- 6 kromek chleba mazowieckiego lub wrocławskiego
- 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
- 1 ogórek
- 1 papryka czerwona - pieprz turecki
- 2 plastry szynki
- 1 - 2 plastry sera żółtego topliwego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 Keczup
Fot. Przygotowanie składników na tosty u Bogdana. Warzywa i szynkę pokroić w paski.
Fot. Kromki pieczywa obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, a następnie obracamy. Przy podgrzewaniu pieczywa, trzeba zwrócić uwagę, by nie było za dużo tłuszczu, a kromki były chrupkie.
Fot. Jedną kromkę chleba po stronie obsmażonej, przybrać warzywami, serem i szynką.
Fot. Gdy przybierzemy kromkę, polewamy keczupem i przykrywamy drugą obsmażoną kromką pieczywa. Następnie, jeszcze chwilkę podgrzewamy na wolnym ogniu, by ser topniał. Przekładamy tosta na talerz, podając z herbatą.
Fot. Tak przygotowanego tosta, można zapakować do torebki śniadaniowej - papierowej, by nie brudzić sobie rąk tłuszczem. Jest to typowa potrawa barowa, kuchni wrocławskiej z lat 80. Tak przygotowane tosty podawać od razu na gorąco.
Fot. Jarmark na dożynki prezydenckie w Wrocławiu.
Komentarze
Prześlij komentarz