Kompot lub syrop owocowo - ziołowy
z jarzębiny i dzikich jabłek
- 1 kg owoców
- 1 litr wody
- 0,5 kg cukru
Fot. Kompot z jarzębiny i pieczeń rzymska
Owoce oczyścić i zalać w słoiku syropem cukrowym, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut. Przyjmować raz dziennie po 1 łyżeczce syropu. Tu trzeba zaznaczyć, że diabetyk może sobie przygotować napar, bez cukru. Kompot z jarzębiny i jabłek - brzmi to egzotycznie. Warto jednak pamiętać, ze jarzębina jest zdrowa, łatwo dostępna i warta zrobienia z niej przetworów. Jabłka oczyszczają organizm z toksyn, co sprzyja spadkowi wagi. Syrop cukrowy przygotowujemy następując - zagotować wodę i rozpuścić cukier i tą zalewą zalać owoce.
Urok na jarzębinę; ,, Jarzębino czerwona, komu serce dasz, Jarzębino czerwona jednemu sercu żal ''. Nie chcesz tyć, to nic nie pożyczaj..., gdy jarzębina jak kofeina lub pietruszka, jest moczopędna, a na lekach odchudzających pisze; ,, Nie pożyczaj ! ( FRAMBION ) , bo zrobi ci się tylko cellulit ''. Dobry zwyczaj chłopa i swego ciała nie pożyczaj... Wyciąg z jarzębiny w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji delikatnych okolic oczu zmniejsza cienie pod oczami. Znajdziemy ją w kosmetykach przeciwzmarszczkowych oraz antycellulitowych. Kosmetyki z wyciągiem z jarzębiny sprawdzą się w przypadku cer suchych, trądzikowych, zmęczonych, mało elastycznych, z przebarwieniami, niedoskonałościami, czy też z rozszerzonymi porami. Zawarte w owocach jarzębiny garbniki odkażają i działają ściągająco. Flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, natomiast witaminy C i P wzmacniają i poprawiają kondycję naczyń krwionośnych. Kwas działa przeciwgrzybicznie. Kosmetyki z zawartością jarzębiny silnie nawilżają skórę, poprawiają jej elastyczność i jędrność. Doskonale pielęgnują, odżywiają i wzmacniają naczynia krwionośne. Delikatnie wybielają cerę, wygładzają i zmiękczają skórę. Znaczenie suplementów odchudzających w diecie i kosmetyce;
- 87 % redukcji cellitu
- 90 % redukcji tkanki tłuszczowej
- 100 % poprawa jędrności skóry
- 90 % modelowania sylwetki po przez leczenie limfatyczne
- 100 % blokowania wchłaniania się glukozy i tłuszczy
- 100 % nawilżania skóry
Nalewka z jarzębiny
- 300 gram jarzębiny
- 300 gram daktyli
- 300 gram rodzynek lub winogron
- 100 ml spirytusu 96 %
- 100 ml Brendy
- 900 ml wódki żytniej
Owoce oczyścić, przełożyć do czystego słoja, zalać spirytusem, Brendy i wódką żytnią. Pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu, a następnie zlać do czystych butelek. W tym stanie może leżakować 6 miesięcy. Podawać w stanach depresyjnych lub też chorobowych, po 100 gram.
Fot. Do domowych ziołowych receptur najlepsze jest zielone szkło, wedle zielarzy. Zwykle wszystkie przetwory ziołowe powinny stać w ciemnym, a zarazem chłodnym miejscu. Wtedy ma przydatność zielarską do 6 miesięcy. Przydają się; zielone słoiki twist, zielone butelki twist lub korkowane, a nawet zamykane na spryskiwacz w zielonych butelkach - gdy potrzeba nam specyfiku na skórę. Zielona karafka, na nalewki alkoholowe też wygląd bardziej dekoracyjnie, a zarazem zdrowiej - wedle zielarzy chorób nie uleczalnych. Jeszcze mogę to wspominać z dzieciństwa, gdzieś za ciepłym piecem komina - ważył się w słoju twist podpiwek. Obecnie zielone słoje na przetwory są mało spotykane, a jednak można je kupić na targach w Brzozowie. Dla domowych wyrobów bez cukru - na przykład soku, Kuchnia Polska poleca butelki zakręcane, typu twist. Jarzębina która stoi w słoikach twist jako syrop lub kompot, zachowuje swój naturalny kolor, oraz smak.
