Tosty u Bogdana


  • 6 kromek chleba mazowieckiego lub wrocławskiego 
  • 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 ogórek 
  • 1 papryka czerwona - pieprz turecki
  • 2 plastry szynki 
  • 1 - 2 plastry sera żółtego topliwego 
  • 1 łyżka natki pietruszki 
  • 1 Keczup 


Fot. Przygotowanie składników na tosty u Bogdana. Warzywa i szynkę pokroić w paski. 

Fot. Kromki pieczywa obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, a następnie obracamy. Przy podgrzewaniu pieczywa, trzeba zwrócić uwagę, by nie było za dużo tłuszczu, a kromki były chrupkie.

Fot. Jedną kromkę chleba po stronie obsmażonej, przybrać warzywami, serem i szynką. 

Fot. Gdy przybierzemy kromkę, polewamy keczupem i przykrywamy drugą obsmażoną kromką pieczywa. Następnie, jeszcze chwilkę podgrzewamy na wolnym ogniu, by ser topniał.  Przekładamy tosta na talerz, podając z herbatą.

Fot. Tak przygotowanego tosta, można zapakować do torebki śniadaniowej - papierowej, by nie brudzić sobie rąk tłuszczem. Jest to typowa potrawa barowa, kuchni wrocławskiej z lat 80. Tak przygotowane tosty podawać od razu na gorąco.

Fot. Jarmark na dożynki prezydenckie w Wrocławiu.

Fot. Revel Tost - ponoć najlepszy w barach we Wrocławiu. Revel znaczy po polsku; węzeł, plątanina, strzępy, plątać , zaplątać, gmatwać, skudłacić, biesiada. Rewel tost, czyli  ,, Biesiada turecka ''.

Fot. Tost Cheesecloth

Fot. Tost Bakę z szparagami


Komentarze