Studzielina


 Fot. Studzielina.
  • 1 golonko wieprzowe 
  • 1 noga wieprzowa 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1 kawałek pora 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżeczka kolendry 
  • 1 ząbek czosnku 
  • Przyprawy; pieprz, sól, liść laurowy 


Fot. Warzywa oczyścić z mięsem wieprzowym, przełożyć do garnka, dodać przypraw i gotować około 2 godziny, na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, wyjąć z wywaru i zmiksować. 

Fot. Gdy mięso zmięknie wyjąć z wywaru i odkroić od kości, a zarazem pokroić w paski mięso, dodać zmiksowane warzywa. Dusić jeszcze z 1 - 2 godziny na wolnym ogniu, by potrawa się nie przypaliła. 

Następnie potrawę przełożyć do porcjowanych salaterek, ostudzić i przełożyć do lodówki by stężała. Podawać następnego dnia, na śniadanie, przybierając zieleniną i ściągając tłuszcz, przed podaniem potrawy. Podawać z pieczywem i herbatą. 


Komentarze