Fot. Domowe soki lub wina w Kuchni Polskiej, zamykane na twist. Do butelek zlewa się gotowy gorący sok bez cukru i zamyka wieczkiem ,, twist ''. Na zdjęciu butelka o pojemności 500 ml, choć istnieją butelki o pojemności 250 ml. I dobrze by było, żeby były robione z zielonego szkła, a nie białego... Takie butelki nadają się do zlewania octu owocowego. Aby powstał ocet wystarczy gorąca woda i owoce. Do słoja typu twist wkładamy owoce i zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień, a potem zlewamy ocet owocowy do wyparzonych butelek typu twist. Tak zrobiony ocet, może stać do 6 miesięcy w ciemnym, a zarazem chłodnym miejscu. Na ocet nadają się jabłka - spady, bez części gnilnych razem z obierkami jabłek, oraz śliwy bez pestek do popularnego barszczu czerwonego lub białoruskiego. Picie octu owocowego ma walory odchudzające, tak wewnętrznie jak i zewnętrznie na skórę w postaci okładów.
Znaczenie medyczne jarzębiny
Fot. Jarzębina.
Jarzębina zawiera sporą dawkę witaminy C, tak potrzebnej w leczeniu przeziębień, oraz witaminy A, E, K, P. Owoce dodaje się do mieszkanek ziołowych stosowanych w dolegliwościach pęcherza i nerek, bowiem jarzębina działa moczopędnie. Stosowana jest również w zaburzeniach jelitowych, zaparciach i wzdęciach.
Ze względu na zawartość garbników ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Obecność flawonoidów wspomaga serce i uszczelnia naczynia krwionośne. Ma dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka.
Ze względu na zawartość garbników ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Obecność flawonoidów wspomaga serce i uszczelnia naczynia krwionośne. Ma dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka.
Owoce jarzębiny zawierają m.in. kwasy organiczne, garbniki, beta-karoten, witaminę C, sacharozę i glukozę. Poleca się je przede wszystkim osobom, które mają problemy z nerkami bądź pęcherzem moczowym, ponieważ zwiększają wydalanie moczu i działają przeciwzapalnie w obrębie dróg moczowych. W medycynie naturalnej owoce jarzębiny stosuje się również przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych i przy biegunce. Ze względu na działanie przeciwzapalne owoców jarzębiny, mogą po nie sięgać osoby zmagające się zaburzeniami obwodowego krążenia krwi, zwłaszcza z żylakami odbytu. Owoce jarzębiny działają także osłonowo na wątrobę i odtruwają organizm. Wykazano również, że jarzębina ma właściwości przeciwmiażdżycowe i może być stosowana w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Z owoców jarzębiny można przyrządzić herbatki, konfitury, marmolady, dżemy (dobrze komponują się z tłustymi mięsami) wódki (np. jarzębiak) i likiery, draże z nadzieniem owocowym. Owoców jarzębiny, nie należy spożywać na świeżo, lecz po przemrożeniu lub po przetworzeniu. Specyficzny gorzki smak trucizny, traci jarzębina po przetworzeniu lub przemrożeniu, minimum 3 dni. Dawno temu z owoców jarzębiny wytwarzano cukierki ,, Draże ''.
Fot. Drażetki, czyli owoce w cukrze.
Jarzębina w parchach i ogrodach.
Fot. Jarząb pospolity - Jarzębina. Rodzina różowate.
Jarzębina w parchach i ogrodach.
Fot. Jarząb pospolity - Jarzębina. Rodzina różowate.
Na półkuli północnej występuje obok 100 gatunków jarzębiny, rodzaju ,, Sorbus '' lub jak kto woli w kuchni świata, po prostu ,, Sorbet '' - rodzaj lodów owocowych z owoców i jajek. Swą nazwę zawdzięcza temu, że nadaje się do spożycia po przemrożeniu. Drzewo nadaje się do parków i ogrodów, wysadzania alejki. Jarząb ma wielostronne zastosowanie.
Rozmnażanie i cechy szczególne - czyste gatunki łatwo rozmnażają się z nasion, jak na przykład jarząb szwedzki lub mączny. Główne gatunki to jarząb amerykański, jarząb mączny - preferuje stanowisko słoneczne, kwitnie w maju i daje pomarańczowe kiście. Jest drzewem do 15 metrów, tworzy zwartą koronę, liście długie do 20 cm, pierzaste. Nadają się na marmoladę, występując na stanowiskach górskich. Zbiór owoców od sierpnia do września, lecz najlepsze są ponoć pod koniec września lub nawet października - gdy owoce zasychają. Owoce jarzębiny można przetwarzać na; mrożonki, musy, galaretki, kompot, marmoladę, oraz syropy zdrowotne. Owoce jarząb szwedzkiego nadają się do spożycia wyłącznie po ugotowaniu, gdyż świeże wyróżnia specyficzny gorzki smak, a zarazem trujący. Rozróżniamy w parkach i ogrodach dwa rodzaje jarzębu;
- Jarząb pospolity - Jarzębina północna, a zarazem jadalna. O nazwie łacińskiej Sorbus acuparia var. adulis i inne; jarząb szwedzki, jarząb mączny.
