Fot. 1. Sałatka z selera i gruszki. 2. Ryż na sypko z mandarynką. 3. Okraszone ziemniaki w mundurkach. 4. Wątróbki drobiowe w sosie chili - po malezyjsku.
Sałatka z selera i gruszek
- 600 gram selera korzeniowego - 1 duża sztuka
- 250 gram gruszki - 1 sztuka
- 250 gram mandarynek - 4 sztuki
- 20 gram pestek słonecznika - 2 łyżki
- 60 gram orzechów włoskich - 4 łyżki
- 100 gram jajka na twardo - 1 lub 2 sztuki
- 125 gram jogurtu naturalnego lub śmietany - 4 łyżki
- 1/2 soku z jednej cytryny
- 1 łyżka siekanej naci pietruszki
- Przyprawy; pieprz i sól do smaku, olej słonecznikowy
Fot. Selera oczyścić i zetrzeć na tarce do jarzyn, skropić sokiem cytrynowym - by nie ciemniał. Gruszki i mandarynki oczyścić i obrać, pokroić gruszkę w cienkie plastry, a mandarynki podzielić na cząstki i skropić sokiem cytrynowym. W salaterce wymieszać seler z nasionami słonecznika i siekanych orzechów włoskich. Przygotować sos z oleju słonecznikowego, jogurtu, soli i pieprzu. Polać selera, a następnie wymieszać i przybrać plastrami gruszki i cząstkami mandarynki, posypać jeszcze orzechami. Udekorować cząstkami jajka gotowanego na twardo i natką pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę, wstawić na godzinę do lodówki by skruszała.
Ryż na sypko z mandarynką
Fot. Do garnka wlać wodę i zagotować, włożyć saszetki ryżu długoziarnistego. Gotować 10 - 15 minut i odcedzić. Tak przygotowany ryż przekładamy do salaterki, dekorując cząstkom mandarynki. Zwykle przepis gotowania ryżu, znajdziemy na opakowaniu produktu. Jedna porcja ryżu - 50 gram, dostarcza 35 węglowodanów.
Okraszone ziemniaki w mundurkach.
Fot. 4 - 5 Ziemniaków oczyścić, przełożyć do garnka z wodą w łupinach, lekko osolić i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić. Gdy ostygną pokroić nożem karbowanym, układając plastry na półmisku. Tak przygotowane ziemniaki okrasić masłem, cebulką dymką oraz koprem.
Wątróbki drobiowe chili - po malezyjsku
- 100 gram świeżego mleka
- 100 gram wiórków kokosowych lub mączki kokosowej
- 1 mała cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 6 papryczek chili lub papryka w proszku chili
- 300 - 600 gram wątróbki kurzej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 6 orzechów keszu ( arachidowe )
Fot. Wątróbki oczyścić i opłukać, zalać mlekiem, a następnie posypać siekaną cebulką oraz czosnkiem, dodać przyprawy oraz wiórki z kokosa i cytryny, polać oliwą i dodać kilka orzechów keszu. Tak przygotowane wątróbki drobiowe dusić na patelni typu wok, aż do miękkości.
Komentarze
Prześlij komentarz