Fot. Wątroba wołowa na szpikulcu - Kush
- 400 - 600 gram wątroby wołowej
- 200 gram słoniny lub łoju wołowego
- 200 gram słodkiej papryki
- Przyprawy do smaku; sól, pieprz mielony, mielona papryczka chili, kminek
Fot. Wątrobę oczyścić z błon, opłukać oraz pokroić w kostkę.
Fot. Słoninę lub łój pokroić w kostkę, doprawić kminkiem, papryczką chili, pieprzem.
Fot. Tak przygotowane produkty, nadziewamy na patyczki, polewamy olejem z czosnku i bazylii. Wstawiamy do piekarnika, by się upiekły cząstki wątroby wołowej oraz cząstki łoju.
Fot. Do przygotowania wątroby wołowej na szpikulcu, wykorzystano
patyczki do szaszłyków w piekarniku, by można było podawać mniejsze porcje.
Fot. Szpikulce do grilla, na którym oryginalnie przygotowuje się;
,, Wątrobę wołową na szpikulcach - Kush ''.
Przygotowanie sałatki kush - kush
Fot. Tak przygotowane produkty, nadziewamy na patyczki, polewamy olejem z czosnku i bazylii. Wstawiamy do piekarnika, by się upiekły cząstki wątroby wołowej oraz cząstki łoju.
Fot. Do przygotowania wątroby wołowej na szpikulcu, wykorzystano
patyczki do szaszłyków w piekarniku, by można było podawać mniejsze porcje.
Fot. Szpikulce do grilla, na którym oryginalnie przygotowuje się;
,, Wątrobę wołową na szpikulcach - Kush ''.
Przygotowanie sałatki kush - kush
Fot. Oczyścić i pokroić warzywa na kush do sałatki i paprykę na szpikulce. Warzywa dusimy pod przykryciem na maśle oraz mleku; papryka czerwona, dynia, marchewka, 1 ząbek czosnku, olej z bazylii oraz czosnku.
Fot. Olej z bazylii i czosnku
Fot. Parzenie kaszy kush - kush. Po zaparzeniu kaszy, dodajemy uduszone warzywa.
Fot. Gotowa sałatka z kaszy kush - kush i warzyw duszonych z patelni na mleku.
Potrawa nadaje się do upieczenia w piekarniku na wolnym ogniu, można potrawę przyrządzić na grillu, a nawet przy ognisku - jako element kateringu. Wątroba wołowa na szpikulcu - Kush, jest typowa dla kuchni libijskiej. Po mimo trendów głodu w kuchni afrykańskiej, liczne ludy miały duży wpływ na kulinaria Libanu, w tym; Arabowie, Egipcjanie, Europejczycy, głównie; Francuzi, Holendrzy, Włosi oraz Grecy, oraz kultury Indii. Potrawy Republiki Południowej Afryki, należą do dań wielonarodowych - które swą tradycją dosięgły, też Polski. Potrawa Kush przywędrowała do polski, raczej jako potrawa koczownicza.
Komentarze
Prześlij komentarz