Sałatka z selera i gruszki

Fot. 1. Sałatka z selera i gruszki. 2. Ryż na sypko z mandarynką. 3. Okraszone ziemniaki w mundurkach. 4. Wątróbki drobiowe w sosie chili - po malezyjsku. 


Sałatka z selera i gruszek 

  • 600 gram selera korzeniowego - 1 duża sztuka
  • 250 gram gruszki - 1 sztuka 
  • 250 gram mandarynek - 4 sztuki 
  •   20 gram pestek słonecznika - 2 łyżki 
  •   60 gram orzechów włoskich - 4 łyżki 
  • 100 gram jajka na twardo - 1 lub 2 sztuki 
  • 125 gram jogurtu naturalnego lub śmietany - 4 łyżki 
  • 1/2 soku z jednej cytryny 
  • 1 łyżka siekanej naci pietruszki 
  • Przyprawy; pieprz i sól do smaku, olej słonecznikowy 


Fot. Selera oczyścić i zetrzeć na tarce do jarzyn, skropić sokiem cytrynowym - by nie ciemniał. Gruszki i mandarynki oczyścić i obrać, pokroić gruszkę w cienkie plastry, a mandarynki podzielić na cząstki i skropić sokiem cytrynowym. W salaterce wymieszać seler z nasionami słonecznika i siekanych orzechów włoskich. Przygotować sos z oleju słonecznikowego, jogurtu, soli i pieprzu.  Polać selera, a następnie wymieszać i przybrać plastrami gruszki i cząstkami mandarynki, posypać jeszcze orzechami. Udekorować cząstkami jajka gotowanego na twardo i natką pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę, wstawić na godzinę do lodówki by skruszała. 


Ryż na sypko z mandarynką


Fot. Do garnka wlać wodę i zagotować, włożyć saszetki ryżu długoziarnistego. Gotować 10 - 15 minut i odcedzić. Tak przygotowany ryż przekładamy do salaterki, dekorując cząstkom mandarynki. Zwykle przepis gotowania ryżu, znajdziemy na opakowaniu produktu. Jedna porcja ryżu - 50 gram, dostarcza 35 węglowodanów. 


Okraszone ziemniaki w mundurkach.


Fot. 4 - 5 Ziemniaków oczyścić, przełożyć do garnka z wodą w łupinach, lekko osolić i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić. Gdy ostygną pokroić nożem karbowanym, układając plastry na półmisku. Tak przygotowane ziemniaki okrasić masłem, cebulką dymką oraz koprem. 


Wątróbki drobiowe chili -  po malezyjsku 


  • 100 gram świeżego mleka 
  • 100 gram wiórków kokosowych lub mączki kokosowej
  • 1 mała cebula dymka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 6 papryczek chili lub papryka w proszku chili 
  • 300 - 600 gram wątróbki kurzej 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 
  • 6 orzechów keszu ( arachidowe )


Fot. Wątróbki oczyścić i opłukać, zalać mlekiem, a następnie posypać siekaną cebulką oraz czosnkiem, dodać przyprawy oraz wiórki z kokosa i cytryny, polać oliwą i dodać kilka orzechów keszu. Tak przygotowane wątróbki drobiowe dusić na patelni typu wok, aż do miękkości.


Fot. Do wątróbek chili po malezyjsku podajemy ryż oraz mandarynki lub sok mandarynkowy. W kanonie polskim, do wątróbek drobiowych można podawać ziemniaki.



Komentarze