- Jarząb domowy - Jarzębina południowa, a zarazem Alpejska od strony Niemiec. Nadaje się do robienia musu oraz win z jarzębiny i jabłek, a istotny wpływ ma klarowność alkoholu. W smaku jarząb bardziej gorzkawy od jarzębu pospolitego. O nazwie łacińskiej Sorbus domestica.
Obydwa gatunki jarzębiny północnej oraz południowej nadają się do spożycia, po uprzednim ich przetworzeniu.
Pomysł na posiłek
- Kompot z jabłek i jarzębiny z cynamonem; Cynamon, jabłka, jarzębina, sok z cytryny, wanilia, woda. Wodę zagotować, dodać owoce i jeszcze chwilę pogotować, dodać sok cytrynowy i przyprawy do smaku. Przelać do dzbana i schłodzić w lodówce. Dla diabetyka, nie dodaję cukru choć wzbogaca smak napoju.
- Ogórki miętowe w śmietanie; listek mięty, listek kopru fenkułu, listek pietruszki, sól, pieprz, śmietana, ogórki.Ogórki umyć, pokroić w plastry. Z śmietany ziół i przypraw przygotować sos i polać ogórki, są bardziej przyswajalne przez diabetyka lub osoby mającej problemy z trawieniem.
- Pikantne serca z indyka; kminek, czosnek, imbir, sól, pieprz, liść laurowy, kurkuma, serca z indyka.Serca z indyka przekroić w pół, oczyścić i opłukać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przyprawić przyprawami. Piec w piekarniku do miękkości.
- Sałata rzymska solo - do dekoracji talerza. Udekorować talerz.
- Kopytka oproszone serem żółtym lub kluseczki proteinowe z jajka i kaszy manny. Kluseczki proteinowe; 1 jajko, szczypta soli, kasza manna ~ 200 ml. Przygotować miękkie ciasto i pokroić na porcję wielkości łyżeczki, pozostawić, by kasza spęczniała i rzucać do gotowanej wody i gotować 5 - 10 minut, aż kasza się ugotuje al dente. Twarde kluseczki proteinowe są polecane diabetykom - opóźnia procesy wchłaniania glukozy. I jeszcze jeden powód by robić kluseczki proteinowe, w tedy gdy idziemy na ryby. Za pewne będą brały... Łapanie ryb na kluski, to lepszy sposób niż na żywego robaka na terenach górskich.
Fot. Łapanie Lecza lub Karpia na kluseczki proteinowe.
Fot. Trzeci Września to sekretne życie kota czarownicy, bo gdy stracisz zdrowie i urodę, to Ona miała jakiś motyw. Skąpstwo czasami lepsze od oszczędności, gdy ma usprawiedliwienie medyczne. A jednak nie jedna osoba dziś zapyta, a gdzie ta kasa na edukację lub alimenty do wydania ?
Wanilia w zastosowaniu medycyny naturalnej.
Wanilię wykorzystują przede wszystkim aromaterapeuci – olejek z wanilii poprawia samopoczucie. Wąchanie lasek wanilii likwiduje uczucie głodu, niweluje stres, pomaga zasnąć. Natomiast ich spożywanie działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, wspomaga także pracę żołądka, niektóre źródła podają, że wanilia łagodzi bóle menstruacyjne. Żywieniowcy zaliczyli wanilię do przeciwutleniaczy. A to oznacza, że ma ona działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniające procesy starzenia się, także skóry. Właśnie z tego właśnie względu wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych. Te właściwości potwierdzono naukowo w Wielkiej Brytanii. Eksperci podzielili uczestników badania na trzy grupy. Każdej grupie naklejono plastry nasączone innym zapachem. Po czterech tygodniach okazało się, że ci uczestnicy, którzy miel przyklejone plastry o zapachu wanilii schudły średnio 2 kilogramy i jak się okazuje bez specjalnej diety. Jak to się stało ? Naukowcy przekonują ( a uczestnicy to potwierdzili ), że zapach wanilii niejako blokuje uczucie głodu, zmniejsza apetyt oddziałując na ośrodek w mózgu za niego odpowiedzialny. Natomiast wąchanie chusteczki skroplonej sporą ilością olejku waniliowego ukoi skołatane nerwy. Wanilia świetny dodatek do wypieków cukierniczych, marmolady z dyni lub jabłek.
Komentarze
Prześlij komentarz