Surówka z kapusty pekińskiej


  • 1 / 2 główki kapusty pekińskiej 
  • 1 marchewka 
  • 1 jabłko 
  • 1 cebulka dymka z zielonymi częściami 
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki 
  • 3 łyżki siekanego koperku 
  • 1/2 cytryny - sok cytrynowy 
  • Przyprawy; pieprz, sól, olej słonecznikowy 

Fot. Szatkowana kapusta pekińska, szatkowana marchew, krojony koper, krojona nać pietruszki, krojona cebulka dymka, obrane i szatkowane jabłko. Wszystkie warzywa i jabłko oczyścić i poszatkować. Przyprawić olejem, solą i pieprzem. Układać na liściach sałaty. Osobno podawać kaszankę na gorąco oraz ziemniaki pireé z koperkiem. Do picia najlepiej napój z żurawin lub owoców leśnych. 


Ziemniaki pireé z koperkiem

Fot. Ziemniaki oczyścić i obrać, a następnie opłukać i zalać gorącą wodą. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić oraz odparować. 

Fot. Ziemniaki na pireé przetrzeć blenderem lub tłuczkiem do ziemniaków. Nakładać ciepłe na talerze, łyżką porcjową od 50 - 100 gram. Na kiec posypać świeżym koperkiem. 

 Fot. Kaszanka na gorąco; kaszankę lekko naciąć z jednej strony i podgrzać w piekarniku lub mikrofali, tak by się nie rozpadła, a w środku była ciepła. Podawać do surówek z kapusty oraz ziemniaków z koperkiem lub zeszkloną cebulą.


Herbata ekspresowa z żurawin 

Fot. Do filiżanki o pojemności 250 ml, włożyć herbatę ekspresową i zalać przegotowaną wodą. Po pięciu minutach wyjąć saszetkę. Osobno podawać cukier, gdyż nie każda osoba może słodzić napoje. 


Komentarze