- 1 / 2 główki kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 cebulka dymka z zielonymi częściami
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki siekanego koperku
- 1/2 cytryny - sok cytrynowy
- Przyprawy; pieprz, sól, olej słonecznikowy
Fot. Szatkowana kapusta pekińska, szatkowana marchew, krojony koper, krojona nać pietruszki, krojona cebulka dymka, obrane i szatkowane jabłko. Wszystkie warzywa i jabłko oczyścić i poszatkować. Przyprawić olejem, solą i pieprzem. Układać na liściach sałaty. Osobno podawać kaszankę na gorąco oraz ziemniaki pireé z koperkiem. Do picia najlepiej napój z żurawin lub owoców leśnych.
Ziemniaki pireé z koperkiem
Fot. Ziemniaki oczyścić i obrać, a następnie opłukać i zalać gorącą wodą. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić oraz odparować.
Fot. Ziemniaki na pireé przetrzeć blenderem lub tłuczkiem do ziemniaków. Nakładać ciepłe na talerze, łyżką porcjową od 50 - 100 gram. Na kiec posypać świeżym koperkiem.
Fot. Kaszanka na gorąco; kaszankę lekko naciąć z jednej strony i podgrzać w piekarniku lub mikrofali, tak by się nie rozpadła, a w środku była ciepła. Podawać do surówek z kapusty oraz ziemniaków z koperkiem lub zeszkloną cebulą.
Herbata ekspresowa z żurawin
Fot. Do filiżanki o pojemności 250 ml, włożyć herbatę ekspresową i zalać przegotowaną wodą. Po pięciu minutach wyjąć saszetkę. Osobno podawać cukier, gdyż nie każda osoba może słodzić napoje.
Komentarze
Prześlij komentarz