Fot. Surówka z jarmużu.
- 200 gram świeżego jarmużu
- 100 gram świeżej cukinii
- 100 - 200 gram pomidora
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki siekanego kopru
- 1/2 cytryny - sok cytrynowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub olej sałatkowy
- Przyprawy; Pieprz i sól
Pomidora i cukinię umyć, pokroić w plastry i udekorować talerz. Jarmuż umyć i pokroić na makaron wstążki, odkrawając środkowe twarde łodyżki. Przełożyć do salaterki.
Fot. Sos do jarmużu z oliwy z oliwek i czosnku, oraz przypraw.
Przygotować sos do surówki z jarmużu; wycisnąć do salaterki sok cytrynowy, tak by nie było pestek, dodać oliwę, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz mielony. ( Można też, użyć gotowego sosu greckiego, do sałatek typu sałata ). Polać delikatnie jarmuż i wymieszać w salaterce. Wyłożyć porcje na talerze. Surówkę z jarmużu podajemy do jajek bez tłuszczu, ryb grilowanych lub potraw z mięs. Surówkę z jarmużu podajemy koniecznie z plastrami pomidora, cukinii lub łagodnym sosem pomidorowym.
Fot. Miseczki do ,, Dip '' - czyli marzycielski weekend. Cena 5,60 PLN.
Jajka gotowane na parze - czyli Jajka jak marzenie w szklance
Fot.
Gotujące się jajka na parze w szklanych miseczkach ,, Dip '', o
pojemności do 100 ml.
Czyli tak zwane; ,, jajka w szklance ''.
Czyli tak zwane; ,, jajka w szklance ''.
- 4 jajka
- Zielenina lub surówka z jarmużu
- 4 kromki pieczywa z masłem i szczypiorkiem
Przygotować szeroki garnek oraz czyste małe salaterki, wstawić do garnka z kąpielą wodną. Zagotować wodę, do salaterek wbić czyste jajka i gotować pod przykryciem, lekko przyprawić solą, przykryć pokrywką. Poczekać, aż żółtko i biało się zetnie. Wyjąć delikatnie z kąpieli wodnej i przełożyć na talerze. Podawać z pieczywem omaszczonym masłem, oraz posypanym szczypiorkiem. Do picia najlepiej podawać kawę, gdy ktoś nie chce, by było go czuć czosnkiem lub cebulą. Jest to typowe śniadanie niskokaloryczne.
Fot. Surówka z jarmużu z jajkiem na parze oraz kromką chleba ze szczypiorkiem.
Weekend jak marzenie
Fot. Nadia Surowa.
Uprawa jarmużu
Fot. Jarmuż na mym balkonie w donicy.
Weekend jak marzenie
Uprawa jarmużu
Fot. Jarmuż na mym balkonie w donicy.
Roślina z rodziny krzyżowych, udaje się nie mal w każdych warunkach, posiadając wzrost od 25 cm do 50 cm. Jarmuż jest odporny na zimno i można go zbierać do pieszych przymrozków. Pierzaste, silnie kędzierzawe liście zawierają substancje mineralne i więcej karotenu niż wszystkie kapustne. Pod względem witaminy C, przeżywa jarmuż tylko kapusta brukselka. W uprawach współdłużnych, dobrze się czuje na grządce z sałatą, koprem włoskim, szpinakiem, pomidorami, czerwonymi burakami. Należy unikać łączenia jarmużu w uprawach z takimi roślinami jak; rzeżucha - gorczyca, cebula, czosnek, truskawki. Wymagania komatyczne są nie wielkie, udaje się nawet w półcieniu.
Wymagania glebowe; roślina wymaga bardzo dużo substancji odżywczych, potrzebuje gleby próchnicznej, dobrze spulchnionej, z dostatecznym magazynowaniem wody. Należy roślinę nawozić wyłącznie dojrzałym kompostem.
Siew i sadzenie ; wysiewać do doniczki, co 5 cm, a potem pikować na polu w rzędach 60 x 50 cm. Ostatnie przesadzanie jarmużu planuje się na koniec lipca. W uprawach ogrodowych lub donicach, są lepsze niskie odmiany jarmużu. Godne polecenia jest jarmuż ,, Winterbol '' o drobniejszych i delikatniejszych liściach zielonych i racze lepiej znoszących nawet mrozy. Jarmuż, można ścinać oraz kroić na makaron, przechowując go w zamrażarce.
Zbiór jarmużu; przez całą zimę, również z pod śniegu. Młody jarmuż, ma delikatniejsze liście, od większych skórzastych okazów. Bo trzeba przyznać, że liść jarmużu jest równie twardy jak liść kapusty. Obrywamy tylko dolne liście, by nie zniszczyć całej rośliny - wycinając tylko do spożycia listki, bez łodygi.
Fot. Jarmuż solo z pomidorami lub sosem pomidorowym i oliwą z oliwek.
Fot. Jarmuż który wygląda w różnych odmianach imponująco, od zielonego po czerwony
lub fioletowy może stanowić atrakcję stołu od jesieni aż do wiosny.
lub fioletowy może stanowić atrakcję stołu od jesieni aż do wiosny.
Komentarze
Prześlij komentarz