 1 plaster masła
- 1/2 soku z cytryny
Strąki fasoli oczyścić i pokroić poprzecznie na format łazanek, pieczarki oczyścić i pokroić w grube paski, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodając masło i zapiec do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, ostudzić i skropić sokiem cytrynowym.
Gotowanie spaghetti Tao Tao
Fot. Gotowanie spaghetti z ryżu - czyli makaronu szklistego wstążki. Do gotowanej wody włożyć makaron i gotować 5 minut na al dente. Podawać z sosami chińskimi, do potraw mięsnych i warzywnych.
Fot. Harmonia chińskiego smaku - Makarony szkliste Tao Tao.
Fot. Harmonia smaku chińskiego - Sosy Tao Tao do makaronu szklistego.
Fot. Herbata chińska.
Fot. Siang - su ti - tchuej ( równowaga ciała )
Fot. Siang - su ti - tchuej ( równowaga ciała )
Fot. Anyż - nie doceniana przyprawa w kuchni Polskiej i niemal nie dostępna w marketach, a szkoda gdyż to ziele głupców z rodziny selerowatych, leczy układ oddechowy, likwiduje zmarszczki na ciele, i jest najstarszym zielem uprawnym w kuchni starożytnego Egiptu oraz Chin, nie tylko kuchni śródziemnomorskiej dla Diabetyków, do potraw z mięs oraz deserów lub też likierów nazwy polskiej w Kuchni Polskiej; ,, Anyżówka ''. Zapach anyżu ma koper bulwiasty - fenkuł. Działa: zewnętrznie odkażająco na skórę, toksycznie na pasożyty,
odstraszająco na owady; wewnętrznie wykrztuśnie i rozkurczająco – do
inhalacji, w pediatrii jako środek wiatropędny. Owoce działają wykrztuśnie; ( składnik syropów na kaszel ), rozkurczowo, moczopędnie i wiatropędnie, także pobudzają laktację. Działają także w niewielkim stopniu przeciwbakteryjne. Anyż był ulubioną potrawą zakonu Benedyktynów, którzy na drodze schizmy podzieli bractwo między Cystersów a Benedyktynów.
Fot. Fenkuł bulwiasty na mym balkonie o zapachu anyżu w wielodoniczkach.
15.09.2018 rok.
Komentarze
Prześlij komentarz